Η αδυσώπητη «μάχη» των ερευνητικών κέντρων ώστε να έχουν την πρωτιά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Τα πρώτα πειράματα σε ανθρώπους, οι εταιρείες κολοσσοί και η κόντρα μεταξύ τριών ηπείρων

004 ap 20079622643165 1312x819 1 Coronavirus, Covid-19, εθελοντές, εμβόλιο, Θεραπεία, κοροναϊός, Κορονοϊός, κορονοϊοΣ νεα, κορονοϊοΣ νοσοκομεια, ΜΕΘ, νεοΣ κορονοϊοΣ, πειραμα, πειραματα, φάρμακο, φαρμακοβιομηχανιεΣ

Έναν τιτάνιο αγώνα δρόμου δίνουν τα ερευνητικά ινστιτούτα και οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αυτές τις ώρες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Ευρώπη, Κίνα και Ρωσία, προκειμένου να δημιουργήσουν το εμβόλιο ή ακόμα καλύτερα το φάρμακο που θα αντιμετωπίσει δραστικά τον κορονοϊό, ο οποίος δυστυχώς έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολύ περισσότερους από 11.600 ανθρώπους.

Μεταξύ των επιστημονικών ομάδων όμως ανά τον κόσμο δεν υπάρχει πάντα αγαστή συνεργασία όπως μπορεί να περίμενε κάποιος ρομαντικός, αφού όποιος ανακαλύψει πρώτος τη «μαγική συνταγή» θα αποκομίσει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς θα διατηρεί την πατέντα για ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρονικό διάστημα.

Εθελοντές με αμοιβή 3.000-3.500 ευρώ

ap 20079504757975 Coronavirus, Covid-19, εθελοντές, εμβόλιο, Θεραπεία, κοροναϊός, Κορονοϊός, κορονοϊοΣ νεα, κορονοϊοΣ νοσοκομεια, ΜΕΘ, νεοΣ κορονοϊοΣ, πειραμα, πειραματα, φάρμακο, φαρμακοβιομηχανιεΣ

Ήδη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά τον κόσμο δοκιμάζονται σχήματα φαρμάκων που βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, προκειμένου να διαπιστωθεί πως αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός, ενώ καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν και οι υγιείς εθελοντές στους οποίους προσφέρεται μηνιαία αμοιβή της τάξης των 3.000 με 3.500 ευρώ με δωρεάν διαμονή, καθώς επίσης και τρόποι για να περνούν την ώρα τους, από παρακολούθηση ταινιών και PlayStation σε αναπαυτικά σαλόνια, μέχρι γυμναστήρια για να αθλούνται, ώστε να καταγράφονται οι αντιδράσεις ανά δραστηριότητα. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ως προς την εξεύρεση του φαρμάκου που θα θέσει τέλος στην πανδημία;

Γάλλοι ερευνητές σταμάτησαν τη μεταδοτικότητα του ιού

Τα νέα είναι ενθαρρυντικά. Στη Γαλλία, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών που εδρεύει στη Μασσαλία, κατόπιν αλλεπάλληλων κλινικών δοκιμών είδαν ότι η δραστική ουσία υδροξυχλωροκίνη έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ χορήγησε το φάρμακο Plaquenil που εμπεριέχει τη συγκεκριμένη ουσία σε 24 ασθενείς με κορονοϊό επί ένα δεκαήμερο και οι 18 από τους πάσχοντες από την έκτη κόλας ημέρα δεν ήταν φορείς του ιού. Αυτό σημαίνει ότι κατάφεραν να σταματήσουν τη μεταδοτικότητα. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα όταν χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη σε άτομα που παρουσίαζαν κλινικά συμπτώματα του αναπνευστικού λόγω του Covid-19 και οδηγούνταν σε πνευμονία.

Καναδοί επιστήμονες απομόνωσαν τον κορονοϊό

ap 20064096865637 Coronavirus, Covid-19, εθελοντές, εμβόλιο, Θεραπεία, κοροναϊός, Κορονοϊός, κορονοϊοΣ νεα, κορονοϊοΣ νοσοκομεια, ΜΕΘ, νεοΣ κορονοϊοΣ, πειραμα, πειραματα, φάρμακο, φαρμακοβιομηχανιεΣ

Την ίδια ώρα στον Καναδά οι επιστήμονες των εκεί ερευνητικών κέντρων και ειδικότερα των πανεπιστημιακών μονάδων του Τορόντο και του McMaster, ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν ν’ απομονώσουν τον κορονοϊό, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή των κατάλληλων αντισωμάτων που θα εξουδετερώσουν το στέλεχος της γρίπης που ταλαιπωρεί την υφήλιο από τα τέλη του προηγούμενου έτους. Η απομόνωση του ιού αποτελεί το πρώτο βήμα για τη λήψη και την αποθήκευσή του, προκειμένου να δημιουργηθούν αποθέματα του στελέχους, τα οποία εν συνεχεία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εμβολίου.

Ρώσοι δοκιμάζουν εμβόλιο σε ζώα

Παράλληλα, σε εργαστήριο της Σιβηρίας οι δοκιμές εμβολίων γίνονται ήδη σε ζώα, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες υγείας της Ρωσίας. Επιστήμονες του Κέντρου Βιοτεχνολογίας και Ιολογίας Vektor καταγράφουν αναλυτικά τις αντιδράσεις των πειραμάτων και δηλώνουν πως ενδέχεται να καταλήξουν σε ένα εμβόλιο για ευρύτερη χρήση τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Νέο φάρμακο ετοιμάζεται και στην Κίνα

ap 20071651723367 1 Coronavirus, Covid-19, εθελοντές, εμβόλιο, Θεραπεία, κοροναϊός, Κορονοϊός, κορονοϊοΣ νεα, κορονοϊοΣ νοσοκομεια, ΜΕΘ, νεοΣ κορονοϊοΣ, πειραμα, πειραματα, φάρμακο, φαρμακοβιομηχανιεΣ

Στο παιχνίδι έχει μπει φυσικά και η Κίνα από την οποία ξεκίνησε το κακό. Ερευνητές της εν λόγω χώρας, όπως επεσήμανε και ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας με ειδικότητα στην λοιμωξιολογία κ. Σωτήρης Τσιόδρας, έχουν προχωρήσει στη χρήση ενός νέου φαρμάκου που δοκιμάζεται κλινικά σε 340 ασθενείς των πόλεων Γουχάν και Σενζέν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός 4 ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου. Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας της χώρας μας, αφού ανέφερε με νόημα ότι «υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες».

Σε προκαταρκτικές δοκιμές πάνω σε ασθενείς προχωρούν και ερευνητές της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας. Για τη δοκιμή της «Φάσης 1», που θα εξετάσει κατά πόσο το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους, θα επιστρατευτούν 108 υγιή άτομα, με την συμμετοχή τους να διαρκεί από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Τα πειράματα συνεχίζονται νυχθημερόν και η μάχη που δίνεται μόνο εύκολη δεν φαντάζει. Σίγουρα θα έχουμε το εμβόλιο ή το φάρμακο, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς το πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αφού ακόμη και εάν είναι έτοιμο σήμερα, θα πρέπει να μεσολαβήσουν κάποιοι μήνες προκειμένου να ελεγχθούν και οι τυχόν παρενέργειες. Ο κορονοϊός βλέπετε διαφέρει αρκετά από τους ιούς που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ακόμα και απ’ αυτόν της κοινής γρίπης, πρωτίστως γιατί έχει την ιδιότητα να επιβιώνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα και στις επιφάνειες αλλά και να πολλαπλασιάζεται.

Η πρώτη κλινική δοκιμή σε 43χρονη μητέρα

ap 20031793525055 Coronavirus, Covid-19, εθελοντές, εμβόλιο, Θεραπεία, κοροναϊός, Κορονοϊός, κορονοϊοΣ νεα, κορονοϊοΣ νοσοκομεια, ΜΕΘ, νεοΣ κορονοϊοΣ, πειραμα, πειραματα, φάρμακο, φαρμακοβιομηχανιεΣ

Αρχές τις εβδομάδας πραγματοποιήθηκε στο Kaiser Permanente Washington Health Research Institute στο Σιάτλ στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το ίδιο το Ινστιτούτο στην επίσημη ιστοσελίδα του. Οι ενέσεις με το πειραματικό φάρμακο χορηγήθηκαν σε εθελοντές που συμμετείχαν στην πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής εμβολίου.

«Είμαστε περήφανοι που το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων μας επέλεξε για να διεξαγάγουμε αυτή την καινοτόμο δοκιμή», δήλωσε η ανώτατη ερευνητής Λίζα Τζάκσον, προσθέτοντας ότι «είμαστε καλά προετοιμασμένοι και επικεντρωμένοι στην παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση αυτής της εξελισσόμενης κατάστασης».

Το εμβόλιο αυτό ονομάζεται mRNA-1273 και κατασκευάζεται από την Moderna, ενώ για την παρασκευή του χρησιμοποιείται μια νέα διαδικασία που είναι πολύ πιο γρήγορη από τις παλαιότερες μεθόδους παρασκευής εμβολίων. Δεν περιέχει κανένα μέρος του πραγματικού κορονοϊού και δεν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε ήταν μια 43χρονη μητέρα δύο παιδιών, η Jennifer Haller.

«Είμαι ενθουσιασμένη που μπορώ να κάνω κάτι προκειμένου να σταματήσει η πανδημία, γι’ αυτό και ευγνωμονώ που συμμετέχω στη δοκιμή» ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι σε επαφή με τους γιατρούς αυτή την περίοδο για τυχόν παρενέργειες και πως αναμένει τώρα να πάρει και τη δεύτερη δόση του δοκιμαστικού εμβολίου.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Σε εμβόλιο πριν το φθινόπωρο ελπίζει η Κομισιόν

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που προέρχονται από τις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να τεθεί σε κυκλοφορία εμβόλιο για τον ιό «μάλλον πριν το φθινόπωρο» από την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac AG, που έχει λάβει επί τούτου από την Κομισιόν το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως δήλωσε η επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργάνου, “ελπίζω ότι με αυτή τη, χρηματική βοήθεια θα μπορέσουμε να έχουμε ένα εμβόλιο στην αγορά μάλλον πριν από το φθινόπωρο. Αυτό θα μπορούσε να σώσει ζωές στην Ευρώπη και παρομοίως στον υπόλοιπο κόσμο».

Συνάντηση Γερμανών επιστημόνων με τον πρόεδρο Τραμπ

Για να αντιληφθούμε τον πόλεμο που υπάρχει μεταξύ κρατών αυτή τη στιγμή, αρκεί να επισημάνουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν να εξαγοράσουν τη γερμανική εταιρεία CureVac AG, προκειμένου να έχουν μόνοι αυτοί το εμβόλιο. Το δήλωσε η ίδια η κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αν και από την επιχείρηση βιοτεχνολογίας δεν επιβεβαιώνεται. Η γερμανική εταιρεία όμως είχε ανακοινώσει ότι ο μέχρι και τις 11 Μαρτίου διευθύνων σύμβουλός της κ. Ντάνιελ Μενιτσέλα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, μέλη της ομάδας του Λευκού Οίκου για την διαχείριση του κορονοϊού και εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών για να συζητήσουν το θέμα του εμβολίου.

Στο «παιχνίδι» όμως έχει μπει δυνατά και η κολοσσιαία φαρμακοβιομηχανία της Bayer που παρασκευάζει εδώ και καιρό το φάρμακο Chloroquine (Χλωροκίνη) για την ελονοσία (μαλάρια). Όπως τονίζει ο  Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία καθώς εκτιμάται ότι μπορεί τελικά να αποδειχθεί ως θεραπευτικό μέσο και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Πηγή