Iστορική συμφωνία για ρύθμιση των καθυστερήσεων στη παραχώρηση μισθών των ποδοσφαιριστών

a 2 FIFA

Ιστορική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ FIFA και FIFPro  για τις καθυστερήσεις στις απολαβές των ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα καταργείται η περίοδος χάριτος για πληρωμή των ποδοσφαιριστών.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών Κύπρου, ύστερα από δεκαοκτώ μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, η FIFA, FIFPro, η European Club Association και η World League Forum ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι έφτασαν σε μια ιστορική συμφωνία, η οποία αναμένεται να ενισχύσει διεθνώς το οικοδόμημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η συμφωνία FIFA-FIFPro έχει διάρκεια έξι ετών και σκοπό έχει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο οργανώσεων και τη βελτίωση της διοίκησης του ποδοσφαίρου διεθνώς αναφέρει το δελτίο Τύπου.

“Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στους κανονισμούς, που επηρεάζει ιδιαίτερα την Κύπρο -αφού πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική στη χώρα μας- είναι η κατάργηση της περιόδου χάριτος για πληρωμή των ποδοσφαιριστών“, αναφέρει ο ΠΑΣΠ.

“Η πρακτική ομάδων να καθυστερούν μέχρι και τρεις μήνες την πληρωμή των παικτών, υιοθετώντας αυτή την πρακτική μέχρι και στα συμβόλαια, πλέον δεν θα επιτρέπεται. Αντιθέτως, όλες οι ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές στην ώρα τους, ενώ με βάση τις αλλαγές που υιοθετούνται, οι παίκτες που θα κάνουν προσφυγή σε περίπτωση καθυστερήσεων θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν επιπλέον τρεις με έξι μήνες απολαβών, πέραν των πλήρων απολαβών που προνοούνται στο συμβόλαιο τους“, προστίθεται.

Η συμφωνία FIFA-FIFPro απαγορεύει επίσης στις ομάδες να στέλνουν ποδοσφαιριστές για ατομικές προπονήσεις ως τιμωρία, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω το σύστημα μεταγραφών, με κανονισμό που προνοεί την εισαγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο του ενιαίου συμβολαίου με τους ελάχιστους όρους. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, αναφέρει ο ΠΑΣΠ, η Κύπρος βρίσκεται ήδη αρκετά προχωρημένη στο συγκεκριμένο θέμα, αφού ΠΑΣΠ και ΚΟΠ έχουν φτάσει εδώ και μήνες σε σχετική συμφωνία.

Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης η προώθηση της ισότητας των φύλων, των συμφερόντων των γυναικών ποδοσφαιριστών, της ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου και της συμμετοχής των γυναικών στο ποδόσφαιρο.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η FIFPro θα αποσύρει το παράπονο κατά της FIFA που είχε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, δήλωσε ότι η περίοδος χάριτος τριών μηνών “που εκμεταλλεύονταν οι ομάδες“, πλέον καταργείται, κάτι που αλλάζει άρδην το σκηνικό. Πρόκειται, είπε,  για μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση, που θα αλλάξει πολλά στο κυπριακό ποδόσφαιρο και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ποδοσφαιριστές.

Πηγή: ΚΥΠΕ