Βουνό ή θάλασσα; Τέσσερις προορισμοί στην Ελλάδα που παντρεύουν αρμονικά και τα δύο

Για διακοπές που συμπεριλαμβάνουν ορεινές περιπλανήσεις και δροσιστικές βουτιές

000 shutterstock 465595892 1312x819 1 «Βουνό», Θάλασσα, θεα, ΟλυμποΣ, ΠαγασητικοΣ, Παραλίες, ΠελοποννησοΣ, Πηλιο, Πιερια, Χαλκιδικη, χωρια

Βουνό ή θάλασσα; Ιδού η απορία. Κι αν δεν μπορείτε να το πάρετε απόφαση και να δώσετε μια απάντηση στο αιώνιο ερώτημα όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσετε, μπορείτε να επιλέξετε και τα δύο. Η χώρα μας βρίθει από πανέμορφες περιοχές που συνδυάζουν ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα, καθιστώντας τες προορισμούς παντός καιρού.

Χωρίς, λοιπόν, να χρειαστεί να μπείτε στο δίλημμα «βουνό ή θάλασσα», για την επόμενη εξόρμησή σας ή για τις καλοκαιρινές σας διακοπές επιλέξτε κάποιο από τα μέρη που ακολουθούν, στα οποία ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή του.

shutterstock 1027604290 «Βουνό», Θάλασσα, θεα, ΟλυμποΣ, ΠαγασητικοΣ, Παραλίες, ΠελοποννησοΣ, Πηλιο, Πιερια, Χαλκιδικη, χωρια

Ο νομός της Πιερίας θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει όλο το «πακέτο» που χρειάζεται ένας προορισμός για να αναδειχθεί σε κορυφαία τουριστική επιλογή, σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Με ναυαρχίδα του το μυθικό βουνό του Ολύμπου, ο νομός διαθέτει πολυσύχναστες παραθαλάσσιες περιοχές και παραδοσιακούς, γραφικούς οικισμούς, πλούσια ιστορία και τοπική γαστρονομία που κερδίζουν τους πάντες.

Από τους προορισμούς του νομού που ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας κυριαρχεί στις επιλογές του κοινού ο Πλαταμώνας, σε απόσταση 40 χλμ. από την Κατερίνη, στο νότιο τμήμα του νομού. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του οφείλεται στους πολλούς πλατάνους που βρίσκονται στην περιοχή ή στις πλατιές αμμουδιές των ακτών του.

Κι αν φημίζεται ότι βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, του μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, μπροστά του έχει το Αιγαίο. Με ατού του, λοιπόν, τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας ενδείκνυται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στη χώρα για όσους θέλουν να συνδυάσουν και τα δύο.

shutterstock 1505354147 «Βουνό», Θάλασσα, θεα, ΟλυμποΣ, ΠαγασητικοΣ, Παραλίες, ΠελοποννησοΣ, Πηλιο, Πιερια, Χαλκιδικη, χωρια

Με τον επιβλητικό Όλυμπο να λειτουργεί ως φυσικό σκηνικό, η παραλία του Πλαταμώνα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όσο και για αμέτρητους τουρίστες που επιλέγουν τον Πλαταμώνα για τις διακοπές τους.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του το περίφημο κάστρο του Πλαταμώνα, πολύ κοντά στο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, κοντά στη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, με τον κεντρικό πύργο του να δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Ο επισκέπτης εκτός από το κάστρο μπορεί επίσης να δει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Ο Πλαταμώνας, μάλιστα, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό ορμητήριο για εξερεύνηση της γύρω περιοχής και την γνωριμία με τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, το Λιτόχωρο και την Σκοτίνα, αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες του νομού όπως οι Γρίτσα, Βαρικό, Πλάκα (επίνειο του Λιτόχωρου) με την θέα τους από την μια πλευρά να βλέπει τον Θερμαϊκό κόλπο και από την άλλη τον επιβλητικό Όλυμπο.

shutterstock 1072381160 «Βουνό», Θάλασσα, θεα, ΟλυμποΣ, ΠαγασητικοΣ, Παραλίες, ΠελοποννησοΣ, Πηλιο, Πιερια, Χαλκιδικη, χωρια

Η πλούσια αρκαδική φύση σε συνδυασμό με τα νερά του Μυρτώου πελάγους συνθέτουν ένα υπέροχο, φυσικό σκηνικό για διακοπές που συνδυάζουν και βουνό και θάλασσα. Στο Λεωνίδιο, την όμορφη κωμόπολη της Κυνουρίας, το «πάντρεμα» των δύο αυτών χαρακτηριστικών πραγματοποιείται με τρόπο αρμονικό και ιδανικό, προσφέροντας στους επισκέπτες του αξέχαστες, μοναδικές εμπειρίες.

Χτισμένο στη σκιά του Πάρνωνα κάτω από τον χαρακτηριστικό κόκκινο βράχο που υψώνεται πάνω από τον οικισμό σημαδεύοντας το τοπίο με την επιβλητική παρουσία του, το Λεωνίδιο συναντάται σε απόσταση περίπου 90 χλμ. από την Τρίπολη και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη, όχι μόνο του νομού, αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για ορμητήριο και εξερεύνηση της γύρω περιοχής, με τον Κοσμά, γνωστό και ως το «μπαλκόνι» της Κυνουρίας, σε απόσταση 30 χλμ. να συναντάται σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, πνιγμένος μέσα σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια. Η φύση δείχνει -όπως και σε ολόκληρη την Αρκαδία- και εδώ το ωραιότερο πρόσωπό της, «προικίζοντας» την περιοχή με εκπληκτικά δάση, ρεματιές και άφθονα νερά, που αναδεικνύουν το μεγαλείο του φυσικού πλούτου.

Για τους λάτρεις της θάλασσας, η Πούλιθρα, το παραθαλάσσιο γραφικό ψαροχώρι λίγο μετά το Λεωνίδιο χαρακτηρίζεται ως ήρεμο αραξοβόλι. Με την αρκαδική φύση να συναντάται και εδώ στο μεγαλείο της, το πράσινο από τις παρυφές του Πάρνωνα λειτουργεί ως το φυσικό φόντο του χωριού, το οποίο κατηφορίζει νωχελικά προς τη θάλασσα.

Λιγοστά ασβεστωμένα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, εντυπωσιακά αρχοντικά που ακολουθούν την τοπική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κυνουρίας και ένα μικρό και γραφικό λιμανάκι συνθέτουν το παζλ του χωριού. Επιπλέον παραλίες στην ευρύτερη περιοχή, η ακτή της Πλάκας, καθώς και εκείνη του Φωκιανού.

shutterstock 520995793 «Βουνό», Θάλασσα, θεα, ΟλυμποΣ, ΠαγασητικοΣ, Παραλίες, ΠελοποννησοΣ, Πηλιο, Πιερια, Χαλκιδικη, χωρια

Το βουνό των Κενταύρων υποδέχεται τους επισκέπτες του στις καταπράσινες πλαγιές του με φόντο τα νερά του Παγασητικού κόλπου και του Αιγαίου Πελάγους. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι οι 12 Θεοί του Ολύμπου, σύμφωνα με την μυθολογία, το είχαν επιλέξει ως τη θερινή τους κατοικία.

Από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας, το Πήλιο αποτελεί ιδανική επιλογή για μια αναζωογονητική εξόρμηση οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Τα γραφικά χωριά, η καταπράσινη και πανέμορφη φύση, η εξαιρετική τοπική γαστρονομία και, φυσικά, οι ονειρικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά συγκαταλέγονται σε όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που καθιστούν το Πήλιο ως έναν προορισμό παντός καιρού.

Χωρισμένο σε Δυτικό, Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο φημίζεται για τα γραφικά και κουκλίστικα χωριά που είναι χτισμένα στις πλαγιές του, όπου δεσπόζουν τα χαρακτηριστικά κτίσματα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, «βουτηγμένα» στην καταπράσινη και πανέμορφη φύση. Στα χωριά του Πηλίου θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε βόλτα σε γραφικά σοκάκια, να θαυμάσετε παραδοσιακά κτίρια τοπικής αρχιτεκτονικής, να δοκιμάσετε ντόπιες συνταγές, να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, όπως τσίπουρο, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού και να παρατηρήσετε από κοντά τη φύση σε όλο το μεγαλείο της. Και όλα αυτά στον υπερθετικό βαθμό.

shutterstock 538004473 «Βουνό», Θάλασσα, θεα, ΟλυμποΣ, ΠαγασητικοΣ, Παραλίες, ΠελοποννησοΣ, Πηλιο, Πιερια, Χαλκιδικη, χωρια

Είτε στην πλευρά του Παγασητικού είτε στην πλευρά του Αιγαίου, η ευεργετική επαφή με την πλούσια φύση, αλλά και οι εκπληκτικές παραλίες που συνδυάζουν την πηλιορείτικη ατμόσφαιρα με το μπλε της θάλασσας, προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για αξέχαστες διακοπές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του Πηλίου, που συνδυάζει ιδανικά το βουνό με την θάλασσα, η Τσαγκαράδα. Βουτηγμένη στην καταπράσινη φύση του βουνού των Κενταύρων χαίρει απεριόριστης θέας στα νερά του Αιγαίου, και γι αυτό αποτελεί δημοφιλή προορισμό παντός καιρού.

Το χωριό διαθέτει αρχοντικά και κτίσματα που ακολουθούν με σεβασμό της επιταγές της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, πετρόκτιστα σοκάκια, παραδοσιακές ταβέρνες και όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες και χωρίζεται σε τέσσερις επιμέρους συνοικίες, με την Αγία Παρασκευή με τον χαρακτηριστικό τεράστιο αιωνόβιο γεροπλάτανο να αποτελεί και το σημείο αναφοράς όλου του χωριού.

Αν δηλώνετε οπαδοί της πεζοπορίας, μην παραλείψετε να πάρετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την Τσαγκαράδα, και πιο συγκεκριμένα την Αγία Παρασκευή και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στο χωριό της Νταμούχαρης. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκονται φημισμένες παραλίες του Πηλίου όπως οι Φακίστρα, Μυλοπόταμος, Άγιος Ιωάννης, Παπά Νερό κ.α.

shutterstock 702397261 «Βουνό», Θάλασσα, θεα, ΟλυμποΣ, ΠαγασητικοΣ, Παραλίες, ΠελοποννησοΣ, Πηλιο, Πιερια, Χαλκιδικη, χωρια

Οι περισσότεροι, και όχι άδικα, έχουν συνδυάσει το όνομά της με τις ονειρικές παραλίες της. Όποιο «πόδι» της Χαλκιδικής κι αν επιλέξει κανείς θα βρει μία ακρογιαλιά που να ανταποκρίνεται στα γούστα του. Με τις περισσότερες να χαρακτηρίζονται για τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, τις χρυσαφένιες αμμουδιές και την πλούσια φύση που αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί κάθε χρόνο αναδεικνύεται ως κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός, τουλάχιστον για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.

Αυτό, ωστόσο, που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι στη Χαλκιδική μπορεί να βρει κανείς προορισμούς που διαθέτουν το «πακέτο» που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ένας από αυτούς ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα σε υψόμετρο 350 μέτρων και μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, στη χερσόνησο της Σιθωνίας. Το χωριό κόσμημα του δεύτερου «ποδιού» της Χαλκιδικής, είναι ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά στην ευρύτερη περιοχή με μια ιστορία η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, που αν και κάποτε ερήμωσε, την δεκαετία του ’80 άρχισε και πάλι να ακμάζει και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των αυθεντικών εμπειριών. Η εκπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο και το καταπράσινο φυσικό σκηνικό του βουνού Ίταμου συνθέτουν το υπέροχο φωτογραφικό παζλ του Παρθενώνα.

Πηγή