Κορονοϊός: Ποια είναι τα επιπλέον μέτρα που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση

«Έχουμε κι άλλα όπλα τη φαρέτρα μας, στο χέρι όλων είναι να μην τα χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε με νόημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Κοινοβουλίου την περασμένη Πέμπτη, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Τι ακριβώς εννοούσε όμως; Ποια είναι ακριβώς αυτά τα όπλα που δύναται να χρησιμοποιηθούν;

Οι περισσότεροι πολίτες εκτιμούν ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ενδεχομένως να ήταν το έσχατο μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί. Μέγα λάθος. Είναι μεν βασικότατο, αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμη (κάποια εκ των οποίων μάλιστα παραμένουν απόρρητα), μέρος των οποίων σας αποκαλύπτουμε σήμερα και αφορούν από επιτάξεις μέχρι και τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών μονάδων.

Καθημερινά μελετάται μέρος αυτών στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, εκεί δηλαδή που ο πρωθυπουργός μαζί με τους στενούς του συνεργάτες πραγματοποιούν καθημερινά τηλεδιασκέψεις με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, την επιτροπή των 26 επιστημόνων του υπουργείου Υγείας υπό τον καθηγητή Παθολογίας, λοιμωξιολόγο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, και τον εγκατεστημένο στο Λονδίνο εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής έχει κερδηθεί η μάχη αλλά όχι και ο πόλεμος αφού όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι γιατροί τα έγκαιρα και δραστικά μέτρα που έχουν παρθεί δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εγγύηση ότι η χώρα μας ξεπέρασε τον κίνδυνο και δεν θα αντιμετωπίσει καταστάσεις σαν αυτές που βιώνει η Ιταλία ή στην Ισπανία καθώς το δικό μας σύστημα υγείας δεν φημίζεται για την επάρκειά του.

Εάν σε αυτή την κρίσιμη καμπή υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση των μέτρων ή διαπιστωθεί δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τότε στα σκαριά υπάρχει έτοιμο το νέο πακέτο μέτρων, τμήμα των οποίων θα εφαρμοστεί μονάχα σε περίπτωση που τα στοιχεία τείνουν προς το χειρότερο σενάριο, που ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Να θυμίσουμε ότι κρίσιμο στοιχείο δεν είναι μόνο ο αριθμός των νεκρών αλλά και αυτός των διασωληνωμένων.

Ποια έκτακτα μέτρα λοιπόν είναι έτοιμα να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ο μη γένοιτο απαιτηθεί;

Πηγή

Ροη Ειδησεων

Βραζιλία: Η γυναίκα που πήγε τον νεκρό θείο της στην τράπεζα να της υπογράψει δάνειο σπάει τη σιωπή της

Η Érika de Souza Vieira Nunes από τη Βραζιλία σόκαρε την τοπική κοινωνία και όχι…

7 Μαΐου, 2024

Σε 503 ανήλθαν οι εξώδικες τροχαίες καταγγελίες το Πάσχα

Τα μέλη της Τροχαίας παγκύπρια από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι χθες Δευτέρα, προέβηκαν σε 503…

7 Μαΐου, 2024

Eurovision 2024: Απόψε ο Α’ Ημιτελικός με την Κύπρο – Η σειρά εμφάνισης των χωρών

Η "καρδιά" του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision "χτυπάει" απόψε στο Μάλμε της Σουηδίας και…

7 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Με Παραδοσιακή πατινάδα και μουσικοχορευτική εκδήλωση «Το Παναΰριν τ’ Άη Γιωρκού» (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα 6 Μαΐου 2024 στην πλατεία…

7 Μαΐου, 2024

Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες των ξενοδοχείων

Χαμηλότερες από το 2023 αναμένονται οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Κύπρου το καλοκαίρι του 2024…

7 Μαΐου, 2024

Αυξημένη ροή ασθενών στις πρώτες βοήθειες το Πάσχα

Αυξημένη ήταν η προσέλευση ασθενών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των κρατικών νοσηλευτηρίων…

7 Μαΐου, 2024