Οι βασικοί κανόνες για ένα σωστό road trip

H επιλογή των σωστών προορισμών και τα «μυστικά» που θα σας κρατήσουν ασφαλείς

weekendmgatereltsdst 1312x819 1 road-trip, Αυτοκίνητο, Λευκαδα, Νέα Αμμοχώστου, Πηλιο, ΠροορισμοΣ, Συβοτα, Ταξίδι, Χαλκιδικη

Τα σύνορα άνοιξαν, τα πλοία ζέσταναν τις μηχανές τους, τα αεροπλάνα απογειώθηκαν. Ο κορονοϊός όμως συνεχίζει να «βρίσκεται» δίπλα μας όπως επίσης και ο φόβος να μην… κολλήσουμε. Ποια είναι όμως η λύση για να διακοπάρουμε το καλοκαίρι χωρίς να σκεφτόμαστε να κρατήσουμε απόσταση από τον διπλανό μας ή να μην πέσει η μάσκα την ώρα του ταξιδιού; Η «συνταγή» είναι απλή και παραδοσιακή. Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο αφού πρώτα προετοιμαστούμε κατάλληλα και η απόδραση ξεκινά.

Το ταξίδι με αυτοκίνητο δεν είναι μία καινούργια μόδα. Αποτελεί μια παλιά και αγαπημένη συνήθεια για τους  πολίτες όλου του κόσμου. Εν μέσω πανδημίας όμως το road trip προσελκύει ακόμη περισσότερους «φίλους».  Αυτή τη στιγμή το road trip θεωρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς μία… ταξιδιωτική τάση. Δεν είναι πως απλά το πιστεύουμε. Το αποδεικνύουν, ήδη από τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των ελληνικών συνόρων, οι εικόνες που βλέπουμε στον Προμαχώνα αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους γενικότερα.

Η ιδέα ακούγεται φανταστική αλλά πριν το τολμήσετε, πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς «χρυσούς» κανόνες που θα σας βοηθήσουν και θα εξελίξουν την απόδρασή σας έτσι ώστε να μην θυμίζει τις θερινές διακοπές με τους γονείς σας στα 70s και στα 80s.

shutterstock590990237 road-trip, Αυτοκίνητο, Λευκαδα, Νέα Αμμοχώστου, Πηλιο, ΠροορισμοΣ, Συβοτα, Ταξίδι, Χαλκιδικη

Μέχρι και πέρυσι τα ταξίδια με το αυτοκίνητο ήταν πιο απλά. Τώρα υπάρχουν νέοι κανόνες που οφείλουμε να τηρούμε πιστά έτσι ώστε να μείνουμε ασφαλείς αλλά και να περάσουμε ευχάριστα.

Πριν βάλετε τα πράγματά σας στο πορτμπαγκάζ, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι σε άριστη κατάσταση. Μια επίσκεψη, λοιπόν στο συνεργείο είναι επιβεβλημένη για τον γενικό έλεγχο του αυτοκινήτου αλλά και τον έλεγχο των ελαστικών σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.

Εκτός όμως από την επίσκεψη στους ειδικούς καλό θα ήταν να κάνετε και ένα καλό καθάρισμα στο όχημά σας καθώς θα αποτελέσει το καταφύγιο σας για πολλές ώρες. Ένα καθαρό περιβάλλον και εξοπλισμένο με τα απαραίτητα αντισηπτικά μαντηλάκια και gel θα σας κάνουν να νιώθετε πιο σίγουροι.

shutterstock 1674052510 road-trip, Αυτοκίνητο, Λευκαδα, Νέα Αμμοχώστου, Πηλιο, ΠροορισμοΣ, Συβοτα, Ταξίδι, Χαλκιδικη

Το Α και το Ω όχι μόνο του road trip αλλά κάθε απόδρασης είναι η παρέα. Αυτή μπορεί να απογειώσει την εμπειρία ή να σας κάνει να πατήσετε με δύναμη το γκάζι και να γυρίσετε πίσω! Επιλέξτε λοιπόν φίλους ή φίλες με τους οποίους ταιριάζετε και δεν θα σας κάνουν να μετανιώσετε που φύγατε μαζί τους.

Road trip χωρίς να έχετε χάρτες απλά δεν γίνεται. Δεν αρκεί να βασιστείτε μόνο στο ότι έχετε GPS. H εμπειρία του συγκεκριμένου είδους ταξιδιού είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους παραδοσιακούς χάρτες που ναι όσο και να νομίζετε πως πέρασε η «μπογιά» τους και υπάρχουν ακόμη και θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή και πιο μαγική διαδρομή.

Θα χρειαστείτε ψιλά και φυσικά οργάνωση. Δεν μπορεί να ταξιδέψετε απλά έχοντας στο μυαλό σας να πάτε κάπου χωρίς να υπολογίσετε τις ώρες, το μέρος που θα κοιμηθείτε αλλά και τα σημεία που θα πρέπει να δείτε. Τα κέρματα επίσης θα κάνουν πιο εύκολο και γρήγορο το πέρασμά σας από τα διόδια που σίγουρα θα συναντήσετε στον δρόμο σας.

Μην ξεχάσετε να έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζεται στο όχημά σας. Άδεια, ασφάλεια και φυσικά δίπλωμα οδήγησης γιατί θα τα χρειαστείτε. 

Επίσης καλό είναι να έχετε και δεύτερο άτομο στο αυτοκίνητό σας που μπορεί να οδηγήσει για να μοιραστείτε τις ώρες γιατί όσο το κοντέρ γράφει, αυτός που είναι πίσω από το τιμόνι κουράζεται.

5088118 road-trip, Αυτοκίνητο, Λευκαδα, Νέα Αμμοχώστου, Πηλιο, ΠροορισμοΣ, Συβοτα, Ταξίδι, Χαλκιδικη

Είτε ταξιδέψετε με τους φίλους, είτε με το έτερον σας ήμισυ οι ώρες που θα περάσετε στο αυτοκίνητο θα είναι πολλές. Για να είναι λοιπόν πιο ευχάριστες και διασκεδαστικές καλό θα είναι πριν φύγετε να ετοιμάσετε μία μεγάλη play list με τραγούδια που αγαπάτε.

Φέτος είναι η καλύτερη χρονιά για να εξερευνήσετε την Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να μπείτε σε πλοίο ή αεροπλάνο. Υπάρχουν προορισμοί που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ελληνικά νησιά, χαρίζουν εξωτικά τοπία, πανέμορφες παραλίες, γραφικούς οικισμούς και φυσικά σε αυτούς η πρόσβαση είναι δυνατή με το αυτοκίνητο.

Τα εξωτικά Σύβοτα: Τα γαλανά νερά ανάμεσα σε κατάφυτες περιοχές και οι εξωτικές παραλίες είναι πράγματα τα οποία θα απολαύσετε εάν αποφασίσετε να επισκεφτείτε τα Σύβοτα. Συνδυάστε τις διακοπές σας με μια επίσκεψη στην Πάργα και θα μας θυμηθείτε.

shutterstock1188051937 road-trip, Αυτοκίνητο, Λευκαδα, Νέα Αμμοχώστου, Πηλιο, ΠροορισμοΣ, Συβοτα, Ταξίδι, Χαλκιδικη

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει: Είναι μια φράση που συνηθίζεται πολύ στη Βόρεια Ελλάδα. Έφτασε λοιπόν η ώρα να καταλάβετε το γιατί. Οι παραλίες της Χαλκιδικής είναι πελώριες και τα νερά διάφανα. Τα ξενοδοχεία πολυτελή και σε προσιτές τιμές ενώ η διασκέδαση χτυπάει «κόκκινο» όλες τις ώρες της ημέρας.

shutterstock786833458 road-trip, Αυτοκίνητο, Λευκαδα, Νέα Αμμοχώστου, Πηλιο, ΠροορισμοΣ, Συβοτα, Ταξίδι, Χαλκιδικη

Λευκάδα, το νησί που πας οδικώς: Είναι ένα γραφικό νησί στο οποίο μπορείτε να φτάσετε οδηγώντας. Ναι, φυσικά μιλάμε για τη Λευκάδα. Το νησί του Ιονίου με τις μοναδικές παραλίες και θέα που κόβει την ανάσα.

shutterstock 490821073 road-trip, Αυτοκίνητο, Λευκαδα, Νέα Αμμοχώστου, Πηλιο, ΠροορισμοΣ, Συβοτα, Ταξίδι, Χαλκιδικη

Στο γραφικό Πήλιο: Στο ανατολικό Πήλιο το βουνό σμίγει με τη θάλασσα. Με ορμητήριο την Τσαγκαράδα μπορείτε να ανακαλύψετε ορισμένες από τις πιο όμορφες παραλίες του, όπως η Φακίστρα και ο εξωτικός Μυλοπόταμος, ο Άγιος Ιωάννης, το Παπά Νερό, το Χορευτό και οι Άγιοι Σαράντα, καθώς και η Νταμούχαρη.

shutterstock 520592041 road-trip, Αυτοκίνητο, Λευκαδα, Νέα Αμμοχώστου, Πηλιο, ΠροορισμοΣ, Συβοτα, Ταξίδι, Χαλκιδικη

Πηγή