Η ζωντανή πόλη της Ελλάδας με την πλούσια ιστορία

Τα Ιωάννινα είναι ένας απόλυτος προορισμός για όλους

Φωτογραφίες

Γιάννης Κέμμος

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα, ειδικά αν συνδυαστεί με μικρές επισκέψεις στα υπέροχα κοντινά ορεινά χωριά όπως το Πάπιγκο, το Μέτσοβο και άλλα.

Η ίδια η πόλη βρίσκεται απλωμένη δίπλα στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας με το μικρό νησάκι της το οποίο κατοικείται και μάλιστα είναι ένα από τα δύο μόνο κατοικημένα νησιά σε λίμνη σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από το μικρό οικισμό, το νησάκι έχει επάνω του έξι μοναστήρια αλλά και την τελευταία κατοικία του Αλή πασά και είναι επισκέψιμο καθημερινά με μικρά πλοία που αναλαμβάνουν τη σύνδεση του με την πόλη τον Ιωαννίνων.

ioannina17 limni Ιωάννινα, Παπιγκο

Περίοπτη θέση μέσα στην πόλη, βρίσκεται το κάστρο της πόλης που χτίστηκε το 528 π.Χ από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Είναι το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο το οποίο αργότερα αποτέλεσε διοικητικό κέντρο του Αλή πασά.

Μέσα του βρίσκεται και ζει η παλαιά πόλη των Ιωαννίνων, ενώ εκεί θα συναντήσουμε και την ακρόπολη του κάστρου το Ιτς Καλέ. Πολλά είναι τα μουσεία αλλά και τα ιστορικής αξίας κτίσματα που θα συναντήσετε στο εσωτερικό του κάστρου όπως τον Πύργο Βοημούνδου, το Βυζαντινό Μουσείο και τα Μαγειρεία.

Η πόλη των Ιωαννίνων έχει περίπου 65.000 κατοίκους, φιλοξενεί περίπου 20.000 φοιτητές και αυτό την κάνει μία από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ελλάδας, ενώ φυσικά δεν λείπει η νυχτερινή ζωή με δεκάδες χώρους για φαγητό, καφέ και ποτό.

metsobo5 Ιωάννινα, Παπιγκο

Η πλούσια ιστορία της περιοχής δείχνει ότι υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα ήδη από την Παλαιολιθική εποχή δηλαδή πριν από 38.000 χρόνια. Ουσιαστικά όμως η πόλη ιδρύεται τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Οι αιώνες που ακολούθησαν ήταν έντονοι και ταραχώδεις καθώς υπήρχε το διάστημα των σλαβικών επιδρομών, ακολουθεί η κατάληψη της από τους Βούλγαρους αλλά αργότερα και από τους Νορμανδούς.

Το 1108 απελευθερώνεται από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό. Το 13ο αιώνα ιδρύεται το Δεσποτάτο της Ηπείρου ενώ τελικά το 1430 κατακτάται από τους Τούρκους. Το 1789 γίνεται έδρα της περιοχή που έλεγχε ο Αλή πασάς. Τελικά το 1913 τα Ιωάννινα απελευθερώνονται κατά τους βαλκανικούς πολέμους και ενσωματώνονται στο ελληνικό κράτος.

Ανάμεσα στους κοντινούς προορισμούς που μπορείτε να επιλέξετε είναι το Πάπιγκο με τα υπέροχα πέτρινα σπιτάκια αλλά και το Μέτσοβο.

metsobo1 Ιωάννινα, Παπιγκο

Και στα δύο μέρη θα απολαύσετε σίγουρα τη μαγευτική θέα των βουνών ενώ θα απολαμβάνετε τον καφέ και κάποιο από τα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής.

Για τους πιο δραστήριους υπάρχουν γραφεία που οργανώνουν εξορμήσεις για ράφτινγκ στον ποταμό Βοϊδομάτη και σε άλλα ποτάμια της περιοχής.

ioannina16 limni Ιωάννινα, Παπιγκο ioannina14 limni Ιωάννινα, Παπιγκο ioannina6 Ιωάννινα, Παπιγκο ioannina5 Ιωάννινα, Παπιγκο ioannina4 Ιωάννινα, Παπιγκο boidomatis2 Ιωάννινα, Παπιγκο boidomatis1 Ιωάννινα, Παπιγκο weekendlimniioannina Ιωάννινα, Παπιγκο papigo3 Ιωάννινα, Παπιγκο papigo2 Ιωάννινα, Παπιγκο papigo1 Ιωάννινα, Παπιγκο metsobo5 Ιωάννινα, Παπιγκο metsobo2 Ιωάννινα, Παπιγκο ioannina35 limni nisaki Ιωάννινα, Παπιγκο ioannina34 limni nisaki Ιωάννινα, Παπιγκο ioannina32 limni nisaki Ιωάννινα, Παπιγκο ioannina31 Ιωάννινα, Παπιγκο metsobo4 Ιωάννινα, Παπιγκο

Πηγή