BLACK-OUT: H Φράνσις Χάουγκεν «καίει» το Facebook

Σύμπτωση το black out ή η Φράνσις Χάουγκεν είναι ο άνθρωπος που κατέβασε τον διακόπτη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

heugen black out, Facebook, Instagram, αποκαλυψη

Το αν έχει σχέση ή όχι η αποκάλυψη της ταυτότητας της Φράνσις Χάουγκεν, που εργαζόταν ως product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης του Facebοok με το χάος στο διαδίκτυο ελέγχεται… Η ουσία είναι ότι ο άνθρωπος που είχε κάνει γνωστές τις έρευνες της εταιρείας για τις επιπτώσεις των social media στην ψυχική υγεία των νέων, με έγγραφα που διέρρευσε στον Τύπο, αποκάλυψε την Κυριακή και την ταυτότητά της: Είναι η 37χρονη Φράνσις Χάουγκεν.

https://www.youtube.com/watch?v=_Lx5VmAdZSI

Τι είχε γίνει με τη Χάουγκεν πριν μιλήσει στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS; Είχε δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι διάσημοι, πολιτικοί και χρήστες του Facebook με υψηλό προφίλ αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από την εταιρεία. Η καταγγέλλουσα κατηγορεί το Facebook ότι βάζει το «κέρδος πάνω από την ασφάλεια», καθώς προέκυψε ότι είχε αποκαλύψει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία παραπλανεί τους επενδυτές.

Σε σειρά δημοσιευμάτων της «Wall Street Journal» περιγράφεται, πως οι κανόνες της εταιρείας ευνοούν τις ελίτ, πως οι αλγόριθμοί ενισχύουν τη διχόνοια και πως τα καρτέλ ναρκωτικών και οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Facebook απροκάλυπτα. Επίσης δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τις προσπάθειες της εταιρείας να προσελκύσει νέους χρήστες στην πλατφόρμα κάτω από τον σκληρό ανταγωνισμό με το Snapchat και το TikTok, αφήνοντας να διαφανεί ότι το Facebook είχε «θάψει» την έρευνα που έδειξε ότι οι υπηρεσίες του θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία των εφήβων χρηστών, ιδιαίτερα των κοριτσιών.

Άρθρο που αναφερόταν για τις επιπτώσεις του Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών ήταν το έναυσμα για την ευαισθητοποίηση υποεπιτροπής της Γερουσίας στην οποία η Χάουγκεν θα καταθέσει.

haugen 2 black out, Facebook, Instagram, αποκαλυψη

«Δεν θέλω να κάνω κακό στο Facebook», ξεκαθάρισε η Χάουγκεν, «… να το αλλάξω θέλω»
Την Κυριακή λοιπόν, η Φράνσις Χάουγκεν, αποκάλυψε ότι αυτή ήταν πίσω από τα δημοσιεύματα της «WSJ», μίλησε στο CBS και ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειές της είχαν στόχο να βοηθήσουν ώστε να αλλάξει τακτική ο γίγαντας των social media και όχι να τον προκαλέσει.

Η Χάουγκεν είπε ότι είχε αποχωρήσει από το Facebook εφέτος, αφού είχε εξοργιστεί με την πολιτική της εταιρείας. Όμως πριν φύγει, αντέγραψε μια σειρά σημαντικών εγγράφων τα οποία και διέρρευσε στον Τύπο. Στη συνέντευξη, η Χάουγκεν, αποκάλυψε ότι το Facebook διέλυσε πρόωρα την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την προστασία της δημοκρατικής διαδικασίας και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, μετά τις εκλογές του 2020, οι οποίες οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. «Δεν πιστεύω ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν πραγματικά ό, τι πρέπει να γίνει ώστε να μην είναι επικίνδυνο το Facebook», είπε.

Για την προστασία του Ζούκερμπεργκ

Μια από τις διαρροές έδειξε ότι το Facebook αντιμετωπίζει επίσης μια σύνθετη αγωγή από μια ομάδα μετόχων του. Η ομάδα ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η πληρωμή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για να επέλθει συμβιβασμός για το σκάνδαλο με τα δεδομένα της Cambridge Analytica ήταν τόσο υψηλή, επειδή σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Το Facebook από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι διαρροές ήταν παραπλανητικές και αποσιωπούσαν τη θετική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία: «Επιμένουμε στις δημόσιες δηλώσεις μας και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχουν οι ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τη δουλειά μας», δήλωσε η director of policy communications του Facebook Λένα Πιτς.

 

reader.gr