“Μαμά σε ευχαριστώ για όλες τις θυσίες που έκανες για εμένα”

ImageHandler 1 Ανθρώπινα, ΜΑΝΑ, Νέα Αμμοχώστου

Σήμερα γιορτάζουν όλες οι μητέρες του κόσμου

Σήμερα, 13 Μαΐου…

Γιορτάζουμε την ημέρα της μητέρας” ή όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε «γιορτή της μητέρας». Είναι μια μοντέρνα γιορτή η οποία είναι αφιερωμένη φυσικά σε όλες τις μητέρες, στη μητρότητα, στους μητρικούς δεσμούς και στην επιρροή των μητέρων στα κοινωνικά σύνολα. Στην Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

 Η μητέρα μας είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή μας, η πιο κοντινή ύπαρξη, είναι πάντα εκεί να ακούσει, να βοηθήσει να στηρίξει. Είναι ο άνθρωπος που δίνει τη ζωή και μεταδίδει την αγάπη. Για αυτό και η μέρα της γιορτής της έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους, μικρούς και μεγάλους!


Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα…




Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδελφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο.

Στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ., γιορταζόταν η “Mothering Sunday“, δηλαδή η “Κυριακή της Μητέρας”, την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.


Στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αμερική, η δασκάλα  Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση των Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας.

Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Όμως, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» στο Λιοπέτρι, ετοίμασαν στις μαμάδες τους μια υπέροχη έκπληξη…



Η διευθύντρια κάλεσε στο σχολείο όλες τις μαμάδες και τα παιδιά τους  πρόσφεραν από ένα γαρίφαλο καθώς και από μια κάρτα που εκείνα ζωγράφισαν. Έγραψαν μέσα: «Μαμά σε αγαπώ και σε ευχαριστώ για όλα αυτά που μου προσφέρεις». Επίσης, μαζί με την βοήθεια των δασκάλων τους, τους τραγούδησαν το τραγούδι: «Σ΄αγαπώ γιατί είσαι ωραία».

IMG 1647 Ανθρώπινα, ΜΑΝΑ, Νέα Αμμοχώστου

IMG 1639 Ανθρώπινα, ΜΑΝΑ, Νέα Αμμοχώστου 

 

Πηγή: ant1iwo.com