Έρευνα: Το εσωτερικό του αυτοκινήτου έχει περισσότερα μικρόβια και από τουαλέτα

Το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου έχει πολύ περισσότερα μικρόβια και από τη μέση τουαλέτα, αποκαλύπτει βρετανική επιστημονική έρευνα

123 57 ΄Ερευνα, Αυτοκίνητο, ΜΕΛΕΤΗ, μικροβια

Το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου έχει πολύ περισσότερα μικρόβια και από τη μέση τουαλέτα, αποκαλύπτει μια βρετανική επιστημονική έρευνα. Από όλα τα μέρη του αυτοκινήτου, πιο «φορτωμένο» με βακτήρια είναι το πορτμπαγκάζ, ενώ τα λιγότερα έχει – μάλλον απρόσμενα – το τιμόνι.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Υγείας και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Άστον στο Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Τζόναθαν Κοξ, πήραν δείγματα από το εσωτερικό διαφόρων αυτοκινήτων για να διερευνήσουν τα επίπεδα των μικροοργανισμών μέσα στα οχήματα και να διαπιστώσουν πόσο αποτελεσματικό είναι το καθάρισμά τους. Το συμπέρασμα είναι μάλλον ανησυχητικό και δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καθαρίζουν τα αυτοκίνητα τους πιο συχνά και πιο προσεκτικά, καθώς ουκ ολίγα πιθανώς παθογόνα μικρόβια βρέθηκαν στα περισσότερα οχήματα.

Ενδεικτικά, το πανταχού παρόν βακτήριο E.coli βρέθηκε σε κάθε πορτμπαγκάζ, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι βάζουν σε αυτό φρούτα και λαχανικά «χύμα» μετά τα ψώνια τους. Επίσης μέσα στα αυτοκίνητα βρέθηκε το βακτήριο ψευδομονάδα, ο σταφυλόκοκκος κ.α.

Τα πιο βεβαρημένα με βακτήρια μέρη του αυτοκινήτου είναι κατά σειρά τα εξής: Πορτμπαγκάζ 1.425 είδη βακτηρίων, κάθισμα οδηγού 649, λεβιές ταχυτήτων 407, πίσω κάθισμα 323, ταμπλό 317 και τιμόνι 146. Το τιμόνι, παρά τη συχνή επαφή με αυτό, είναι συνήθως το πιο καθαρό μέρος, ίσως επειδή εν μέσω πανδημίας πολλοί οδηγοί φροντίζουν να το καθαρίζουν συχνά με αντισηπτικά.

Όπως ανέφερε ο Κοξ, «παρά το καθάρισμα των αυτοκινήτων, όσο παλαιότερα είναι αυτά, τόσο πιο βρώμικα είναι γενικά. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε το πώς σκεφτόμαστε για τα αυτοκίνητά μας και την καθαριότητά τους. Συχνά τα καθαρίζουμε με βάση το αν φαίνονται καθαρά και όχι αν πραγματικά είναι καθαρά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ