Στο 6ο Φεστιβάλ Πατάτας Αυγόρου θα δοκιμάσουμε νέες συνταγές (ΒΙΝΤΕΟ)

601

Πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου 14 Ιουλίου, στην αυλή του Α Δημοτικού Σχολείου στο Αυγόρου, το 6ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου, ο Κοινοτάρχης Παναγιώτης Μιχαηλάς ανέφερε ότι «χάρη στις άοκνες προσπάθειες των διοργανωτών, των συμμετεχόντων, των χορηγών και των εθελοντών το Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας αναπτύσσεται κάθε χρόνο με γοργούς ρυθμούς και συμβάλει στην αναβίωση ηθών και εθίμων της κοινότητας μας και στη διατήρηση της τοπικής γαστρονομίας, της κυπριακής παράδοσης και της λαϊκής τέχνης. Ο μόχθος των αγροτών, κατέταξε τις τελευταίες δεκαετίες την πατάτα των Κοκκινοχωρίων ανάμεσα στα πιο φημισμένα κυπριακά εξαγώγιμα προϊόντα και έδωσε ώθηση στον πρωτογενή τομέα».

Ο κ. Μιχαηλάς υποσχέθηκε ότι «το Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου θα συνεχίσει να στηρίζει το θεσμό του Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας και να ενισχύει με δράσεις και ενέργειες τον αγροτικό κόσμο» ενώ ευχήθηκε το βιβλίο να «αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά, τον αγρότη, τον επιστήμονα, τον μελετητή και τον λαογράφο».

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Πέτρος Κάρυος ανέφερε πως «μια μεγάλη ομάδα εθελοντών από διάφορες τάξεις ανθρώπων, όπως γεωργοί, παραγωγοί πατάτας, εμπόρους, μάγειρες, ζαχαροπλάστες και νοικοκυρές ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας αυτή τη μεγάλη εκδήλωση που διεξάγεται για 6η χρονιά στο Αυγόρου».

Πρόσθεσε ότι στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση με διάφορα αγροτικά εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν από τους παλαιότερους, ενώ θα υπάρχουν και παραδοσιακά επαγγέλματα με την κατασκευή διαφόρων ειδών όπως καλάθια και κοφίνες.

Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν διάφορα περίπτερα στα οποία θα παρασκευάζονται διάφορα παραδοσιακά πιάτα με βάση τη πατάτα, ενώ ομάδα εθελοντών θα δείχνει στον κόσμο πώς να φτιάχνουν διάφορα άλλα προϊόντα όπως κρέμες, σαπούνια, μαρμελάδες ακόμα και γλυκό πατάτας.

Στη διάσκεψη παρουσιάστηκε και το βιβλίο με τίτλο «Πατατοπειράγματα» το οποίο εκδόθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Πατάτας και περιέχει περισσότερες από 20 γκουρμέ εναλλακτικές συνταγές με βάση την πατάτα, συνταγές για μαρμελάδα, κρέμες προσώπου και σαπούνια, χρήσιμες συμβουλές, τρόπους αξιοποίησης και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την πατάτα που είναι προϊόν του Αυγόρου και των Κοκκινοχωρίων.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ