ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Αφιέρωμα στο Σμυρναϊκό τραγούδι – «Ρεμπέτικο με άρωμα Σμύρνης»

Στην παράσταση αυτή θα ακουστούν μνημειώδη τραγούδια από όλο το φάσμα της Σμυρναίικης περιόδου

297005132 10227458927884365 2966956409483592922 n

Μουσικοχορευτική Παράστασης«Ρεμπέτικο με άρωμα Σμύρνης»
31 Αυγούστου 2022 Αμφιθέατρο Δήμου Δερύνειας

Το 2022 είναι μια ξεχωριστή χρονιά, καθώς συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφή.

Οι συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής επέδρασαν καθοριστικά όχι μόνο στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά και στην εξέλιξη της αστικής λαϊκής μουσικής, η οποία επηρεάστηκε, ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε τόσο με έμψυχο υλικό όσο και με μουσικές φόρμες που ήρθαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, πολλές φορές ως μοναδικές αποσκευές των ξεριζωμένων. Μέσα από τον κόσμο αυτό που ήταν ξένος στην Τουρκία και ξένος εδώ, ξεχώρισαν διανοούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και ανυπέρβλητες μουσικές ιδιοφυίες που αναφέρονται με δέος και σεβασμό μέχρι σήμερα και ως τέτοιες θα αναφέρονται στο διηνεκές.

Το ρεμπέτικο έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017.

Οι Μικροί Ρεμπέτες, επιλέγουν αυτή την περίοδο της ιστορίας και θα ανεβάσουν την παράσταση αφιέρωμα στο Σμυρναϊκό τραγούδι με τίτλο- «Ρεμπέτικο με άρωμα Σμύρνης». Στην παράσταση αυτή θα ακουστούν μνημειώδη τραγούδια από όλο το φάσμα της Σμυρναίικης περιόδου, μεταφέροντας έτσι την αισθητική και την κουλτούρα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε λίγο αργότερα το καλό λαϊκό τραγούδι. Γίνονται αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο και αναπόφευκτα επηρέασαν καταλυτικά το ρεμπέτικο τραγούδι.

Συνοδοιπόρος με τους Μικρούς Ρεμπέτες το χορευτικό συγκρότημα Δήμου Δερύνειας «Δρυμιό» ο οποίος θα πλαισιώνει χορευτικά την παράσταση.

Φιλική συμμετοχή από τον Στέφανο Χατζιηγιώργκα.

Η παράστασης έχει προγραμματιστεί για τις 31 Αυγούστου 2022 και ώρα 8:00 μμ στο Αμφιθέατρο του Δήμου Δερύνειας.

Είσοδος €5

Μουσικοί: Αντρέας Γεωργίου – μπουζούκι, Λεοντής Γεωργίου – Ακορντεόν, Αλέξανδρος Χαραλάμπους – ούτι / μπαγλαμά, Κωνσταντίνος Λιοτατής – κιθάρα, Θεοφάνης Θεοφάνους – Βιολί, Λένος Κατσόνη – Κοντραμπάσο, Μέλιος Θεοδώρου – Κρουστά, Γιώργος Νεοφύτου – κρουστά

Από τους Μικρούς Ρεμπέτες τραγουδούν: Ελένη Μαυρουδή, Ελισσέος Καβάζης, Μαρία Δημητρίου, Μαρίνα Δημητρίου, Μαρία Κολοκασίδη, Κυριακή Αντρέου, Ευδοκία Πέτρου, Σταυριανή Πέτρου, Ειρήνη Ιακώβου, Μαριάνα Σμάγα, Γεωργία Δημητρίου, Παριάνα Λυσή, Κυριάκος Λυσή, Γεωργία Σάββα.

Προλογίζει ο Άγγελος Σμάγας

Φωτογράφηση: Χριστόφορος Λυσή, Λευτέρης Κοτσώνης

Οργάνωση / Επιμέλεια Παραγωγής/Καθοδήγηση Νεανικής Χορωδίας «Μικροί Ρεμπέτες» : Γιώργος Δημητρίου

Υπό την αιγίδα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ Θεοδόση Τσίολα και με την στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας.

Ποιοι είναι οι “Μικροί Ρεμπέτες” 

Η χορωδία «Μικροί Ρεμπέτες» δημιουργήθηκε το 2013 από τον κ. Γιώργο Δημητρίου και την αγάπη του για την μουσική. Ο ίδιος είχε όραμα τη δημιουργία ενός μουσικού συνόλου που θα απασχολεί τα παιδιά σε μια περίοδο κρίσης χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς τους και τα οποία να μπορούν να ασχολούνται με το τραγούδι. Η ονομασία της χορωδίας, προήλθε από το ρεπερτόριο που ερμηνεύουν τα παιδιά, με τραγούδια μεγάλων συνθετών όπως του Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργου Μητσάκη, Μανώλη Χιώτη και πολλών άλλων μουσικών του είδους.

Η χορωδία αποτελείται κατά κύριο λόγο από νεαρούς, ενώ όσον αφορά στο ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη της οι προϋποθέσεις είναι απλές μιας και μπορούν να γίνουν παιδιά που αγαπούν το τραγούδι και έχουν θέληση. Δεν πρόκειται για κάποιο ωδείο αλλά για μια ομάδα που αγαπά το ρεμπέτικο τραγούδι και θέλει να το μεταφέρει στις νέες γενιές. Τα ρεμπέτικα, είναι ένα είδος που απαιτεί πολλή δουλειά και μεθοδικότητα. Μέσα από την χορωδία, ένα παιδί δεν μαθαίνει μόνο να τραγουδά αλλά αποκτά εμπειρίες, κοινωνικοποιείται, αναγνωρίζει τις αξίες της ζωής και κερδίζει στιγμές που θα θυμάται για πάντα.

Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι πως, οι «Μικροί Ρεμπέτες» θεωρούνται η μοναδική νεανική χορωδία στο Πανελλήνιο που ασχολείται αποκλειστικά με το ρεμπέτικο τραγούδι και έχουν ερμηνεύσει πάνω από 500 ρεμπέτικα τραγούδια όλων των συνθετών του είδους και συνάμα έχουν μελετήσει και ερμηνεύσει από γνωστά παραδοσιακά σμυρναίικα μέχρι και άγνωστα προπολεμικά και μεταπολεμικά τραγούδια, τα γνωστά πειραιώτικα.

Η εν λόγω χορωδία έχει κάνει αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ φυσικά δεν απουσιάζουν από τα φεστιβάλ που διοργανώνουν οι Δήμοι καθώς και σε μεγάλα αφιερώματα.