Oι μεγαλύτεροι και πιο καταστροφικοί σεισμοί που… έγιναν ποτέ στην Κύπρο

ImageHandler 1 Ανθρώπινα, Νέα Αμμοχώστου, ΣΕΙΣΜΟΣ

10 Σεπτεμβρίου 1953…
Ο καταστροφικός διπλός σεισμός στην επαρχία Πάφου, προκάλεσε σε ολόκληρη τη Κύπρο απίστευτο πανικό. Έχασαν τη ζωή τους 40 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 100 και 4000 έμειναν άστεγοι. 
«Επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις. Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις και τις επιφανειακές ρωγμώσεις. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, καταστράφηκαν 1,600 σπίτια ενώ άλλα 10,000 σπίτια και δημόσια κτήρια έπαθαν αρκετές ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και άλλα 105 είχαν μικρότερες ζημιές» αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. «Όταν έγινε ο σεισμός, πολλοί αγρότες βρίσκονταν στα χωράφια τους και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν είχαμε μεγαλύτερες απώλειες» αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.
 «Οι σεισμοί προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην Λεμεσό όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης. Επίσης, παρατηρήθηκε ένα μικρό τσουνάμι στις ακτές της Πάφου» αναφέρει επίσης το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία. Ακολούθησαν 26 μετασεισμοί για έναν περίπου χρόνο.

Οικονομική βοήθεια

Εκτός από την Ελλάδα, οικονομική βοήθεια πρόσφερε και η Τουρκία ενώ οι υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου, έστελναν για μήνες στους παθόντες πέρα από χρήματα, ρούχα και τρόφιμα.

Ο σεισμός που προκάλεσε ξανά εκατοντάδες ζημιές στην Πάφο…

Ήταν στις 3 Μαΐου του 1222. Ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των ιστορικών καταλόγων ο οποίος προκάλεσε και τσουνάμι. Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στην Πάφο και Λεμεσό. Το φρούριο της Πάφου καταστράφηκε και το λιμάνι έμεινε χωρίς νερό.

Ο χειρότερος σεισμός με τους περισσότερους νεκρούς…

Καταγράφεται στις 10 Δεκεμβρίου του 1735 και ήταν κοντά στην Αμμόχωστο. Έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι.

Ο τελευταίος μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός…
Σημειώθηκε στις 9/10/1996. «Πολύ ισχυρός σεισμός στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Πάφου και της Λεμεσού, καθώς και σε ενοίκους πολυκατοικιών σε Λευκωσία, Λάρνακα και Παραλίμνι» αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από δευτερογενή αίτια και 20 τραυματίστηκαν ελαφρά. Προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές, κυρίως σε Πάφο και Λεμεσό. Το μέγεθός του σεισμού ήταν 6,5 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ.

Το βίντεο που ακολουθεί αφορά τον καταστροφικό διπλό σεισμό στην επαρχία Πάφου το 1953.
 

 

Πηγή: ant1iwo.com