Μια παγκόσμια δυναστεία, μια βασιλική οικογένεια και οι παράλληλες ζωές τους

Αν και από διαφορετικούς κόσμους, Κένεντι και Ουίνσδορ αλληλοσυνδέονται εδώ και δεκαετίες

weekenmeelp1 1312x819 1 Β΄ΠαγκοσμιοΣ ΠολεμοΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ, βασιλισσα Ελισαβετ Β΄, δολοφονια Κενεντι, Ρουσβελτ, Τζακι Κενεντι, Τζοζεφ Κενεντι, Τζον Κενεντι

Υπάρχει ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός συνδέσεων μεταξύ της πολιτικής δυναστείας των Κένεντι με αυτή της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, που αναρωτιέται κανείς αν όντως οι δύο αυτές μεγάλες οικογένειες έζησαν παράλληλους βίους.

Η ιστορία των Κένεντι, λοιπόν, ξεκινά από τον Τζόζεφ Κένεντι τον Πρεσβύτερο, πατέρα των Τζον και Μπόμπι Κένεντι, ο οποίος είχε την επιθυμία να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά η μη επιτυχημένη θητεία του ως πρεσβευτής στη Μεγάλη Βρετανία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έβαλε τέλος στα σχέδιά του. Παράλληλα στο βασιλικό θρόνο της Αγγλίας μόλις είχει ανέβει ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ, Γεώργιος VI, ο οποίος βίωνε μία πολύ καλή περίοδο για την δημοφιλία του. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν τα ηνία του βασιλικού θρόνου θα περνούσαν στη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, η ίδια έπρεπε να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζον «Τζακ» Φιτζέραλντ Κένεντι, γιο του Τζόσεφ.

Ο πατέρας του Τζον Κένεντι και η σχέση του με το βασιλικό θρόνο της Αγγλίας

ap 17039819131441 Β΄ΠαγκοσμιοΣ ΠολεμοΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ, βασιλισσα Ελισαβετ Β΄, δολοφονια Κενεντι, Ρουσβελτ, Τζακι Κενεντι, Τζοζεφ Κενεντι, Τζον Κενεντι

Ήταν το 1938 όταν ο Τζόσεφ Κένεντι, ένας από τους πλουσιότερους (είχε ήδη αγοράσει μία σειρά από εταιρείες παραγωγής) και πιο φιλόδοξους ανθρώπους στην εποχή του –μια προσωπικότητα πολύ μεγαλύτερη και σπουδαιότερη από τα δύο προβεβλημένα παιδιά του– τοποθετήθηκε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βρετανία. Λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον Χίτλερ ήδη να στρέφει σιγά σιγά και αποτελεσματικά τον λαό κατά των Εβραίων και τον Κένεντι να μην… μασά τα λόγια του.

Πρόκειται για τον πρώτο Αμερικανό με ιρλανδική καταγωγή που έλαβε την συγκεκριμένη θέση, με τον ίδιο και την οικογένειά του να λαμβάνουν θερμό καλωσόρισμα από τους Άγγλους. Ως Ιρλανδοί Καθολικοί στην Αμερική συναντήσανε αρκετά εμπόδια, κάτι που δεν συνέβαινε επί αγγλικού εδάφους, όπου λάμβαναν προσκλήσεις από το παλάτι για να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στο Παλάτι του Ουίνδσορ με τον Βασιλιά Γεώργιο VI και την σύζυγό του Ελισάβετ.

Ενώ, λοιπόν, ο Τζόσεφ Κένεντι τα πήγαινε αρκετά καλά με την νέα θέση του, ο Βασιλιάς Γεώργιος VI πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά του στην αγγλική μοναρχία, καθώς μόλις δύο χρόνια πριν ο αδερφός του Ντέιβιντ (γνωστός και ως Βασιλιάς Εδουάρδος VIII), παραιτήθηκε από το θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την διαζευγμένη Wallis Simpson. Ο νέος βασιλιάς, λοιπόν, βρέθηκε απροετοίμαστος και αβέβαιος, καθώς είχε να αντιμετωπίσει ένα αξίωμα και τις υποχρεώσεις που αυτό είχε, εντελώς ξαφνικά και απρόσμενα.

Πώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασε τις ζωές των Κένεντι και Ουίνδσορ

weekenmeelp22 Β΄ΠαγκοσμιοΣ ΠολεμοΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ, βασιλισσα Ελισαβετ Β΄, δολοφονια Κενεντι, Ρουσβελτ, Τζακι Κενεντι, Τζοζεφ Κενεντι, Τζον Κενεντι

Καθώς η ναζιστική Γερμανία άρχισε να γίνεται πιο επιθετική και ο πόλεμος έφτασε πιο κοντά στις βρετανικές αρχές, οι θέσεις των Τζο Κένεντι και Βασιλιά Γεωργίου άρχισαν να είναι αντίθετες. Το 1939 ο Βασιλιάς Γεώργιος ξεπερνάει το πρόβλημα του τραυλισμού δίνοντας μια αποφασιστική ομιλία (όπως χαρακτηριστικά μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Ο λόγος του Βασιλιά») καθώς η Βρετανία εισέρχεται, πια, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εντωμεταξύ, η αποστασιοποιημένη στάση του Τζο Κένεντι, που δεν ήθελε οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση, έχασε την υποστήριξη που είχε τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και από τον πρόεδρο Ρούσβελτ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του το Νοέμβριο του 1940 είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «Η δημοκρατία ξόφλησε στην Αγγλία. Μπορεί να πέθανε κι εδώ» πιστεύοντας ότι η Αγγλία πολεμούσε τη ναζιστική Γερμανία. Ο Ρούσβετλ, όπως ήταν αναμενόμενο, τον εξανάγκασε σε παραίτηση, καθώς ο πρεσβευτής του αντί να υπηρετεί τη χώρα και την πολιτικής της, εκείνος δρούσε ενάντια σε αυτή.

ap 401018028 Β΄ΠαγκοσμιοΣ ΠολεμοΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ, βασιλισσα Ελισαβετ Β΄, δολοφονια Κενεντι, Ρουσβελτ, Τζακι Κενεντι, Τζοζεφ Κενεντι, Τζον Κενεντι

Έτσι, τα σχέδιά του για μια μελλοντική πολιτική καριέρα, βλέποντας και την πολιτική υπεροχή του να φθίνει, ως πρόεδρος των ΗΠΑ είδαν το πρόωρο και άδοξο τέλος τους, μετά και την απόφαση του Ρούσβελτ να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία για τρίτη θητεία.

Από την άλλη στην Αγγλία, το Γεώργιος VI και η  βασίλισσά του έγιναν σύμβολα ανθεκτικότητας για την χώρα όσο ο πόλεμος συνεχιζόταν. Η κυβέρνηση ζήτησε από την βασιλική οικογένεια να εγκαταλείψει τη χώρα για την ασφάλειά τους και να μεταφερθούν στον Καναδά, αλλά ο βασιλιάς με τη βασίλισσα και τις δύο κόρες του, Ελισάβετ και Μαργαρίτα, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για προσωπικό τους όφελος. Κάτι που σε συνδυασμό με το βομβαρδισμό του παλατιού του Μπάκινγχαμ αύξησε ιδιαίτερα την δημοτικότητα του βασιλικού ζεύγους.

Η Ελισάβετ II ανέλαβε το βασιλικό θρόνο όταν ο JFK έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ

ap 17320528296306 Β΄ΠαγκοσμιοΣ ΠολεμοΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ, βασιλισσα Ελισαβετ Β΄, δολοφονια Κενεντι, Ρουσβελτ, Τζακι Κενεντι, Τζοζεφ Κενεντι, Τζον Κενεντι

Ο Τζόσεφ Κένεντι, λοιπόν, στρέφει τις πολιτικές βλέψεις του για την προεδρία των ΗΠΑ, στον αγαπημένο πρωτότοκο γιο του Τζόσεφ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος τελικά δεν αποδείχθηκε τόσο τυχερός καθώς έχασε την ζωή τον Αύγουστο του 1944 κατά την διάρκεια του πολέμου. Έτσι, την θέση του έπρεπε να πάρει πλέον ο Τζον Κένεντι, γνωστός και με το παρατσούκλι «Τζακ», δεύτερος στη σειρά γιος των συνολικά 9 παιδιών της οικογένειας.

Δεν πρόκειται για την καριέρα που ο JFK είχε ονειρευτεί, ωστόσο συμφώνησε με τα πολιτικά σχέδια του πατέρα του βάζοντας με επιτυχία υποψηφιότητα το 1946 για το Κογκρέσο, ενώ το 1952 κατάφερε να εκλεγεί στη Γερουσία.

Παράλληλα στην Αγγλία η πριγκίπισσα Ελισάβετ, μεγαλύτερη κόρη του Γεώργιου VI διαδέχεται στη μοναρχία τον πατέρα της μετά τον θάνατό του στις 6 Φεβρουαρίου το 1952. Μεταξύ άλλων στην ορκωμοσία της που πραγματοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο παρευρέθηκε και η νεαρή δημοσιογράφος Ζακλίν Μπουβιέ, η οποία σύντομα θα παντρευόταν τον JFK και θα γινόταν παγκοσμίως γνωστή ως Τζάκι Κένεντι.

Η τεταμένη πρώτη συνάντηση της Βασίλισσας Ελισάβετ και της Τζάκι Κένεντι

ap 952571110736 Β΄ΠαγκοσμιοΣ ΠολεμοΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ, βασιλισσα Ελισαβετ Β΄, δολοφονια Κενεντι, Ρουσβελτ, Τζακι Κενεντι, Τζοζεφ Κενεντι, Τζον Κενεντι

Όταν ο JFK και η Τζάκι ταξίδεψαν στο Λονδίνο το 1961 για να παρευρεθούν στη βάπτιση της ανιψιάς της δεύτερης, η βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε από το προεδρικό ζεύγος να δειπνήσουν μαζί στο παλάτι του Μπάκινγχαμ. Η Τζάκι, ωστόσο, «απαίτησε» στο δείπνο να παρευρεθούν η αδερφή της με τον γαμπρό της, ο οποίος ήταν ήδη μία φορά διαζευγμένος, κάτι που για το παλάτι και το αυστηρό πρωτόκολλο που ακολουθεί αποτελούσε πρόβλημα.

Οι δυο τους τελικά παρευρέθηκαν στο δείπνο, ωστόσο, όπως η Τζάκι αποκάλυψε στον Γκορ Βιντάλ Αμερικάνο συγγραφέα, η «Βασίλισσα Ελισάβετ πήρε την εκδίκησή της μη καλώντας την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, την οποία ήθελα να συναντήσω από κοντά».

ap 339262944710 Β΄ΠαγκοσμιοΣ ΠολεμοΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ, βασιλισσα Ελισαβετ Β΄, δολοφονια Κενεντι, Ρουσβελτ, Τζακι Κενεντι, Τζοζεφ Κενεντι, Τζον Κενεντι

Επιπλέον, η Τζάκι ανέφερε στον φωτογράφο Σεσίλ Μπίτον ότι δεν έμεινε ιδιαιτέρως εντυπωσιασμένη ούτε από την διακόσμηση του παλατιού, ούτε όμως και από την ενδυμασία της βασίλισσας (από την πλευρά της Ελισάβετ ένιωσε κάποια πικρία για τον ανυπόμονο ενθουσιασμό που έδειχναν τα πλήθη προς την κομψή Τζάκι τόσο κατά την άφιξή της στο Παρίσι, όσο και αργότερα στο Λονδίνο).

Την επόμενη χρονιά η Τζάκι επισκέφθηκε και πάλι την αδερφή της στο Λονδίνο, με την βασίλισσα να την προσκαλεί για ακόμη ένα δείπνο. Όπως όλα δείχνουν αυτό κύλησε ομαλά, χωρίς κανένα πικάντικο παρασκήνιο, όπως συνέβη στην προηγούμενη συνάντησή τους. Το μόνο που ανέφερε η Τζάκι ήταν το ότι «Δεν νομίζω ότι έχω να πω κάτι εκτός του ότι πόσο ευγνώμων είμαι και πόσο γοητευτική ήταν η βασίλισσα». Από την πλευρά της η Ελισάβετ έγραψε στον JFK «Ήταν μεγάλη χαρά να συναντήσω και πάλι την κυρία Κένεντι».

Η βασίλισσα τίμησε δεόντως τον JFK μετά την διαβόητη δολοφονία του

ap 17040019537462 Β΄ΠαγκοσμιοΣ ΠολεμοΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ, βασιλισσα Ελισαβετ Β΄, δολοφονια Κενεντι, Ρουσβελτ, Τζακι Κενεντι, Τζοζεφ Κενεντι, Τζον Κενεντι

Η μόνη προσωπική επαφή της βασίλισσας με τον JFK ήταν κατά την επίσκεψη του προεδρικού ζευγαριού στην Αγγλία το 1961. Αυτό, ωστόσο, δεν σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να συνεργαστούν άριστα μεταξύ τους. Ο πρωθυπουργός της, μάλιστα, της διασφάλισε ότι ο πρόεδρος συνέχισε την οικονομική υποστήριξη σε ένα φράγμα στη Γκάνα, μέλος της Κοινοπολιτείας, μετά την επιτυχημένη επίσκεψη της βασίλισσας εκεί.

Μετά την δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963 η βασίλισσα ζήτησε να του δοθεί ένα κουδούνι στο Westminster Abbey. Με την εγκυμοσύνη της να μην της επιτρέπει να παρευρεθεί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου όπου θα τελούνταν δέηση προς τιμήν του Κένεντι -ο Πρίγκιπας Παύλος έδωσε το παρών στην κηδεία του δολοφονημένου προέδρου στην Ουάσινγκτον-, διέταξε μία άλλη λειτουργία που θα πραγματοποιούνταν στο Κάστρο Ουίνσδορ, όπου θα μπορούσε να παρευρεθεί.

Τέλος, στις 14 Μαΐου του 1965 προς τιμήν του JFK δόθηκε στον αμερικανικό λαό ένα στρέμμα από το Runnymede, τοποθεσία δίπλα στο Παλάτι Ουίνσδορ όπου το 1215 ο βασιλιάς Τζον υπέγραψε την Magna Carta (Μεγάλος Χάρτης Ελευθεριών), τον αγγλικό καταστατικό χάρτη, ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της η Ελισάβετ ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι μεγάλες ελπίδες που οδήγησαν μαζί του σε ένα μέλλον που δεν ήταν ποτέ γραφτό».

Πηγή