Η δισεκατομμυριούχος χήρα του Στιβ Τζομπς δεν θα αφήσει τίποτα στα παιδιά της

Πώς ζει και τι κάνει σήμερα η φιλάνθρωπος με τα 20 δισ. δολάρια και το κότερο των 110 εκατομμυρίων

AP4008814s54400

Η Λορίν Πάουελ-Τζομπς είναι μια γυναίκα που ξέρει πώς να κρατιέται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιλέγοντας εκείνη πότε θα τη συλλάβει ο φακός.

Η χρυσή κληρονόμος της περιουσίας του Στιβ Τζομπς, του αφεντικού άλλοτε της Apple, είναι ωστόσο μεγάλο όνομα στους επενδυτικούς κύκλους.

Διαχειρίζεται βλέπετε κεφάλαια της τάξης των 21,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg, με το Forbes να εκτιμά την περιουσία της λίγο παρακάτω, στα 19,1 δισ. δολάρια.

Η σχετικά άγνωστη στο πλατύ κοινό Λορίν δεν έχει μείνει στα δισεκατομμύρια που της άφησε ο μεγάλος οραματιστής της τεχνολογίας. Επενδύει τα λεφτά της, ώστε να έχει περισσότερα για μεγάλη ζωή και φιλανθρωπίες.

Για να δούμε λοιπόν όσα δεν ξέρουμε για τη γυναίκα που επέλεξε ο Στιβ Τζομπς να περάσει τη ζωή του…

Η Λορίν πριν τον Στιβ

AP21035574945984

Γεννημένη το 1963 στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης, η Λορίν έχασε τον πιλότο πατέρα της πριν κλείσει τα τρία της χρόνια σε αεροπορικό δυστύχημα. Η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε αργότερα, φτιάχνοντας και πάλι τη ζωή της.

Εκείνη σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά, κάνοντας μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Με τέτοιες περγαμηνές ανά χείρας, την περίμεναν ζηλευτές θέσεις στη Wall Street, σε κολοσσούς όπως η Merrill Lynch και η Goldman Sachs.

Η γνωριμία που θα της άλλαζε ωστόσο τη ζωή έλαβε χώρα το 1989 στο Στάνφορντ, όπου πήγε για το μεταπτυχιακό της…

Η μέλλουσα κυρία Τζομπς

AP9104040440

Σύμφωνα με τον βιογράφο του Στιβ Τζομπς, Walter Isaacson, η Λορίν δεν ήθελε να πάει εκείνη τη μέρα να ακούσει μια ομιλία στο πανεπιστήμιο. Την έσυρε σχεδόν με το ζόρι μια φίλη για να ακούσουν τι είχε να πει ο προσκεκλημένος ομιλητής, κάποιος Τζομπς.

«Ήξερα πως ο Στιβ Τζομπς ήταν ο ομιλητής, αλλά το πρόσωπο που είχα στο μυαλό μου ήταν αυτό του Μπιλ Γκέιτς», είπε αργότερα η Λορίν στον Isaacson, «τους μπέρδευα συνέχεια αυτούς τους δύο».

Και είχε μάλλον καλό λόγο γι’ αυτό: «Είμαστε ακόμα στο 1989», συνέχισε, «εκείνος δούλευε στη NeXT και δεν ήταν ακριβώς μεγάλο όνομα ακόμα για μένα. Δεν ήμουν καθόλου ενθουσιασμένη, αλλά η φίλη μου ήταν, κι έτσι πήγαμε».

Έφτασαν όμως αργοπορημένες και δεν τις άφησαν να μπουν στον συνεδριακό χώρο. Τα δύο κορίτσια τρύπωσαν στην αίθουσα και κάθισαν στην πρώτη σειρά, στις ρεζερβέ θέσεις των επισήμων.

Δίπλα της κατέληξε να καθίσει ο μελλοντικός της σύζυγος. «Κοίταξα στα δεξιά μου και ήταν ένα όμορφο κορίτσι εκεί, ξεκινήσαμε λοιπόν να μιλάμε όσο περίμενα να με καλέσουν», όπως το θυμόταν ο Στιβ.

Εκείνη αστειεύτηκε για την προνομιακή της θέση λέγοντας πως είχε κερδίσει έναν λαχνό σε μια λοταρία και το πρώτο βραβείο ήταν ένα δείπνο με τον Τζομπς. Ο Στιβ έδωσε τη διάλεξή του και μόλις τελείωσε, έτρεξε αμέσως έξω, για να την προλάβει.

Αφού την έψαξε για λίγο, την είδε στο πάρκινγκ. Την πλησίασε και της είπε για τη λοταρία. Συμφώνησαν να βγουν για φαΐ εκείνο το Σάββατο, ανταλλάσσοντας τηλεφωνικούς αριθμούς.

Εκείνος έκανε να φύγει, είχε ένα επαγγελματικό δείπνο αμέσως μετά, κάτι τον έκανε ωστόσο να επιστρέψει στη Λορίν. Της πρότεινε να πάνε για φαγητό εκείνη τη νύχτα. Όπως και έγινε.

Όσο οι υπάλληλοί του στη NeXT περίμεναν το αφεντικό να εμφανιστεί στο επαγγελματικό δείπνο, εκείνος φλέρταρε με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια σε κοντινό εστιατόριο. Το ραντεβού πήγε πολύ καλά, κάθισαν 4 ολόκληρες ώρες.

Δεν χώρισαν ποτέ έπειτα από εκείνη τη νύχτα. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1991, και απέκτησαν τρία παιδιά, τους Reed, Erin και Eve. Η 23χρονη Eve άρχισε να κάνει καριέρα ως μοντέλο στα τέλη του 2020.

Η Λορίν είναι επίσης η θετή μητέρα της Lisa Brennan-Jobs, της κόρης του Στιβ από παλιότερη σχέση.

Η χήρα του Τζομπς

AP400881454400

Όταν εκείνος έφυγε από τον κόσμο το 2011 χτυπημένος από καρκίνο, η Λορίν κληρονόμησε την αμύθητη περιουσία του. Μεταξύ των μετοχών ήταν τα πακέτα του στην Apple και την Disney, τα οποία έφταναν για να την κάνουν δισεκατομμυριούχο.

Ως χρυσή δικαιούχος του Steven P. Jobs Trust, πήρε στα χέρια της το 7,3% της Walt Disney Company, αξίας τότε 11,1 δισ. δολαρίων, αλλά και 38,5 εκατ. μετοχές της Apple Inc.

«Πιο πλούσια γυναίκα της τεχνολογίας» χαρακτηριζόταν τότε. Το μερίδιό της στην Disney την ενθρόνισε στη θέση του σημαντικότερου ιδιώτη μετόχου του κολοσσού.

Για άγνωστο λόγο, εκείνη ρευστοποίησε το 2017 ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της στην Disney, κρατώντας ωστόσο ένα διόλου ευκαταφρόνητο 4%.

Το Forbes τη χαρακτήρισε το 2014 ως την 29η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου. Σήμερα την κατατάσσει στην 95η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, εκτιμώντας την προσωπική της περιουσία στα 19,1 δισ. δολάρια.

Οι φιλανθρωπίες

AP954066791405 1

Η Λορίν ξοδεύει μεγάλα ποσά σε φιλανθρωπικές δράσεις και είναι ιδιαιτέρως γνωστή σε αυτούς τους κύκλους για τη γενναιοδωρία της. Εντύπωση έκανε στους περισσότερους αυτό που είπε στους New York Times το 2020, πως δεν πρόκειται να την κληρονομήσουν τα παιδιά της.

Το είπε μάλιστα ακόμα πιο καθαρά: «Αν ζήσω αρκετά, όλα αυτά θα τελειώσουν με εμένα».

Εννοούσε πιθανότατα πως μέχρι τότε θα τα έχει δώσει όλα σε αγαθοεργίες. «Με την ευρύτερη έννοια, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση μας και το δίκτυό μας και τις σχέσεις μας για να προσπαθήσουμε να κάνουμε το μεγαλύτερο δυνατό καλό», είχε δηλώσει στην ίδια εφημερίδα το 2013.

Εξηγώντας καλύτερα το σκεπτικό της, είπε πως θέλει να μοιράσει τα λεφτά του πρώην γενικού διευθυντή της Apple με «τρόπους που θα βοηθήσουν άτομα και κοινότητες με βιώσιμο τρόπο. Δεν με ενδιαφέρουν τα κτίρια του πλούτου και τα παιδιά μου το ξέρουν αυτό. Ούτε ο Στιβ ενδιαφερόταν για τέτοια. Αν ζήσω αρκετά, όλα αυτά θα τελειώσουν με εμένα».

https://www.instagram.com/p/CFH4LPSHaI5/?utm_source=ig_embed

Είπε επίσης πως η συσσώρευση του πλούτου είναι «επικίνδυνη για την κοινωνία», παραθέτοντας το παράδειγμα οικογενειών όπως οι Ροκφέλερ.

«Δεν είναι σωστό να συσσωρεύουν κάποιοι ιδιώτες τεράστιες περιουσίες που ισούνται με αυτές εκατομμυρίων και εκατομμυρίων ανθρώπων μαζί. Δεν υπάρχει τίποτα το δίκαιο εδώ».

Η Λορίν έχει ασχοληθεί και με το επιχειρείν. Το 1992 ίδρυσε μια εταιρία υγιεινής διατροφής (Terravera), όπου έστελνε τα φορτηγάκια της κάτω από τα γραφεία της Silicon Valley για να σιτίζονται κάπως καλύτερα τα στελέχη της τεχνολογικής βιομηχανίας.

Παρά το γεγονός ότι η Terravera τα πήγαινε καλά εμπορικά, εκείνη την εγκατέλειψε λίγο αργότερα για να επικεντρωθεί στην εθελοντική της δράση, να διδάσκει αφιλοκερδώς μη προνομιούχα παιδιά στο Palo Alto.

Το 1997 ίδρυσε το College Track, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που προετοιμάζει τα παιδιά της εργατικής τάξης για το πανεπιστήμιο, μέσω μαθημάτων και συμβουλευτικής καθοδήγησης. Η ΜΚΟ λειτουργεί σήμερα κέντρα σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες.

Η αιχμή της φιλανθρωπικής της δράσης ήρθε ωστόσο το 2004, όταν ίδρυσε την Emerson Collective, «έναν οργανισμό κοινωνικής αλλαγής», όπως τον λέει η ίδια, στον οποίο εμπιστεύτηκε πάνω από 1 δισ. δολάρια (από την πώληση των μετοχών της Disney).

Τι κάνει; Χορηγεί υποτροφίες και επενδύει σε δράσεις που αφορούν στη μετανάστευση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εκπαίδευση.

Η Emerson Collective είναι ιδιωτική επιχείρηση και όχι μη κερδοσκοπική εταιρία, έχοντας χρηματοδοτήσει αρκετά startups. Όταν δεν εμπιστεύεται εκατομμύρια στους οργανισμούς που ελέγχει, η Λορίν τα δίνει απευθείας από την τσέπη της. Όπως έκανε το 2019, χαρίζοντας 50 εκατ. δολάρια σε μια εκπαιδευτική τεχνολογική πρωτοβουλία.

Είναι επίσης μέλος σε αρκετά διοικητικά συμβούλια, μεταξύ αυτών και του διαβόητου Council on Foreign Relations.

Με τους Μάικλ Μπλούμπεργκ και Ray Dalio έχει συνυπογράψει επίσης την ίδρυση του Climate Leadership Council.

Με τι ασχολείται

AP18202817166135

Αν δεν ήταν οι ασίγαστες φιλανθρωπικές δράσεις, η Λορίν Πάουελ Τζομπς θα ήταν ίσως γνωστή ως παθιασμένη συλλέκτρια τέχνης. Την έχει συλλάβει ο φακός σε αρκετές εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Το 2016 πήγε σε ένα γκαλά με τον τωρινό CEO της Apple, Τιμ Κουκ.

Είναι επίσης και λάτρης των σπορ. Γι’ αυτό κι έχει αγοράσει ένα 20% από τους Washington Wizards του NBA.

Τον Ιούλιο του 2017 αγόρασε επίσης το πλειοψηφικό πακέτο του περιοδικού The Atlantic, το οποίο επαίνεσε για τις προσπάθειές του «να φέρει την ισότητα σε όλους τους ανθρώπους, να φωτίσει και να υπερασπιστεί την αμερικανική ιδέα, να γιορτάσει τον αμερικανικό πολιτισμό και τη λογοτεχνία και να καλύψει το θαυμαστό, και κάποιες φορές ακατάστατο, δημοκρατικό πείραμα».

Αυτό θα την έφερνε στο στόμα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος της έκανε επίθεση το φθινόπωρο του 2020 για ένα εναντίον του άρθρο στο The Atlantic: «Ο Στιβ Τζομπς δεν θα ήταν χαρούμενος που η γυναίκα του χαλάει τα λεφτά που της άφησε σε ένα ταλαίπωρο περιοδικό της ριζοσπαστικής Αριστεράς», έγραψε στο Twitter.

Η επίθεση του ρεπουμπλικανού προέδρου δεν ήταν τυχαία, η Λορίν είναι πολιτικοποιημένη. Και μέγας χορηγός των Δημοκρατικών, αλίμονο. Έχει δώσει εκατομμύρια δολάρια σε προεκλογικές εκστρατείες.

Σχετικά πρόσφατα, χρηματοδότησε την προεδρική εκστρατεία της Καμάλα Χάρις, πριν εκείνη αποσυρθεί από την κούρσα τον Δεκέμβριο του 2019.

Το 2016 είχε υποστηρίξει ανοιχτά τη Χίλαρι Κλίντον, δωρίζοντας 2 εκατ. δολάρια στην καμπάνια της και οργανώνοντας δράσεις που απέφεραν άλλα 4 εκατ. στο επιτελείο της. Αλλά και πολύ πρόσφατα, έδωσε άλλα 600.000 δολάρια για να βγει πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν.

Η στιγμή της ζωής της πρέπει να ήταν αναμφίβολα όταν συναντήθηκε με τον Τραμπ τον Μάρτιο του 2017 για να συζητήσουν θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και εκπαίδευσης. Όπως είχε γίνει γνωστό, δεν συμφώνησαν σε τίποτα!

Πώς ζει

AP120124175452

Η Λορίν ζει σε μια βίλα 16,5 εκατ. δολαρίων στο Σαν Φρανσίσκο, με 6 υπνοδωμάτια, 7 μπάνια και την καλύτερη ίσως θέα στην πόλη.

Έχει τρία ακόμα σπίτια στο Σαν Φρανσίσκο, μεταξύ αυτών και η έπαυλη των 535 τ.μ. όπου ζούσε άλλοτε με τον σύζυγο και τα παιδιά της. Έξω από αυτό το σπίτι συνεχίζει ανελλιπώς κάθε χρόνο να στήνει τα απαράμιλλα σόου της για το Halloween, ένας θεσμός πια στο Σαν Φρανσίσκο που συγκεντρώνει αρκετές χιλιάδες κόσμο.

Σε μια άγνωστη πλευρά της ζωής της, αγαπά πολύ και αφιερώνει ένα καλό κομμάτι του ελεύθερου χρόνου της στη μελισσοκομία.

Όταν θέλει να ξεφύγει απ’ όλα, επιβιβάζεται στο Venus, το κότερο των 110 εκατ. δολαρίων που παρήγγειλε ο ίδιος ο Στιβ Τζομπς, ολοκληρώθηκε ωστόσο μετά τον θάνατό του. Το Venus έχει εμφανιστεί και στη δική μας γειτονιά, περνώντας από Μύκονο και Μήλο.

Παρά τα πλούτη της όμως, τον πολυτελή τρόπο ζωής και το κύρος της, η Λορίν προσέχει πολύ τις δημόσιες εμφανίσεις της. «Γνωρίζω καλά ότι όλοι είμαστε περαστικοί από αυτόν τον κόσμο», δήλωσε σχετικά στη Washington Post το 2018, «νιώθω ότι τώρα είναι η στιγμή μου, ο στόχος μου είναι να επιστρατεύσω αποτελεσματικά τους πόρους μου. Αν δεν έχει μείνει τίποτα όταν πεθάνω, αυτό θα είναι μια χαρά».

Τελευταία φορά που την ακούσαμε ήταν φέτος, σε ομιλία αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, όπου συμβούλευσε τους αποφοίτους να ακολουθήσουν τη συμβουλή του μακαρίτη Στιβ Τζομπς: να ψάξουν για δουλειά στον κλάδο που αγαπούν.

«Αφήστε τα λόγια του να σας οδηγήσουν, όπως έχουν οδηγήσει εμένα», έκλεισε τον λόγο της τον Μάιο…

Πηγή