Το ροζ ομοφυλοφιλικό σκάνδαλο που συντάραξε τη Μεγάλη Βρετανία

Ένας παραλίγο πρωθυπουργός και ένα νεαρό μοντέλο έζησαν ένα παθιασμένο έρωτα και αλληλοεξοντώθηκαν

wknndj002 1312x819 Μαργκαρετ Θατσερ, Μεγάλη Βρετανία, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Τα συστατικά από μόνα τους είναι ικανά να δημιουργήσουν μια εκρηκτική και άκρως πικάντικη ιστορία. Από τη μια ένας νεαρός πολιτικός, πολλά υποσχόμενος, με γρήγορη ανέλιξη που έχει βάλει σημάδι την πρωθυπουργία της χώρας του. Δίχως αμφιβολία, ένας στόχος που εύκολα μπορεί να κατακτήσει. Από την άλλη ένας νεαρός άνδρας, όμορφος αλλά και δύσκολος χαρακτήρας.

Οι δυο τους συναντώνται και τα συστατικά αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Από την αρχή ήταν δεδομένο πως η… καταστροφή ήταν κοντά. Κανείς δεν το έβλεπε, ωστόσο. Ή δεν ήθελε να το δει.

Το ζήτημα είναι πως όταν έγινε η «έκρηξη», τα θραύσματα δεν αφορούσαν μόνο τους δυο πρωταγωνιστές ή και τον περίγυρό τους αλλά μια ολόκληρη χώρα. Υπάρχουν πολλοί, μάλιστα, που λένε πως αυτή η ερωτική ιστορία ίσως επηρέασε τη σύγχρονη ιστορία της Μ. Βρετανίας!

Ένας εν αναμονή πρωθυπουργός

wknndj 18153342607431 Μαργκαρετ Θατσερ, Μεγάλη Βρετανία, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Στις 29 Απριλίου 1929 γεννιέται ο Τζέρεμι Θορπ και το μέλλον του, θα μπορούσε, να πει κάποιος, πως ήταν ήδη προδιαγεγραμμένο αν και η αλήθεια είναι πως ο ίδιος προσπάθησε να χαράξει τη δική του πορεία.

Ο μικρός Τζέρεμι, μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο με… επαγγελματίες πολιτικούς. Ήταν γιος και εγγονός βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και όλοι περίμεναν πως η ώρα που θα ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα δεν θα αργούσε.

Και δεν τους απογοήτευσε. Πράγματι έτσι έγινε, άπλα με μια μικρή διαφοροποίηση στο κόμμα, καθώς όπως αναφέρθηκε πριν ο Τζέρεμι Θορπ ήθελε ν’ ακολουθήσει τη δική του πορεία. Κάπως έτσι, εγκαταλείπει το κόμμα που παραδοσιακά υποστήριζε η οικογένειά του και πολιτεύεται με τους Φιλελεύθερους!

wknndj 690109099 Μαργκαρετ Θατσερ, Μεγάλη Βρετανία, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η πολιτική του καριέρα έχει διαρκώς ανοδική πορεία. Γίνεται για πρώτη φορά βουλευτής μόλις στα 30 του χρόνια και γίνεται ηγέτης του κόμματός του το 1967. Μετά από ένα «μουδιασμένο» ξεκίνημα στην ηγεσία, αρχίζει να κερδίζει διαρκώς έδαφος. Μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1974, του προσφέρεται θέση υπουργού προκειμένου να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Συντηρητικούς. Η «συμφωνία» τσακίζει την τελευταία στιγμή αλλά όλοι γνωρίζουν πως ο Τζέρεμι Θορπ είναι πλέον ένας εν αναμονή πρωθυπουργός καθώς η δυναμική του διαρκώς αυξάνεται.

Και εκεί είναι το σημείο που όλα τινάζονται στον αέρα και αρχίζουν να λαμβάνουν την ακριβώς αντίθετη πορεία!

Ένας κρυφός, ομοφυλοφιλικός έρωτας

wknndj9 Μαργκαρετ Θατσερ, Μεγάλη Βρετανία, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Μέχρι και το 1967 η ομοφυλοφιλία στη Μεγάλη Βρετανία ήταν μια πράξη ποινικά κολάσιμη. Έτσι, όποιος είχε αυτή την σεξουαλική προτίμηση θα έπρεπε να κρατάει το πάθος του κρυφό.

Και αυτό αφορούσε τους πάντες. Από τους… «κοινούς θνητούς» μέχρι και τους πολιτικούς. Ένας από αυτούς ήταν και ο Τζέρεμι Θορπ ο οποίος προσπαθούσε να κρατήσει τις προτιμήσεις του κρυφές. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που γνώριζαν το μυστικό του και με δεδομένο πως μπροστά του είχε μια λαμπρή πολιτική καριέρα, όχι απλά το κρατούσαν κρυφό αλλά τον προστάτευαν από… ατοπήματα.

wknndj4 Μαργκαρετ Θατσερ, Μεγάλη Βρετανία, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Θορπ γνώρισε έναν νεαρό. Τον Νόρμαν Ζοσίφ, τον οποίο η Μ. Βρετανία θα γνωρίσει χρόνια αργότερα, ως Νόρμαν Σκοτ. Έναν όμορφο νέο αλλά εξαιρετικά δύστροπό χαρακτήρα και με πολλά ψυχολογικά προβλήματα άνθρωπο, ο οποίος κάποια στιγμή κατάφερε να κάνει καριέρα μοντέλου. Ο Νόρμαν μάγεψε τον Τζέρεμι Θορπ και σύντομα οι δυο τους έγιναν ζευγάρι.

Έζησαν έναν έρωτα γεμάτο πάθος. Ο νεαρός πολιτικός, μάλιστα, είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα για να μένει ο Νόρμαν προκειμένου να απολαμβάνουν τον έρωτά τους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

wknndj2 Μαργκαρετ Θατσερ, Μεγάλη Βρετανία, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Οι δυο τους αντάλλασσαν καυτές επιστολές και ο Θορπ προσπαθούσε να παρέχει τα πάντα στον όμορφο νεαρό. Μέχρι που η σχέση τους άρχισε να περνάει κρίση και ο φέρελπις πολιτικός που έβλεπε τον δρόμο προς την πρωθυπουργία να ανοίγεται μπροστά του, έγινε πιο προσεκτικός και απέφευγε το νεαρό. Μέχρι που τελικά οι δυο τους χώρισαν. Εννοείται με πρωτοβουλία του Θορπ και τον Νόρμαν να αντιδρά έντονα, θεωρώντας πως ο πολιτικός τον «πούλησε».

Το καταστροφικό τέλος μιας θυελλώδους σχέσης

wknndj3 Μαργκαρετ Θατσερ, Μεγάλη Βρετανία, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Όταν ο Τζέρεμι Θορπ έβλεπε πως το πολιτικό του μέλλον είναι λαμπρό, αποφάσισε να παντρευτεί καθώς όπως του έλεγαν οι σύμβουλοί του, οι ψηφοφόροι δεν θα εμπιστεύονταν για την πρωθυπουργία της χώρας έναν εργένη. Τελικά, παντρεύεται το 1968 με την Καρολίν Αλλπας με την οποία απέκτησε, μάλιστα, και έναν γιο.

Αυτό φαίνεται πως εξόργισε τον Νόρμαν Σκοτ ο οποίος άρχισε όχι απλά να διαδίδει πως ήταν ερωτικός σύντροφος του Θορπ αλλά έστελνε στην αστυνομία, τη μητέρα του πολιτικού και αλλού τις ερωτικές επιστολές που είχαν ανταλλάξει στο παρελθόν! Δεν δίστασε, μάλιστα, να τηλεφωνήσει και στο σπίτι του Θορπ και να… ενημερώσει σχετικά τη γυναίκα του.

wknndj1 Μαργκαρετ Θατσερ, Μεγάλη Βρετανία, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Οι φήμες πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας και έτσι το κόμμα του Θορπ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο αρχηγός του, όντως εμπλέκεται σε αυτή την ιστορία. Η ραγδαία αύξηση της δημοφιλίας του Θορπ, ωστόσο, δεν άφηνε περιθώρια και το κόμμα κατέληξε πως ναι μεν υπήρχε μια σχέση μεταξύ των δυο ανδρών αλλά ήταν… πλατωνική.

Το θέμα προσωρινά «θάφτηκε», ωστόσο, το 1975 έγινε το μεγάλο «μπαμ», όταν ο Νόρμαν Σκοτ (πλέον είχε αλλάξει το επίθετό του για καλλιτεχνικούς λόγους) αποκάλυψε πως ο Θορπ, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, οργάνωσε τη δολοφονία του προκειμένου να του κλείσει το στόμα μια για πάντα, ώστε, να μην κάνει κακό στην πολιτική καριέρα του. Όπως είχε αποκαλύψει, μάλιστα, ο Θορπ είχε προσλάβει έναν δολοφόνο για να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά αλλά εκείνος απέτυχε να τον σκοτώσει.

wknndj 790529044 Μαργκαρετ Θατσερ, Μεγάλη Βρετανία, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Ο Θορπ μαζί με τρεις συνεργάτες του συνελήφθησαν για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη ανθρωποκτονίας και οδηγήθηκαν σε δίκη! Ο δράστης της απόπειρας Άντριου Νιούτον -που κατάφερε να σκοτώσει το σκύλο του Νόρμαν- καταδικάστηκε σε φυλάκιση για παράνομη οπλοκατοχή, αλλά δεν κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας.

Στη δική του Θορπ, έγιναν και πολλά και διάφορα περίεργα πράγματα.  Στο Ποινικό Δικαστήριο του Λονδίνου (Old Bailey), ο πολιτικός έκανε χρήση του δικαιώματός του να τηρήσει σιωπή και τελικά, το 1979, ο 50χρονος, πλέον, Θορπ κηρύχθηκε «όχι ένοχος». Μια απόφαση που σίγουρα τον γλίτωσε από τη φυλακή αλλά έβαλε και ταφόπλακα στην πολιτική του καριέρα. Μετά από 20 χρόνια ο Θορπ έχασε την βουλευτική του έδρα, ενώ νωρίτερα (ήδη από τον Μάιο του 1976) είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει και από την ηγεσία των Φιλελευθέρων.

wknndj11 Μαργκαρετ Θατσερ, Μεγάλη Βρετανία, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όλοι θεωρούσαν πως μέχρι το τέλος της ο Θορπ θα είναι πρωθυπουργός της Βρετανίας. Στις εκλογές που έγιναν τον Μάη του 1979, ωστόσο, εκείνος ήταν πλέον ένας πολιτικός εξόριστος και την πρωθυπουργία κατακτούσε για πρώτη φορά στην ιστορία της Μ. Βρετανίας αλλά και της Ευρώπης μια γυναίκα, η Μάργκαρετ Θάτσερ, κάνοντας πολλούς να πουν πως το ερωτικό αυτό σκάνδαλο άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Πηγή