Η αρχαιότερη εικόνα στην Κύπρο βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό με… μόλις 12 κατοίκους

ImageHandler εικονα

Η αρχαιότερη εικόνα που έχει διασωθεί στην Κύπρο…

Βρίσκεται στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Φιλούσα Κελοκεδάρων και πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα. 

IMG 0371 εικονα

Η Αγία Μαρίνα απεικονίζεται ολόσωμη, αιωρούμενη και σε στάση δέησης με σκηνές από το μαρτύριο της. Στην πίσω πλευρά της εικόνας, είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Καππαδόκης που κρατά ένα παιδάκι και χωρίς τον δράκοντα . Από το επίθετο «Καππαδόξ» συμπεραίνεται ότι η εικόνα πρέπει να ήλθε στην Κύπρο από τη Μικρά Ασία, πιθανότατα με την επιστροφή του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου το 698 μ.Χ. 
 Η Φιλούσα Κελοκεδάρων είναι ένα πολύ μικρό χωριό με μόλις 12 κατοίκους. Απέχει 40 χλμ. από την Πάφο και το ίδιο από τη Λεμεσό. Είναι από τα πρώτα χωριά της κοιλάδας Διαρίζου ενώ η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, είναι η αρχαιότερη στην περιοχή. Χτίστηκε το 1100-1200 και παρουσιάζει κλίση (γέρνει) 28 πόντους. 

Οι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν στο ant1iwo:
«Η εικόνα της Αγίας Μαρίνας της Θαυματουργής, είναι η αρχαιότερη που έχει διασωθεί στην Κύπρο στην οποία αποδίδονται πολλά θαύματα. Το 2016 η Αγία έκανε 3 θαύματα. Ήταν 2 κοπέλες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί και η Αγία τις βοήθησε. Επίσης, ένας νέος σώθηκε μετά από μεγάλη έκρηξη και όλο το χωριό εκείνο το βράδυ στον εσπερινό, προσευχήθηκε και ευχαρίστησε την Αγία». 

111 εικονα

Στην φωτογραφία, η Πρεσβυτέρα του χωριού μαζί με τον πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Μιχαλάκη Μαρίνο

 

Πηγή: ant1iwo.com