Με επιτυχία το 8ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στο προαύλιο των δύο Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το 8ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση η οποία σύμφωνα με τον Δήμο Σωτήρας αποσκοπεί στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ενός Φεστιβάλ το οποίο αναδεικνύει την κυπριακή γαστρονομία, τη μουσική παράδοση και αναβιώνει τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Στον χώρο του Φεστιβάλ αναβίωσαν παραδοσιακά επαγγέλματα όπως παρασκευή ζιβανίας και ππαλουζέ, αγγειοπλαστική, καλαθοπλεκτική, αργαλειός, κατασκευή πιθκιαυλιού και αμαξάς, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν ππαλουζέ και ζιβανία και τα παιδιά να συμμετάσχουν στην αγγειοπλαστική.

DSC 3963 Δήμος Σωτήρας, Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, Φεστιβάλ

Παράλληλα, προσφέρθηκαν παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα με τη συμμετοχή των οργανωμένων συνόλων της Σωτήρας με το κύριο μέρος των εσόδων να διατίθεται για τις ανάγκες του ταμείου αλληλεγγύης της Εκκλησίας Σωτήρας καθώς και για ενίσχυση των οργανωμένων συνόλων.

DSC 3797 Δήμος Σωτήρας, Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, Φεστιβάλ

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλία με δύο από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης κυπριακής μουσικής παράδοσης, Βασιλική Χατζηαδάμου και Πέτρο Κουλουμή καταξιωμένους από καταξιωμένους μουσικούς.

DSC 3997 Δήμος Σωτήρας, Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, Φεστιβάλ

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, με ερωτικά δίστιχα και “παλιώματα” οι λαϊκοί ποιητές Αδάμος Περατικός, Ανδρέας Αντζουλής, Ανδρέας Χρήστακκος, Δημήτρης Ποταμός, Ηλίας Χατζημιχαήλ, Θωμάς Θωμά, Ιωάννης Ευσταθίου, Κωνσταντίνος Γρίλιας, Πολυχρόνης Σωκράτους και Χρήστος Χρήστακκος.

DSC 3957 Δήμος Σωτήρας, Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, Φεστιβάλ

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας, τόνισε ότι η εκδήλωση αποτελεί ύμνο στη λαϊκή κληρονομιά και ωδή στη λαογραφία καθώς και μία ευκαιρία ανάδειξης των εκφάνσεων του κυπριακού βίου. Με γνώμονα αυτά τα σημαντικά στοιχεία του πολιτισμού αλλά και τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ανέφερε ο κ. Τάκκας, ο Δήμος Σωτήρας εργάζεται μεθοδικά με μόνο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα επέλθει μέσα από έργα που θα προσφέρουν την πρόοδο και την ευημερία στον Δήμο. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό που έχουν τροχιοδρομηθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν στον Δήμο Σωτήρας, όπως το Δημοτικό Γήπεδο, κόστους πέραν του ενός εκατομμυρίου, το Κέντρο Κοινωνικών Παροχών 1,5 εκατομμυρίου, τον σχεδιασμό για δημιουργία γηπέδων 5 επί 5, την ανακαίνιση του Παιδοκομικού Σταθμού ΣΚΕ Σωτήρας, τις αναπλάσεις και ανακατασκευές δρόμων, όπως οι οδοί Αναστάσεως, Ακροπόλεως, Δημοκρατίας, Γρίβα Διγενή, Κυριάκου Μάτση, ο δρόμος Σωτήρας-Δερύνειας καθώς και η επιδιόρθωση αγροτικών δρόμων. Αναφέρθηκε, επίσης, στα πολύ σημαντικά έργα για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι σχεδιασμοί, όπως η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της Σωτήρας και ολόκληρου του παραλιακού μετώπου.

DSC 4080 Δήμος Σωτήρας, Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, Φεστιβάλ DSC 4016 Δήμος Σωτήρας, Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, Φεστιβάλ DSC 3877 Δήμος Σωτήρας, Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, Φεστιβάλ DSC 3918 Δήμος Σωτήρας, Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, Φεστιβάλ DSC 3832 Δήμος Σωτήρας, Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, Φεστιβάλ DSC 3922 Δήμος Σωτήρας, Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας, Φεστιβάλ

Famagusta.News / Εικόνες: Χριστόφορος Λυσής / Βίντεο: Γιάννης Μούγιος