ΦΡΕΝΑΡΟΣ: Με επιτυχία το 12ο Φεστιβάλ Καρπουζιού (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με μεγάλη επιτυχία και με περισσότερους από 3,5 χιλιάδες επισκέπτες, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 το 12o Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Καρπουζιού στο Φρέναρος.

Δείτε το βίντεο από το Φεστιβάλ.
Εικόνα: Κλεάνθης Σιοπαχάς

Οι επισκέπτες κατέκλυσαν από νωρίς το κοινοτικό γήπεδο του χωριού και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κοκτέιλ, γλυκό και παγωτό καρπουζιού.

IMG 0002 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Φεστιβάλ, Φεστιβάλ Καρπουζιού
©Κλεάνθης Σιοπαχάς

Άφθονο καρπούζι υπήρχε για όλους τους παρευρισκόμενους και εκπρόσωποι του Τμήματος Γεωργίας ήταν εκεί πρόθυμοι να μιλήσουν για όλες τις ποικιλίες τους καρπουζιού.

IMG 0109 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Φεστιβάλ, Φεστιβάλ Καρπουζιού
©Κλεάνθης Σιοπαχάς

Οι καρπουζοπαραγωγοί έδωσαν το παρόν τους για να μιλήσουν για τα προϊόντα τους. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, να δοκιμάσουν φρέσκους λουκουμάδες, πισιές, χαλλούμι, καλαμπόκι, σουβλάκια  και κλέφτικο. Τα παιδιά χάρηκαν τα παιχνίδια με τον ξυλοπόδαρο, τα φουσκωτά, το face painting, την επίδειξη ρομποτικής και πολλά άλλα.

IMG 0053 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Φεστιβάλ, Φεστιβάλ Καρπουζιού
©Κλεάνθης Σιοπαχάς

Το φεστιβάλ διάνθισαν μουσικά και χορευτικά με την παρουσία τους τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας.

IMG 0103 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Φεστιβάλ, Φεστιβάλ Καρπουζιού
©Κλεάνθης Σιοπαχάς

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κος Κώστας Καδής και ο κοινοτάρχης κος Μιχάλης Χατζηγιώρκας.

IMG 0080 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Φεστιβάλ, Φεστιβάλ Καρπουζιού
©Κλεάνθης Σιοπαχάς

Το φεστιβάλ κορυφώθηκε με τη βράβευση του μεγαλύτερου καρπουζιού. Το βραβείο κέρδισε ο Χρήστος Πίττας, με ένα καρπούζι βάρους 28.7 κιλών.

IMG 0096 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Φεστιβάλ, Φεστιβάλ Καρπουζιού
©Κλεάνθης Σιοπαχάς

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τραγούδια και μουσική από τους Μιχάλη Δημητριάδη, Αννίτα Κωνσταντίνου, Χριστάκη Αναστασίου και Σώτο Γονιό.

IMG 0045 exclusive, Νέα Αμμοχώστου, Φεστιβάλ, Φεστιβάλ Καρπουζιού
©Κλεάνθης Σιοπαχάς

Οι εορτασμοί του 12ου Παγκύπριου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Καρπουζιού είχαν ξεκινήσει από τις 13 Ιουνίου 2018 όταν η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Αμμοχώστου και μέσα στα πλαίσια της οργάνωσης και αναβάθμισης του Φεστιβάλ διοργάνωσε επίδειξη – εργαστήριο παρασκευής γλυκού του καρπουζιού με εισηγήτρια την κ. Ανδρούλλα Εγγλέζου, Βοηθός Επόπτρια Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας.

Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ μέσω ανακοίνωσής της εκφράζει τις ευχαριστίες της στους γεωργούς καρπουζοπαραγωγούς της ΣΕΔΙΓΕΠ Φρενάρου, σε όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, στους χορηγούς και υποστηρικτές του φεστιβάλ και φυσικά σε όλους τους εθελοντές και αφανείς ήρωες που εργάστηκαν για την επιτυχία του φεστιβάλ, όπως αναφέρεται.

Χορηγός Επικοινωνίας ήταν το Famagusta.News

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 12ο Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Καρπουζιού

Αποδέχτηκα με ευχαρίστηση το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρου να θέσω υπό την αιγίδα μου την όμορφη αυτή εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη σε ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της Κύπρου, το καρπούζι. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνεισφέρουν σημαντικά στην αγροτική οικονομία και συντείνουν στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, με την ανταλλαγή νέων ιδεών και τη διάδοση νέων πρακτικών στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία στον αγροτικό τομέα.

Το αποψινό Φεστιβάλ, δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν πρωτότυπα εδέσματα και ροφήματα με κύριο συστατικό το καρπούζι, να ψυχαγωγηθούν με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, να λάβουν μέρος σε ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες και να γνωρίσουν το όμορφο Φρέναρος. Παράλληλα, η λαογραφική βιωματική εμπειρία που προσφέρει το Φεστιβάλ είναι σημαντική, γιατί αφυπνίζει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων σε θέματα που αφορούν στην πολιτιστική μας κληρονομιά και διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις μας.

Φίλες και φίλοι,

Το καρπούζι, ένα ιδιαίτερα αγαπητό φρούτο, έχει γίνει συνώνυμο με το καλοκαίρι. Είναι δροσιστικό, γλυκό και βοηθά στην αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, το καρπούζι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 20 σημαντικότερα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στο νησί μας. Γεωργικές στατιστικές, καταδεικνύουν ότι η εγχώρια έκταση της καλλιέργειας καρπουζιού κυμαίνεται από 250 ως 500 εκτάρια και η ετήσια παραγωγή εκτιμάται από 5 έως 10 εκατομμύρια ευρώ. Η Κύπρος καταλαμβάνει την 64η θέση ανάμεσα στις 200 χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων για την ετήσια παραγωγή καρπουζιού. Ωστόσο, συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες ως προς τη μέση απόδοση παραγωγής, που κυμαίνεται σε 50 μέχρι 60 τόνους ανά εκτάριο. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, η απόδοση παραγωγής στην Κύπρο μπορεί να προσεγγίσει μέχρι και τους 100 τόνους ανά εκτάριο.

Είναι πασιφανές, ότι μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.  Σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια στήριξης της γεωργίας και άσκησης της αγροτικής πολιτικής είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Πρόγραμμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό, με την έναρξη υλοποίησης έργων με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Μόλις πρόσφατα, εγκρίθηκαν 228 αιτήσεις για επενδύσεις στον γεωργικό τομέα, που αντιστοιχούν σε ποσό ενίσχυσης 43 εκατομμυρίων ευρώ.  Βασικός μας όμως στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας, ώστε να καταστήσουμε τα προϊόντα μας πιο ποιοτικά και με καλύτερες προοπτικές εμπορίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το εισόδημα των γεωργών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου, όπως και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας για τη διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης. Θα ήθελα να συγχαρώ, επίσης, τους γεωργούς της Κοινότητας, οι οποίοι είναι από τους πιο γνωστούς παραγωγούς καρπουζιού στον τόπο μας.  Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Φεστιβάλ Καρπουζιού καθιερώθηκε ως θεσμός εδώ στο Φρέναρος, το οποίο έχει μια μακρά παράδοση στην καλλιέργεια αυτή.

Εύχομαι σε όλους ένα ευχάριστο βράδυ!