Η Toyota λανσάρει (επιτέλους) το πρώτο πλήρες ηλεκτρικό της αυτοκίνητο (ΒΙΝΤΕΟ)

To bZ4X είναι το πρώτο SUV ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Toyota

TOYOTA BZ4X 1 Toyota, Αυτοκίνητο, ηλεκτρικο αυτοκινητο, Νεό Αυτοκίνητο

Η Toyota μπορεί πολλές φορές να έχει εκφράσει τους προβληματισμούς της για την ηλεκτροκίνηση, κυρίως μέσω του προέδρου της Akio Toyoda, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει διόλου να προχωρήσει στην παρουσίαση του πρώτου της πλήρως ηλεκτρικού μοντέλου.

Πρόκειται για το SUV bZ4X, που ελάχιστα διαφέρει από το ομώνυμο πρωτότυπο που είχε κάνει την εμφάνισή του πριν από μερικούς μήνες. Ταυτόχρονα είναι και το πρώτο μοντέλο της bZ, της beyond Zero που είναι η «ηλεκτρική» υπομάρκα της Toyota.

TOYOTA BZ4X 6 Toyota, Αυτοκίνητο, ηλεκτρικο αυτοκινητο, Νεό Αυτοκίνητο

To bz4X λοιπόν -το όνομα του είναι πάντως κάπως- ακολουθεί τη σχεδιαστική προσέγγιση με την επωνυμία hammerhead, που προσδιορίζεται από τους πολύ λεπτούς προβολείς και τη σχεδιαστική έμφαση που έχει δοθεί στα άκρα της μάσκας.

TOYOTA BZ4X 7 Toyota, Αυτοκίνητο, ηλεκτρικο αυτοκινητο, Νεό Αυτοκίνητο

Από πλευράς διαστάσεων είναι σαφώς πιο χαμηλό, κατά 8,5 εκατοστά, από το RAV4 που ανήκει στην ίδια κατηγορία και έχει ένα μεγαλύτερο κατά 160 χιλιοστά μεταξόνιο. Κάτι που σε συνδυασμό και με το νέο πλαίσιο e-TNGA θα πριμοδοτεί τους χώρους στο εσωτερικό. Ενδεικτικά το πορτμπαγκάζ του bZ4X φτάνει τα 452 λίτρα.

TOYOTA BZ4X 2 Toyota, Αυτοκίνητο, ηλεκτρικο αυτοκινητο, Νεό Αυτοκίνητο

Από κει και πέρα ο σχεδιασμός του ταμπλό προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από τη μεγάλη οθόνη αφής του συστήματος infotainment στο κέντρο του και στη συνέχεια από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων του. Το παρόν δίνουν φυσικά και πολλά συστήματα υποβοήθησης τελευταίας γενιάς.

TOYOTA BZ4X 4 Toyota, Αυτοκίνητο, ηλεκτρικο αυτοκινητο, Νεό Αυτοκίνητο

Η βασική έκδοση του ηλεκτρικού Toyota είναι προσθιοκίνητη με ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων και 265 Nm, που εξασφαλίζει ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε 8,4 δεύτερα. Η αντίστοιχη τιμή για την τετρακίνητη έκδοση είναι 7,7 δεύτερα. Εδώ οι ηλεκτροκινητήρες είναι δύο, ο καθένας με απόδοση 80 kW -συνδυαστική απόδοση 218 ίπποι- η τετρακίνηση XMode έχει εξελιχθεί μαζί με τη Subaru και υπάρχουν συνολικά τέσσερα προγράμματα κίνησης. Τα snow/ mud, deep snow, mud (έως τα 20 χλμ./ώρα) και Grip Control για εκτός δρόμου (έως 10 χλμ./ώρα).

TOYOTA BZ4X 3 Toyota, Αυτοκίνητο, ηλεκτρικο αυτοκινητο, Νεό Αυτοκίνητο

Η μπαταρία έχει σε κάθε περίπτωση ενεργειακή χωρητικότητα 71,4 kWh και εξασφαλίζει αυτονομία που φτάνει μέχρι και τα 450 χιλιόμετρα (WLTP), ενώ η Toyota κάνει λόγο για απώλεια μόλις 10% μέσα σε μία δεκαετία ή μετά από 240.000 χιλιόμετρα. Ο on-board φορτιστής θα είναι από τα τέλη του 2022 των 11,0 kW, ενώ η ταχυφόρτιση (DC) μπορεί να γίνει μέχρι και με 150 kW.

TOYOTA BZ4X 5 Toyota, Αυτοκίνητο, ηλεκτρικο αυτοκινητο, Νεό Αυτοκίνητο