Η γυναικεία τάση για αξύριστες μασχάλες

Ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στα πρότυπα ομορφιάς ή απλώς ακόμη ένα trend;

0002 ap 18311221104417 1312x819 αξυριστη μασχαλη, Γυναίκα, ΛουρδεΣ, ΜΑΝΤΟΝΑ, μασχαλη, ΟΣΚΑΡ, ΠαριΣ Τζακσον, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

Ήταν τον Απρίλιο του 1998 στην πρεμιέρα της ταινίας «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» στο Λονδίνο όταν η ταλαντούχα Τζούλια Ρόμπερτς φορώντας μια αστραφτερή κόκκινη δημιουργία, σήκωσε το χέρι της για να χαιρετίσει τους θαυμαστές της και αποκαλύφθηκε, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, μια πιο προσωπική και «θνητή» εκδοχή της, αυτή της γυναίκας της διπλανής πόρτας που αφήνει τις μασχάλες της αξύριστες.

Είκοσι χρόνια μετά και μιλώντας στην εκπομπή της Busy Phillips «Busy Tonight» η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε ότι «αυτή η εικόνα παραμένει ζωντανή στη μνήμη μου μέχρι και σήμερα».

Δικαιολογώντας το γεγονός διευκρίνισε ότι «μάλλον δεν είχα υπολογίσει σωστά το μήκος του μανικιού του φορέματος σε συνδυασμό με το χαιρετισμό και τα “αποκαλυπτήρια” που θα γινόντουσαν σηκώνοντας το χέρι μου, γνωστοποιώντας έτσι πιο προσωπικά πράγματα για τον εαυτό μου».

Η ίδια, μάλιστα, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι δεν επρόκειτο για κάποια «δήλωση», αλλά για μια προσωπική στιγμή της, όπως άλλωστε έχουν και όλες οι γυναίκες.

Σήμερα, ακριβώς είκοσι χρόνια μετά από αυτό το συμβάν ολοένα και περισσότερες φωτογραφίες με γυναίκες που εμφανίζονται, χωρίς ταμπού, με αξύριστες μασχάλες κατακλύζουν τα social media, κάνοντας τους πάντες να αναρωτηθούν αν πρόκειται για νέο trend ή για μια μορφή αντίδρασης και απάντησης στα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να είναι περιποιημένες στην… τρίχα!

Όλο και περισσότερες οι εμφανίσεις των celebrities με αξύριστες μασχάλες

8 wke ap 17239835564457 2 αξυριστη μασχαλη, Γυναίκα, ΛουρδεΣ, ΜΑΝΤΟΝΑ, μασχαλη, ΟΣΚΑΡ, ΠαριΣ Τζακσον, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

Το παράδειγμα της Τζούλια Ρόμπερτς που έκανε την αρχή το 1998, αν και άθελά της, ακολούθησαν πολλές celebrities και εκπρόσωποι της διεθνούς showbiz κάνοντας εμφανίσεις, ακόμη και στο κόκκινο χαλί, με τις μασχάλες τους στη φυσική μορφή τους.

Ανάμεσά τους η κόρη της Μαντόνα, Λούρδες, η οποία στην εκδήλωση για τα βραβεία της Vogue τον Νοέμβριου του 2018 φορώντας ένα λευκό, μίνι φόρεμα δεν δίστασε να φωτογραφηθεί με το χέρι της σηκωμένο, αποκαλύπτοντας έτσι τις φυσικές τρίχες στη μασχάλη της. Βέβαια, η 20χρονη νεαρή δεν ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε έτσι μπροστά στο φωτογραφικό φακό, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο του ίδιου χρόνου, κατά την συμμετοχή της σε διαφημιστική καμπάνια γνωστής μάρκας αθλητικών ειδών εμφανίστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το Δεκέμβριο του 2017, το μοντέλο της Victoria Secret, Τζίτζι Χαντίντ, φωτογραφιζόμενο για το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο γνωστής εταιρείας, εμφανίστηκε με τις φυσικές τρίχες στη μασχάλη της, εκθειάζοντας έτσι το γυναικείο σώμα και τις τρίχες του, όπως ισχύει και για όλα τα ανθρώπινα σώματα στον κόσμο.

Ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό της Πάρις Τζάκσον, κόρης του θρύλου της ποπ Μάικλ Τζάκσον, η οποία δεν έχει προσπαθήσει ποτέ να κρύψει τα φυσικά χαρακτηριστικά της. Μάλιστα, σε story της στο Instagram η μουσικός με τα γαλάζια μάτια έχει δηλώσει ότι «δεν συνειδητοποίησα ότι το κοινό θα αναστατωνόταν τόσο πολύ με τις τρίχες στη μασχάλη μου. Δεν θεωρούσα ποτέ ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν τόσο μεγάλο ζήτημα. Είναι τόσο αστείο. Οι άνθρωποι είναι πραγματικά τρελοί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν υπερβολικά αηδιαστικό, ειδικά για τις γυναίκες, να εμφανίζονται με τρίχες στο σώμα τους. Μην ξεχνάτε ότι είναι εντελώς φυσικό, όπως και για όλα τα ανθρώπινα σώματα. Γι αυτό ξεπεράστε το».

Τα νούμερα των ερευνών και τα συμπεράσματά τους

wkel 4 αξυριστη μασχαλη, Γυναίκα, ΛουρδεΣ, ΜΑΝΤΟΝΑ, μασχαλη, ΟΣΚΑΡ, ΠαριΣ Τζακσον, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια αναφορικά με την επιλογή των γυναικών να μην ξυρίζουν τις μασχάλες, αλλά και άλλα μέρη του σώματός τους, παρατηρήθηκε ότι η συγκεκριμένη τακτική ήταν ολοένα και πιο συνηθισμένη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που ανήκουν στη γενιά των millenials παρουσιάζουν μία αύξηση στην επιθυμία τους να μην ξυρίζουν τις τρίχες τους.

Για παράδειγμα, συγκριτικά με το 2013 και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών χρόνων το 95% των γυναικών μεταξύ 16-24 ετών που ξύρισαν ή αποτρίχωσαν τις μασχάλες τους, μειώθηκε αισθητά στο 77%. Το ίδιο συνέβη και με το ξύρισμα των ποδιών, που από το 92% έπεσε στο 85%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Mintel, που διεξήγαγε τη μελέτη, τα συγκεκριμένα νούμερα δείχνουν την επιθυμία των γυναικών για μη παρέμβαση στη φύση αλλά και στο γεγονός ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν «κακό» στην επιδερμίδα τους.

Ταυτόχρονα η νέα αυτή τάση δείχνει την διαφοροποίηση ως προς τα πρότυπα ομορφιάς, κυρίως για τις γυναίκες, τα οποία, πλέον, δεν βρίσκουν και τόσο αποκρουστικό μια γυναίκα να εμφανίζεται με τη φυσική τριχωτή μασχάλη της.

Τελικά πρόκειται για μόδα ή για ένα νέο γυναικείο πρότυπο ομορφιάς

wkel 6 αξυριστη μασχαλη, Γυναίκα, ΛουρδεΣ, ΜΑΝΤΟΝΑ, μασχαλη, ΟΣΚΑΡ, ΠαριΣ Τζακσον, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

Κατά τον ρου της ιστορίας παρατηρήθηκαν αμέτρητες τάσεις ομορφιάς, με τις πιο πρόσφατες να «επιβάλλουν» τα φαρδιά φρύδια, τις ψεύτικες βλεφαρίδες, τα στρας σε διάφορα σημεία του σώματος (ακόμη και στα οπίσθια ή τις μασχάλες). Αν ψάξετε ακόμη παλαιότερα θα ανακαλύψετε ότι οι γυναίκες βγάζανε εντελώς τα φρύδια τους κατά το Μεσαίωνα, πίνανε αρσενικό για την λεύκανση του δέρματος κ.α.

Τι γίνεται, ωστόσο, με την διατήρηση, ή την επιστροφή, στην προκειμένη περίπτωση, στα φυσικά μας στοιχεία; Αν και αρχικά κάτι τέτοιο έμοιαζε με ακόμη ένα trend, με τους influencers να μην διστάζουν να κοινοποιούν φωτογραφίες τους στα social media με το φυσικό τριχωτό τους σε μασχάλες και πόδια, όπως εξελίσσεται αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μια μορφή φεμινισμού ή αν θέλετε πιο απλοϊκά μια μορφή εξοικείωσης και αποδοχής του γυναικείου σώματος και ομορφιάς, έτσι ακριβώς όπως είναι. Χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση.

Για μερικές γυναίκες η συγκεκριμένη στάση αποτελεί τρόπο διαμαρτυρίας απέναντι στα πρότυπα ομορφιάς που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς από την εκάστοτε κοινωνία. Κάτι που επικροτούν ακόμη και άντρες, όπως ο φωτογράφος Ben Hopper που χρησιμοποιεί μοντέλα με το φυσικό τριχωτό στη μασχάλη τους, προκειμένου να μεταδώσει το ίδιο μήνυμα δηλώνοντας στη Metro.co.uk ότι «δίνουμε πολύ σημασία σε πράγματα ανούσια».

6 wke spl1477349 007 αξυριστη μασχαλη, Γυναίκα, ΛουρδεΣ, ΜΑΝΤΟΝΑ, μασχαλη, ΟΣΚΑΡ, ΠαριΣ Τζακσον, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

wkel 5 αξυριστη μασχαλη, Γυναίκα, ΛουρδεΣ, ΜΑΝΤΟΝΑ, μασχαλη, ΟΣΚΑΡ, ΠαριΣ Τζακσον, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

wkel 1 αξυριστη μασχαλη, Γυναίκα, ΛουρδεΣ, ΜΑΝΤΟΝΑ, μασχαλη, ΟΣΚΑΡ, ΠαριΣ Τζακσον, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

wkel ap 593865375258 αξυριστη μασχαλη, Γυναίκα, ΛουρδεΣ, ΜΑΝΤΟΝΑ, μασχαλη, ΟΣΚΑΡ, ΠαριΣ Τζακσον, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

wkel 2 spl5035030 007 αξυριστη μασχαλη, Γυναίκα, ΛουρδεΣ, ΜΑΝΤΟΝΑ, μασχαλη, ΟΣΚΑΡ, ΠαριΣ Τζακσον, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

4 wke glitter2 αξυριστη μασχαλη, Γυναίκα, ΛουρδεΣ, ΜΑΝΤΟΝΑ, μασχαλη, ΟΣΚΑΡ, ΠαριΣ Τζακσον, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

Πηγή