Η ζωή στη Νάουσα, μία από τις ελληνικές πόλεις όπου δεν παρουσίασε κρούσμα Covid-19

Οι πρωτοβουλίες του Δήμου, το αύριο των επιχειρήσεων και το στοίχημα να παραμείνει ασφαλής προορισμός

weekenmeagaelep 1312x819 1 Coronavirus, Κορονοϊός, Κρασί, Ναουσα, οινοποιειο, ΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με σύμμαχό της την τύχη, η Νάουσα είναι μία από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα, που μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, δεν έχει σημειώσει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού. Τα βήματα για την επιστροφή στην καθημερινότητα, που όλοι γνωρίζαμε πριν την εξάπλωση του κορονοϊού και την εμφάνιση της Covid-19, πραγματοποιούνται από τους κατοίκους της πόλης δειλά δειλά, ωστόσο με το αίσθημα της ελπίδας για ένα ασφαλέστερο αύριο να είναι εμφανές στις κινήσεις τους.

Ο πρώτος φόβος που κυρίευσε τους πάντες έχει μείνει πίσω, ενώ με την άρση των περιοριστικών μέτρων και εν αναμονή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης από την επόμενη εβδομάδα το μούδιασμα των πρώτων ημερών έχει δώσει την θέση του σε μία νέα καθημερινότητα. Διαφορετική μεν, αλλά πολύ πιο ήρεμη και προστατευμένη από εκείνη σε άλλες πόλεις που ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν με την παρουσία του κορονοϊού.

«Η Νάουσα είχε την τύχη, γιατί αν δεν έχεις τύχη όλα τα άλλα είναι δύσκολα, να μην έχει ούτε ένα κρούσμα και αυτό συνέβη λόγω του ότι κινηθήκαμε πολύ γρήγορα. Κλείσαμε τους κοινούς χώρους, πειθαρχήσαμε σε όλες τις εντολές των ειδικών, πειθάρχησε και ο κόσμος, είχαμε μία καλή σχέση με τους πολίτες και λόγω ίσως της ταχύτητας που είχαμε καταφέραμε να πάρουμε όλα εκείνα τα περιοριστικά μέτρα απαραίτητα για τέτοιες περιπτώσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε ότι εμείς είχαμε κλείσει όλους τους κοινούς χώρους πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση να κλείσουν οι υπόλοιποι δημόσιοι χώροι στην Ελλάδα όπως η παραλία της Θεσσαλονίκης», μας λέει ο δήμαρχος της πόλης, Νικόλας Καρανικόλας, για το πώς επετεύχθη το καλύτερο, και για πολλούς άπιαστο, σενάριο των μηδενικών κρουσμάτων.

«Εκτός, αυτού, οι δράσεις που με πρωτοβουλία του δήμου διοργανώθηκαν, όπως η διανομή φαρμάκων και φαγητού κατ’ οίκον -περίπου 1.000 μερίδες/ ημέρα- με αυτοκίνητα του δήμου και η ουσιαστική και πραγματική πειθαρχία που επέδειξε η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης συνέβαλαν προς αυτήν την θετική έκβαση στην πόλη» συμπληρώνει ο ίδιος λίγο αργότερα.

img 6372 Coronavirus, Κορονοϊός, Κρασί, Ναουσα, οινοποιειο, ΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι πολίτες της Νάουσας φαίνονται πρόθυμοι να επιστρέψουν στην προ- κορονοϊού εποχή και στην καθημερινότητα στην οποία μέχρι πρότινος ήταν συνηθισμένοι. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες από τον Σύλλογο Εστίασης της πόλης με περίπου 1.000 συμμετέχοντες, το 75% από αυτούς θα επιλέξουν και πάλι τα καταστήματα όπου σύχναζαν, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη του κόσμου προς τις επιχειρήσεις. «Σίγουρα δεν θα είναι όλα εύκολα, υπάρχει όμως η διάθεση από όλους τους συναδέλφους να κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε οι πελάτες να νιώθουν ασφαλείς», δηλώνει στο newsbeast.gr ο κύριος Μάρκος Μίγγας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης της Νάουσας και συνιδιοκτήτης καθιερωμένου καφέ-μπαρ στην πόλη.

Λίγες μέρες πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης ο Σύλλογος Εστίασης έχει πραγματοποιήσει αρκετές επαφές με τον Δήμαρχο της πόλης αλλά και με τους βουλευτές του νομού, σε μια προσπάθεια να θέσει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών του κλάδου για οικονομικά και λειτουργικά ζητήματα που έχουν προκύψει. «Σε επίπεδο Δήμου, υπάρχει η δέσμευση για παραχώρηση περαιτέρω κοινόχρηστων χώρων σε όλα τα καταστήματα, εντός κι εκτός αστικού ιστού. Αυτό και σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους που ήδη υπήρχαν, δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο, όσον αφορά στις αποστάσεις», συμπληρώνει ο κύριος Μίγγας, σχετικά με το πόσο ασφαλής θα μπορεί να είναι από εδώ και πέρα η διασκέδαση στην πόλη.

Αυτό, ωστόσο, που παρατηρεί σχετικά με την νέα πραγματικότητα και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με την εμφάνιση του κορονοϊού στην ζωή μας είναι το ότι η συγκεκριμένη πανδημία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποιό διασκεδάζαμε μέχρι σήμερα, καθώς ήδη έχει φέρει νέα ήθη και συνήθειες.

ikafj4pe Coronavirus, Κορονοϊός, Κρασί, Ναουσα, οινοποιειο, ΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από την πλευρά του, ο κύριος Δημήτρης Παπακωνσταντίνου ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και εστιατορίου Σφένδαμος Wood Village υποστηρίζει ότι τα προσεκτικά βήματα είναι αυτά που θα εξασφαλίσουν μια επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει «η ζωή μας πλέον μπαίνει σε καινούργιες συνήθειες και θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Τηρώντας πάντα τις οδηγίες του υπουργείου ανυπομονούμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να περιποιούμαστε τον κόσμο. Πάντα με θετική ματιά και βήμα- βήμα όλα θα επανέλθουν. Είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να είμαστε προσεκτικοί ώστε τον χειμώνα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, χωρίς νέο lockdown».

Αναφορικά με την εμπορική κίνηση στα καταστήματα της πόλης με την άρση των περιοριστικών μέτρων ο κύριος Άγγελος Κάλλης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Νάουσας, αναφέρει ότι «οι πρώτες μέρες ήταν αρκετά ενθαρρυντικές θα έλεγα. Υπήρχε αυξημένη κίνηση. Ωστόσο το θέμα είναι τι διάρκεια θα έχει αυτή η αυξημένη κίνηση. Γιατί βλέπουμε ότι σιγά σιγά υπάρχει μία μικρή καθίζηση. Εάν μπορέσουμε να συνεχίσουμε, έστω, σε λίγο χαμηλότερα από τα αρχικά επίπεδα θα είμαστε ευχαριστημένοι. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να επανακκινήσουμε την αγορά μας μέσα από μία εκ νέου γνωριμία με το καταναλωτικό κοινό της πόλης». Αυτό στο οποίο καταλήγει, είναι το γεγονός ότι όλη αυτή η «περιπέτεια» που έζησε η χώρα μας και όλος ο κόσμος, είναι μια καλή ευκαιρία για τις τοπικές αγορές των πόλεων, όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγαλύτερων, να ξαναζήσουν στιγμές δόξας. Όπως λέει χαρακτηριστικά «ελπίζουμε ότι ο καταναλωτής θα εκτιμήσει την προσπάθεια που κάνουμε να του προσφέραμε όλα αυτά που αναζητούσε στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και να προσεγγίσουμε ξανά τους πελάτες μας με αισιοδοξία».

img 8007min Coronavirus, Κορονοϊός, Κρασί, Ναουσα, οινοποιειο, ΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Νάουσα είναι από εκείνες τις πόλεις που ανέκαθεν αποτελούσε επιλογή για τον ποιοτικό τουρισμό που προσέφερε στους επισκέπτες της. Η υπέροχη τοποθεσία της στους πρόποδες του Βερμίου σε συνδυασμό με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα γάργαρα νερά, τις ποικίλες δραστηριότητες, την εκλεκτή γαστρονομία και το φημισμένο κρασί της αλλά και τις αποστάσεις, που λόγω πολεοδομίας και άπλετου χώρου θα μπορούν να τηρηθούν σωστά, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών, στο οποίο ο επισκέπτης δύσκολα μπορεί, πια, να αντισταθεί. Πόσο μάλλον τώρα, που πρόκειται για μία από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας με μηδενικά κρούσματα.

Κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται αντιλαμβάνεται και το κοινό που νιώθει την ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε για πραγματικές και ποιοτικές διακοπές, σύμφωνα με τον κύριο Γιάννη Καραμπέλκο, ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας Villa Anthemia. «Τα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε είναι διερευνητικά, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση και κυρίως για τουριστικά καταλύματα όπως το δικό μας που έχει αυτόνομα σπιτάκια με άμεση πρόσβαση στον κήπο και τον καθαρό αέρα. Ωστόσο, οι κρατήσεις είναι σταθερές λόγω τον έκτακτων και περιοριστικών μέτρων που αποτελούν τροχοπέδη για τον τουρίστα ανά τον κόσμο. Από την άλλη, η ψυχολογία του κόσμου είναι θετική, πράγμα πολύ σημαντικό, οπότε ο καιρός θα δείξει».

shutterstock 1362642905 Coronavirus, Κορονοϊός, Κρασί, Ναουσα, οινοποιειο, ΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός που αναπτύσσεται στη Νάουσα εδώ και χρόνια είναι εναλλακτικός, ενώ θα έλεγε κανείς ότι απευθύνεται περισσότερο στον επισκέπτη της πόλης, παρά στον τουρίστα. Περίπατοι σε μονοπάτια μέσα στη φύση και τον καθαρό αέρα, βόλτες στο βουνό, επισκέψεις σε οινοποιεία είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει κάποιος εδώ. Και το σημαντικότερο όλων, πέρα από την ασφάλεια της υγείας; Η Νάουσα είναι ένας προορισμός που απευθύνεται στις οικονομικές δυνατότητες των πολλών και όχι των λίγων, καθώς αποτελεί έναν από τους προορισμούς με μεγαλύτερους δείκτες σχέσης ποιότητας- τιμής.

«Αλίμονο αν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει η φύση, η δροσιά, η ομορφιά του βουνού, η χαλάρωση, η ελευθερία και το καλό κρασί», συμπληρώνει ο κύριος Καραμπέλκος για να αναδείξει όλο το «πακέτο» της όμορφης πόλης του. Κάτι που υποστηρίζει και ο κύριος Παπακωνσταντίνου «η Νάουσα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα σε μόλις λίγα χιλιόμετρα να κάνει δραστηριότητες στο βουνό, να περιηγηθεί στα αμπέλια της Νάουσας και να επισκεφτεί τα δεκάδες οινοποιεία, να δει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, τους τάφους της Βεργίνας, αλλά και δροσιστεί στις παραλίες της Κατερίνης σε μόλις μια ώρα».

shutterstock 1466748617 Coronavirus, Κορονοϊός, Κρασί, Ναουσα, οινοποιειο, ΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για όσους θέλουν να αποφύγουν το συνωστισμό των νησιών και να απολαύσουν τη φύση στο μεγαλείο της, η Νάουσα σίγουρα μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή. Και μάλιστα ασφαλή, καθώς όπως όλα δείχνουν διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να μπορέσει να προσφέρει στους επισκέπτες της την χαλαρότητα και την ξεγνοιασιά μέσα στο πλαίσιο ασφάλειας που αναζητάνε.

«Έχουμε το Βέρμιο, τα 3-5 Πηγάδια, τον Άγιο Νικόλα. Έχουμε ήδη σχεδιάσει κάποιες βόλτες στο βουνό, επισκέψεις σε οινοποιεία, αναπτύσσουμε δηλαδή άλλου είδους τουρισμό, έτσι ώστε με ασφάλεια να μπορεί κάποιος να περάσει καλά κάποιες μέρες που θέλει να ξεφύγει. Ξεκάθαρα η Νάουσα είναι ένας ασφαλής προορισμός αυτήν την περίοδο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και νομίζω ότι με αυτές τις δράσεις που κάνει ο δήμος θα μπορέσουμε να υποδεχτούμε τους όποιους επισκέπτες με ασφάλεια και με αυτήν την χαλαρότητα που ψάχνουν όλοι στις διακοπές τους», σχολιάζει επί του θέματος ο Δήμαρχος της πόλης.

Ενώ, σύμφωνα με τον κύριο Μίγγα «ο κόσμος έχει κάνει μια στροφή προς τη φύση, την άθληση, τον καθαρό αέρα. Η Νάουσα είναι ο προορισμός που θα τα βρεις όλα αυτά σε αφθονία. Συνδυαστικά και με το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει εμφανίσει κανένα κρούσμα, μας δίνεται μια ευκαιρία να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα προβολής και προώθησης της πόλης μας, ως ασφαλούς και πανέμορφου προορισμού. Η ιστορία έχει δείξει ότι ο άνθρωπος πάντα σε τέτοιες καταστάσεις έβρισκε καταφύγιο στη φύση. Η Νάουσα είναι η φύση».

Πηγή