Η ιστορία του ποδοσφαιριστή που ήταν δύο διαφορετικοί άνθρωποι

Ο 23χρονος Εριμπέρτο που έγινε 27χρονος Λουτσιάνο μέσα σε λίγους μήνες

000 ap 090510012066 1312x819 1 Βραζιλία, ΓιουβεντουΣ, Ιντερ, Κιεβο Βερονα, Λατσιο, ΠαλμειραΣ, πλαστα εγγραφα

Η σεζόν 2001-02 έμεινε στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου για το σοκαριστικό φινάλε της, με την Ιντερ να χάνει τον τίτλο, ο οποίος κατέληξε στη Γιουβέντους, στο τελευταίο 90λεπτο. Τρελό, αλλά εκείνη τη χρονιά συνέβησαν και πιο τρελά πράγματα, έχοντας ως επίκεντρο μια ομάδα που για πρώτη φορά εμφανιζόταν στη Serie A.

Η Κιέβο, η ομάδα μιας συνοικίας στη Βερόνα, γνωστή ως «Ιπτάμενα Γαϊδούρια», θα γινόταν η «Κιέβο των θαυμάτων» έχοντας στον πάγκο τον Λουίτζι Ντελ Νέρι και στον αγωνιστικό χώρο παίκτες που τότε άρχισαν να μαθαίνουν οι Ιταλοί. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν, γιατί ο 23χρονος Βραζιλιάνος Εριμπέρτο ντα Κονσεϊσάο Σίλβα, ο οποίος ήταν μια ανάσα από τη μεταγραφή στη Λάτσιο του Σέρτζιο Κρανιότι, θα γινόταν μέσα σε λίγους μήνες ο 27χρονος Λουτσιάνο Σικέιρα ντε Ολιβέιρα…

Βασικά, για να λέμε την αλήθεια, ο 27χρονος Λουτσιάνο Σικέιρα ντε Ολιβέιρα είναι αυτός που έπαιζε σαν 23χρονος Εριμπέρτο ντα Κονσεϊσάο Σίλβα, σε μια ιστορία που έχει διάφορες εκδοχές αλλά δύο δεδομένα: Ο Λουτσιάνο είχε ταλέντο στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν είχε γονείς από μικρή ηλικία, μεγαλώνοντας υπό την προστασία και την οικονομική υποστήριξη της αδερφής του και του συζύγου της. Μέχρι ένα σημείο όμως.

ap 090913015856 1 735x459 1 Βραζιλία, ΓιουβεντουΣ, Ιντερ, Κιεβο Βερονα, Λατσιο, ΠαλμειραΣ, πλαστα εγγραφα

Έχοντας φτάσει στα 20 του, χωρίς δουλειά και με το όνειρο της ποδοσφαιρικής καριέρας να σβήνει, αφού η ηλικία του ήταν απαγορευτική για να δοκιμαστεί σαν ταλέντο στις ομάδες της χώρας, θα έχει την τύχη ή «τύχη» να πέσει πάνω στον μάνατζερ Ρενίνσον Γκόμες Μπαρέτο Φίλιο, ο οποίος διέκρινε αμέσως το ταλέντο. Και εν συνεχεία διέκρινε και τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν ποδοσφαιριστής ο Λουτσιάνο: Απλά θα μετατρεπόταν σε Εριμπέρτο και από 20χρονος θα γινόταν 17χρονος.

Πώς έγινε αυτό;

Άλλοι λένε με ψεύτικα έγραφα που έφτιαξε κάποιος γνωστός του Ρενίνσον, άλλοι με πρόταση στον πραγματικό Εριμπέρτο, ο οποίος πήρε λεφτά και έδωσε όλα τα χαρτιά του. Η εκδοχή που έχει επικρατήσει είναι η δεύτερη, αλλά όπως και να έχει τον Λουτσιάνο δεν τον απασχολούσε τότε. Δοκιμάστηκε στην Παλμέιρας σαν 17χρονος, υπέγραψε, έπαιξε και πήρε μεταγραφή στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Μπολόνια.

Εκεί είχε τα πάνω του και τα κάτω του, κυρίως εκτός γηπέδου αφού πιάστηκε να οδηγεί μεθυσμένος, για να καταλήξει στην Κιέβο της Serie B. Και από εκεί, η απογείωση προς τη δόξα που πάντα ήθελε… Οι Βερονέζοι ανεβαίνουν στη Serie A, πάνε στο Τορίνο να αντιμετωπίσουν σαν πρωτοπόροι τη Γιουβέντους, τερματίζουν στην 5η θέση έχοντας εντυπωσιάσει με το ποδόσφαιρο τους και κυρίως οι Εριμπέρτο και Μανφρεντίνι ως εξτρέμ, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα.

Ο Βραζιλιάνος, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει παίξει και στην εθνική κάτω των 21 ετών της πατρίδας του αν και ήταν μεγαλύτερος, αφήνει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό λόγω της ταχύτητας του, η οποία κάποιες φορές είναι… πιο γρήγορη από της μπάλας, με τα μεταγραφικά σενάρια να μην αργούν. Και αυτή που θα δώσει τα περισσότερα στην Κιέβο, όπως συνέβαινε συχνά εκείνα τα χρόνια, ήταν η Λάτσιο του Κρανιότι.

Οι Ρωμαίοι προσφέρουν 18 εκατ. ευρώ, παίρνουν το «ναι» των Βερονέζων, δίνουν 5ετές συμβόλαιο στον ποδοσφαιριστή με λεφτά που δεν φανταζόταν ποτέ και αυτός εξαφανίζεται… Φεύγει για τη Βραζιλία, παραμένει εκεί, δεν κάνει καμία δήλωση και τελικά θα καταλάβουν όλοι ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει, όταν ο μάνατζερ του θα ενημερώσει τον Τύπο ότι το θέμα είναι νομικό.

ap 090510012298 1 735x459 1 Βραζιλία, ΓιουβεντουΣ, Ιντερ, Κιεβο Βερονα, Λατσιο, ΠαλμειραΣ, πλαστα εγγραφα

Σε αυτό το σημείο, οι εκδοχές είναι και πάλι δύο. Είτε ο πραγματικός Εριμπέρτο ή αυτός που έφτιαξε τα πλαστά έγγραφα εκβίαζε συνεχώς, αφού ο ποδοσφαιριστής Εριμπέρτο γινόταν όλο και πιο γνωστός ή πλούσιος, είτε ο Λουτσιάνο ένιωσε τις τύψεις να τον πνίγουν και αποφάσισε να πει την αλήθεια για τον ίδιο και τον γιο του.

«Δεν ονομάζομαι Εριμπέρτο αλλά Λουτσιάνο, δεν είμαι 23 ετών αλλά 27, δεν μπορώ πλέον να υποκρίνομαι και θέλω ο γιος μου, τουλάχιστον αυτός, να έχει το πραγματικό του όνομα», θα δηλώσει τις 21 Αυγούστου 2002 και θα σοκάρει Ιταλούς και Βραζιλιάνους. Στην πατρίδα του το θέμα θα οδηγηθεί στα δικαστήρια, τα οποία θα αποφασίσουν ότι ο Λουτσιάνο θα πρέπει να δώσει μια καλή αποζημίωση στον Εριμπέρτο. Στην Ιταλία, ο ποδοσφαιριστής θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό ενός χρόνου, ο οποίος θα μειωθεί στους έξι μήνες λόγω ομολογίας.

Η μεταγραφή στη Λάτσιο, φυσικά, δεν έγινε ποτέ, αλλά και πάλι ο Βραζιλιάνος, με το πραγματικό του όνομα πλέον, θα έχει την ευκαιρία του στο υψηλότερο επίπεδο, όταν θα υπογράψει στην Ιντερ ένα χρόνο μετά. Τελικά αποδείχθηκε ότι ως Εριμπέρτο ήταν καλύτερος, αφού στους νερατζούρι δεν κατάφερε ποτέ να πείσει, παίρνοντας την απόφαση να επιστρέψει στο σπίτι του. Στην Κιέβο. Εκεί όπου θα παρέμενε ως το 2013, τα 38 του χρόνια δηλαδή. Τα πραγματικά…

Πηγή