«Χιλιάδες ήχοι αντηχούν στα αυτιά μου σαν κανόνια, πονάω αφόρητα…»

ImageHandler Αυτισμός

Πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

 Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

 Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή. Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Η αιτία του αυτισμού εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη. 

Η κυρία Μαρία Κλεάνθους, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό, αναφέρει στο ant1iwo: 

«Για να καταλάβει πραγματικά κάποιος τι είναι ο αυτισμός, θα πρέπει να μπορεί να μπει για λίγο στο μυαλό ενός ατόμου με αυτισμό. Σας περιγράφω πιο κάτω το πως βιώνει ένα παιδί με αυτισμό τον κόσμο. Γράφω αυτά που έζησα και που ζω καθημερινά με τον γιο μου Αλέξανδρο και δεν υπάρχει καμία υπερβολή.
 
 Τα πάντα γύρω μου είναι τρομακτικά, χιλιάδες ήχοι αντηχούν στα αυτιά μου σαν κανόνια, πονάω αφόρητα, κτυπάω το κεφάλι μου σε ότι βρω μπροστά μου, στον τοίχο του δωματίου, στο τζάμι της μπαλκονόπορτας και σπάζω ότι βρω μπροστά μου. Κλείνω με τα χέρια μου τα αυτιά μου και νιώθω ότι το σώμα μου δεν μπορεί να ισορροπήσει, σαν να βρίσκομαι σε καράβι που βρίσκεται ακυβέρνητο στην τρικυμία. Μέσα στο σπίτι μου το φως της λάμπας φθορίου καίει τα μάτια μου και όταν βρίσκομαι στην αυλή του σπιτιού μου, του  σχολείου, στο δρόμο, στο πάρκο, ο ήλιος είναι αφόρητα λαμπερός και όλα είναι θαμπά. Δεν ξέρω που βρίσκομαι, είμαι σε σύγχυση. Οι μυρωδιές από το περιβάλλον μου προκαλούν αναγούλα η γεύση του φαγητού είναι παράξενη γι’ αυτό και επιλέγω να τρώω τα ίδια φαγητά.  

Η αίσθηση του χώματος και της άμμου στα χέρια μου με κάνουν να νιώθω άβολα, τα ρούχα  μου καίνε το δέρμα και το χειρότερο, δεν μπορώ να κρυφτώ στην αγκαλιά της μητέρας μου γιατί  η ανθρώπινη επαφή μου προκαλεί πόνο στο δέρμα. 

Για όλους αυτούς τους λογούς με βλέπεις κλεισμένο στον εαυτό μου, είναι ο τρόπος μου να αμύνομαι. Αυτός είναι ο κόσμος μου, ο κόσμος όπως τον αντιλαμβάνομαι. Βοηθήστε με να βγω από αυτόν τον τρομακτικό εφιάλτη…
 
Μπορώ και εγώ να μάθω όπως τα άλλα παιδιά, θέλω να επικοινωνήσω μαζί σας, θέλω να νιώσω ασφάλεια. Ξέρω ότι πάντοτε θα έχω αυτισμό, άλλα ξέρω ότι η ζωή μου μπορεί γίνει όμορφη όπως και των άλλων παιδιών. 

Μπορώ μεγαλώνοντας να μάθω ίσως να εργάζομαι, να νιώθω χρήσιμος και ανεξάρτητος. Έχω το δικαίωμα να μου δοθούν όλες οι ευκαιρίες όπως δίνονται και στα δικά σας παιδιά. Είμαι διαφορετικός από εσάς αλλά δέστε τον αυτισμό σαν μια διαφορετική ικανότητα όχι σαν μια ανικανότητα και σας παρακαλώ να θυμάστε ότι είμαι ένα παιδί που γεννήθηκε με αυτισμό και όχι ένα αυτιστικό που έτυχε να είναι παιδί. 

«Αυτά που δεν σου είπα…

«Ξέρω μαμά πως όλα θα ήτανε αλλιώς αν είχα γεννηθεί “φυσιολογικός”
Ξέρω πως δύσκολα θα πέρασε ο καιρός ο κόσμος ήταν πάντα επικριτικός. 
Δεν τους κρατάω κακία μαμά άλλωστε δεν με γνωρίζουνε καλά
Δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτισμός και πώς είναι να είσαι διαφορετικός. 
Μονάχα εσύ όταν ξυπνούσες τις βραδιές και με κρατούσες όταν έβγαζα
κραυγές σε ξένο σώμα έχω εγκλωβιστεί πίσω από τοίχο που δεν λέει να γκρεμιστεί.
Ίσως να μην κατάφερα ποτέ να σου το πω όμως να ξέρεις μαμά σε αγαπώ  
Ένα άλλο κόσμο έχω ονειρευτεί που θα μπορούσε και μένα να δεχτεί. 
Ξέρω μαμά πως όλα θα ήταν αλλιώς αν ο κόσμος ήταν διαφορετικός
Αν μπορούσε λίγο μέσα μου να δει και γινόταν η δική μου η φωνή»

Το έγραψε η Κωνσταντίνα Ττοφή που εργάζεται στο κέντρο ημέρας στη Λεμεσό σαν γραμματέας / συντονίστρια του συνδέσμου. Η Κωνσταντίνα το εμπνεύστηκε από τα ενήλικα άτομα που φοιτούν στο κέντρο».

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, στις 2 Απριλίου, διοργανώνει Παγκύπρια Εκστρατεία Ενημέρωσης στα πλαίσια του «light it up blue» με πορείες και εκδηλώσεις ως ακολούθως:

 Λεμεσός
Έναρξη της πορείας στις 19:00μμ από το Δημαρχείο Λεμεσού με τερματισμό στη Μαρίνα Λεμεσού, όπου θα ακολουθήσουν ομιλίες από την σύζυγο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη, τον Δήμαρχο Λεμεσού και την πρόεδρο του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό. 

 Λευκωσία
Έναρξη της πορείας στις 19:00μμ από το Δημαρχείο Λευκωσίας με τερματισμό το Δημαρχείο Λευκωσίας, όπου θα ακολουθήσει ομιλία από τον Δήμαρχο Λευκωσίας και από εκπρόσωπο του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό. 

Πάφος  
Έναρξη πορείας στις 19:00μμ από το Κέντρο Παρέμβασης Πάφου (Εύρου 4) του Συνδέσμου με τερματισμό στο Δημαρχείο Πάφου, όπου θα ακολουθήσει ομιλία από τον Δήμαρχο Πάφου και από εκπρόσωπο του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό.  

 

Πηγή: ant1iwo.com