10 βασικοί λόγοι για να κυνηγήσετε την καριέρα του Project Manager

project manager

Το επάγγελμα του Project Manager ξεχωρίζει στο σύγχρονο επιχειρείν και οι λόγοι για να το ακολουθήσετε είναι πολλοί

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο τον όρο Project Management και πολλοί είναι εκείνοι που ίσως ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει. Μιλάμε, ουσιαστικά, για την διοίκηση και διαχείριση έργων, είτε μικρών, είτε μεγάλων.

Το έργο ή αλλιώς «project» όπως το αποκαλούμε, ορίζεται από την προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου, είτε ατομικά είτε ως μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο. Φυσικά, χρειάζεται σωστή διαχείριση, καθώς σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης ενός project οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές.

Γιατί, λοιπόν, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κυνηγήσει κάποιος την καριέρα του Project Manager; Οι λόγοι είναι πολλοί:

– Υπάρχει ζήτηση

Ο ρόλος του , του κύριου διαχειριστή του έργου, είναι ένας από τους πλέον απαιτητικούς, αλλά και συνάμα έχει φοβερή ζήτηση αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας.

– Συνδυάζει δεξιότητες

O Project Manager είναι εκείνος που συνδυάζει τα περισσότερα χαρακτηριστικά, γνώσεις και δεξιότητες στον ευρύτερο χώρο της διοίκησης.

Ένα έργο είναι ένα πολυδιάστατο εγχείρημα. Άρα, λοιπόν, ένας Project Manager πρέπει να έχει πολυδιάστατες γνώσεις και ικανότητες, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον απαιτητικό ρόλο.

– Το κλειδί της επιτυχίας

Ο ρόλος του Διαχειριστή Έργου-Project Manager είναι ο σημαντικότερος όλων και σας κάνει να ξεχωρίζεται από όλους τους υπόλοιπους. Από τον Project Manager άλλωστε εξαρτάται η επιτυχία ή όχι του έργου.

project

– Θέση ευθύνης

Ο Project Manager έχει την πλήρη ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης, του ελέγχου και της ολοκλήρωσης ενός έργου. Είναι μια θέση ιδιαίτερης ευθύνης και σημασίας για εκείνον που θα την αναλάβει.

– Ηγετικές ικανότητες

Η ουσία της ηγεσίας είναι η ικανότητα του Project Manager να την εφαρμόζει κατά περίπτωση. H θέση λοιπόν αυτή απαιτεί από εκείνον που θα την αναλάβει να γίνει καταλύτης και πολλαπλασιαστής ανθρώπινης ενέργειας.

– Τα καθήκοντα του Project Manager

Ποια είναι μερικά από τα βασικά καθήκοντα ενός Project Manager; Ο σχεδιασμός των πακέτων εργασίας ενός έργου, η σχεδίασση της κατανομής των πόρων του, η διαμόρφωση και εύρυθμη λειτουργία της ομάδας.

Παράλληλα, είναι υπεύθυνος για την η διαχείριση του χρόνου, του κόστους και της ποιότητας, καθώς και την παρακαλούθηση της εξέλιξης του έργου, της επικοινωνία με τους εμπλεκομένους και την αποτίμησή του.

– Θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις

Είναι εύλογο να απαιτούνται θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για μια τέτοια θέση, πάνω σε πολλά πεδία, ο συγκερασμών των οποίων θα επιτρέψει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Γνώσεις πάνω στη διοίκηση είναι προφανώς βασικός πυλώνας, ωστόσο η διαχείριση ρίσκου, συγκρούσεων και αλλαγών είναι θέματα που προφανώς αποκτούν σημαντική αξία στο σύγχρονο πολυδιάστατο περιβάλλον υλοποίησης έργων.

Εξάλλου, η τεχνολογία και τα εργαλεία που παρέχει μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό αποτελεσματικότητας κι αποδοτικότητας.

– Το κατάλληλο υπόβαθρο

Η κριτική σκέψη για την επίλυση των δύσκολων προκλήσεων κατά την ανάπτυξη ενός έργου και την κατάλληλη λήψη αποφάσεων προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο υπόβαθρο.

Αυτό θα επιτρέψει ευελιξία, προσαρμοστικότητα στα δυναμικώς εξελισσόμενα δεδομένα του έργου και πρακτική εμπειρία διαχείρισης των διεργασιών που απαιτούνται σε όλες τις φάσεις του.

ATHTECH PM Digital Article

– Η σωστή εκπαίδευση

Η αλήθεια είναι πως δεν παρέχουν όλα τα προγράμματα εκεί έξω τα απαραίτητα εφόδια για να κυνηγήσετε με αξιώσεις το επάγγελμα του Project Manager.

Ωστόσο, το πρόγραμμα «» του Athens Tech College (24 Μαρτίου – 25 Απριλίου) προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να σας εισάγει στα μυστικά της οργάνωσης και διαχείρισης αλληλένδετων δραστηριοτήτων, τις οικονομικές, χρονικές και ποιοτικές παραμέτρους που τις καθορίζουν, μέσω μιας δομημένης μεθοδολογίας και σύγχρονων εργαλείων.

Μια σύνθεση θεωρίας και πράξης θα σας παρέχει ολοκληρωμένη γνώση του αντικειμένου, ενώ με την hands–on εμπειρία εκμάθησης του λογισμικού Microsoft Project Professional, θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις πιο πολύπλοκες υποθέσεις έργων.

– Ξεχωρίστε από τους υπόλοιπους

Μία εκπαίδευση στη Διαχείριση Έργων αποτελεί σταθμό στην επαγγελματική ζωή κάθε ανθρώπου που κινείται ή θέλει να κινηθεί στο χώρο του επιχειρείν, σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, τον πρωτογενή τόμεα, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες. Υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να ξεχωρίσετε;

  

Πηγή: News247