Γουίλιαμ Ζάμπκα: Τι έκανε πριν επιστρέψει με το Cobra Kai και η «κατάρα» που τον κυνηγούσε

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιουλίου του 1984 όταν στις αμερικανικές αίθουσες…

opo2ur0j 1

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιουλίου του 1984 όταν στις αμερικανικές αίθουσες βγήκε η ταινία που έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία στον παγκόσμιο κινηματογράφο και να σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά… το Karate Kid. Η ταινία που έκανε μόδα – θα λέγαμε το καράτε – που μεγαλώσαμε μαζί της και που έχει επιστρέψει με τους δύο κεντρικούς ήρωες μέσα από το Netflix ως Cobra kai.

Μια επιστροφή που όχι μόνο δεν μας προκάλεσε μελαγχολία για το πέρασμα των χρόνων – υπενθυμίζοντάς μας πως μεγαλώσαμε – αλλά αντίθετα, προκάλεσε παγκόσμια φρενίτιδα. Τα νούμερα, άλλωστε μιλάνε από μόνα του καθώς την 3η σεζόν του Cobra Kai, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις 4 πρώτες εβδομάδες προβολής της (από τότε δηλαδή που ανέβηκε στην πλατφόρμα) την παρακολούθησαν πάνω από 41 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ συνολικά τη σειρά έχουν δει 73 εκατομμύρια σπίτια.

Το Καράτε Κιντ, λοιπόν, έγινε Cobra Kai και σήμερα το μαθαίνουν οι νέοι και θυμούνται οι… παλιοί. Ο Ντάνιελ Λαρούσο και ο Τζόνι Λόρενς επέστρεψαν ώριμοι – κοντά στα 60, όπως και στην πραγματικότητα – αλλαγμένοι με διαφορετικές ζωές. Και είναι αυτό – κατά πολλούς το μυστικό της επιτυχίας – καθώς στη νέα εκδοχή του «Καράτε Κιντ» είναι οι χαρακτήρες που λάτρεψε το κοινό. Κι ένα επιπλέον στοιχείο αυτής της επιτυχίας, θα λέγαμε πως είναι και το γεγονός πως και οι δύο πρωταγωνιστές, τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το θρίαμβο της ταινίας, χάθηκαν. Ελάχιστα έως καθόλου γνωρίζαμε για εκείνους και τώρα τους ξανασυναντάμε, σαν κάποιους φίλους από τα παλιά.

Η εξαφάνιση του κακού «Κόμπρα Κάι»

Ο Ραλφ Μάτσιο (Ντάνιελ Λαρουσό) αν και είχε όλα τις προϋποθέσεις και την αναγνωρισιμότητα για μια λαμπρή καριέρα στο Χόλιγουντ, εκείνος επέλεξε να αφοσιωθεί στην οικογένειά του (με τη σύζυγό του είναι μαζί από το 15 τους χρόνια) και στο θεατρικό σανίδι. Έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και όσα ελάχιστα γνωρίζαμε για εκείνον όλα αυτά τα χρόνια, ήταν κυρίως μέσα από κάποια αφιερώματα του τύπου: «Πού βρίσκεται και τι κάνει σήμερα ο μικρός του Καράτε Κιντ».

Κάτι που δε συνέβη με τον κακό του «Κόμπρα Κάι», τον Τζόνι ο οποίος επίσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν «εξαφανισμένος» από κοσμικότητες και μεγάλες παραγωγές παρόλο που επίσης θα μπορούσε να εξαργυρώσει επαγγελματικά την επιτυχία του Καράτε Κιντ. Όμως, φαίνεται πως και ο Γουίλιαμ (Μπιλ) Ζάμπκα δεν κατάφερε να ξεφύγει από την «κατάρα» που ήθελε όλους τους άνδρες πρωταγωνιστές της θρυλικής ταινίας να μην κάνουν κάτι σπουδαίο στη συνέχεια της καριέρας τους.

Όταν η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1984, ήταν μόλις 18 χρόνων και έκανε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική. Ο Τζόνι Λόρενς, το «κακό παιδί» με τη μαύρη ζώνη στο καράτε, ήταν στην ουσία ο πρώτος του ρόλος. Η μόνη εμπειρία που είχε με το χώρο, ήταν μια γκεστ εμφάνιση στη σειρά «The Greatest American Hero» και όσα έβλεπε και άκουγε από τους γονείς του, οι οποίοι δούλευαν στη βιομηχανία του θεάματος ως σκηνοθέτες και παραγωγοί.

Όταν κλήθηκε να ενσαρκώσει τον κακό Τζόνι, δεν είχε ιδέα από καράτε. Ωστόσο, ήταν ψηλός, γεροδεμένος και μικρός ασχολούνταν με την πάλη. Μάλιστα, ο Ραλφ Μάτσιο δήλωσε αργότερα πως την πρώτη φορά που τον συνάντησε στις οντισιόν, το παρουσιαστικό του τον τρόμαξε. Αλλά, η συνεργασία τους ήταν πέρα για πέρα αρμονική, σε αντίθεση με τους χαρακτήρες που υποδύονταν.

Το «Karate Kid» έκανε πρεμιέρα και σύντομα ξεπέρασε κάθε προσδοκία των δημιουργών και των συντελεστών του και μετατράπηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο. Από τη μια μέρα στην άλλη, ο Μπίλι Ζάμπκα έγινε διάσημος. Μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, διάσημος έγινε ο «Τζόνι Λόρενς». Όχι, ο Μπίλι. Έτσι, οι προτάσεις που έρχονταν, ήταν για ανάλογους ρόλους. Όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, προσπάθησε να ξεφύγει από το ρόλο του κυνικού καρατέκα, αλλά χωρίς επιτυχία. Έτσι, αποφάσισε να πάρει μια δραστική απόφαση για τη ζωή του και την επαγγελματική του σταδιοδρομία…

«Μη μου αναφέρετε το Karate Kid»

Το «Καράτε Κιντ» την εποχή εκείνη του έδωσε φήμη, όμως παράλληλα τον εγκλώβισε. Σε τέτοιο σημείο, που ο ηθοποιός δεν ήθελε να ακούει για την ταινία. «Μη μου αναφέρετε το Karate Kid!», έλεγε ακόμη και στους δικούς του ανθρώπους. Ο Γουίλιαμ Ζάμπκα ήθελε να δοκιμάσει νέα πράγματα, αλλά ο ρόλος δεν τον άφηνε. Έτσι, μέσα στις αλλαγές που έκανε για να τον αποτινάξει, ήταν να αλλάξει και την εξωτερική του εμφάνιση.

«Μερικά χρόνια μετά το «Karate Kid» άφησα μακρύ μαλλί, γράφτηκα σε ένα ωδείο και παράτησα για λίγο την υποκριτική. Υπήρξε μία περίοδος που αντιστάθηκα πολύ, γιατί ήθελα να συνεχίσω να κάνω νέα πράγματα. Είναι σαν να σου αρέσει ένα συγκρότημα και να ακούς το ίδιο παλιό τραγούδι ξανά και ξανά», είχε δηλώσει ο ηθοποιός κάποια στιγμή.

Το νέο ξεκίνημα

Η ώρα της μεγάλης αλλαγής για εκείνον ήρθε το 1989 μετά το τρίτο και τελευταίο «Karate Kid», όπου συμμετείχε για λίγα λεπτά. Στις επόμενες δύο δεκαετίες, ο Μπίλι Ζάμπκα συμμετείχε κυρίως σε ανεξάρτητες παραγωγές, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να σπουδάζει σκηνοθεσία. Ωστόσο, καμία από τις ταινίες δεν κατάφεραν να πλησιάσουν την επιτυχία του «Karate Kid» ή τουλάχιστον να αποσυνδέσουν το όνομά του από την ταινία.

Η πιο αξιοσημείωτη δουλειά του, ως επίδοξος σκηνοθέτης, ήταν το «Most», μία ταινία μικρού μήκους που κέρδισε βραβεία σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και το 2004 προτάθηκε για Όσκαρ, ενώ σκηνοθετούσε βίντεο κλιπ και διαφημιστικά σποτ.

Η νέα του ζωή ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν απασχολούσε χωρίς λόγο τον Τύπο, ο οποίος έμοιαζε να τον είχε κιόλας ξεχάσει.

Επαγγελματικά, επιχείρησε να δοκιμάσει την τύχη του και στη μικρή οθόνη, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία με το ρόλο που θα «σβήσει» εκείνον του «Τζόνι Λόρενς » να μην έρχεται.

Το 2013 εμφανίσθηκε σε ένα επεισόδιο της σειράς «How I met your mother», όπου ο χαρακτήρας που έπρεπε να υποδυθεί, ήταν για ακόμη μία φορά ο εαυτός του. Σύμφωνα με την πλοκή, ο πρωταγωνιστής στα νιάτα του ήταν φανατικός του «Karate Kid» και ο Τζόνι Λόρενς ήταν ο αγαπημένος του ήρωας. Η συμμετοχή του είχε απήχησή και τον κάλεσαν να συμμετέχει σε αρκετά επεισόδια της επόμενης σεζόν.

«Συνέβη από το πουθενά. Οι θεοί της τηλεόρασης κατέβηκαν από τον ουρανό για να με πάρουν και να με βάλουν σε μια πετυχημένη τηλεοπτική σειρά. Είχα ενθουσιαστεί ήδη που με είχαν αναφέρει στο παρελθόν -ούτε καν εμένα δηλαδή, αλλά τον Τζόνι Λόρενς. Είχα γελάσει θυμάμαι. Κάποια στιγμή ήρθαν σε επαφή και μου είπαν: “Σε θέλουμε σε ένα επεισόδιο που θα είσαι ντυμένος κλόουν και στο τέλος θα βγάζεις το μέικ απ και θα αποκαλύπτεται το πρόσωπό σου και η κορδέλα στο κεφάλι”. Κι εγώ πίστευα ότι θα τελείωνε εκεί, στο ανέκδοτο για το Karate Kid. Τελικά όλο αυτό κατέληξε στο να μου γράψουν ένα πολύ όμορφο ρόλο», είχε δηλώσει ο Ζάμπκα για τη συμμετοχή του στην πετυχημένη εκπομπή που ήταν και για εκείνον μια επιτυχία, αλλά μέσω του… Τζόνι Λόρενς.

Ποτέ μη λες ποτέ

Η αλήθεια είναι πως η ζωή μπορεί να σου παίξει διάφορα παιχνίδια. Και να που ήρθε η σειρά και για τον Ζάμπκα να ζήσει ένα τέτοιο περίεργο παιχνίδι. Η πρόταση για το Cobra Kai, με τον ίδιο ουσιαστικά πρωταγωνιστή 34 χρόνια μετά, ήταν ανέλπιστη. Ο ηθοποιός την αποδέχτηκε και μαζί με τον Ραλφ Μάτσιο επέστρεψαν δυναμικά. Οι προβολείς στράφηκαν και πάλι πάνω στο δίδυμο, οι οποίοι γνωρίζουν και πάλι μέρες δόξας. Και μπορεί ο Μπίλι Ζάμπκα να ήθελε κάποτε να χωρίσει τα “τσανάκια” του με το ρόλο που τον καθιέρωσε, όμως, να που ήρθε η ζωή η ίδια να του υπενθυμίσει μάλλον πως αυτός είναι μία σχέση που ποτέ δεν τελειώνει.

«Μερικές φορές γίνεσαι ο χαρακτήρας και μερικές φορές ο χαρακτήρας γίνεται εσύ» είχε πει κάποτε ο ηθοποιός. Και είχε δίκιο.

Πηγή