Δεκάχρονη πέθανε μετά από «challenge» στο TikTok – Μήνυση κατά της εταιρείας

Μήνυση σε βάρος του TikTok κατέθεσε η οικογένεια ενός 10χρονου κοριτσιού

cec0e325523cda4b7a755d39a841c969

Μήνυση σε βάρος του TikTok κατέθεσε η οικογένεια ενός 10χρονου κοριτσιού που πέθανε αφότου αποπειράθηκε να συμμετάσχει στο «Blackout Challenge».

Πρόκειται για ένα «παιχνίδι» στο οποίο οι χρήστες της πλατφόρμας καλούνται να στραγγαλιστούν με ένα καλώδιο ή κορδόνι παπουτσιού μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να καταγράψουν σε βίντεο τη στιγμή ευφορίας, όταν ανακτούν ξανά τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με  το Bloomberg, η Nylah Anderson ήταν ένα έξυπνο παιδί που μιλούσε τρεις γλώσσες. Στις 7 Δεκεμβρίου, βρέθηκε αναίσθητη στο δωμάτιό της σε ένα προάστιο της Φιλαδέλφεια. Έμεινε πέντε μέρες στην εντατική και τελικά έχασε τη ζωή της.

Η οικογένεια της Anderson κατηγορεί το TikTok για προώθηση ελαττωματικού προϊόντος και αμέλεια, λέγοντας ότι το επικίνδυνο challenge προωθήθηκε στο κορίτσι μέσω της σελίδας «for you» στην πλατφόρμα.

«Ο αλγόριθμος αποφάσισε ότι το θανατηφόρο blackout challenge ταίριαζε και πιθανότατα θα ενδιέφερε την 10χρονη Nylah Anderson και ως αποτέλεσμα αυτού, εκείνη πέθανε», αναφέρει η μήνυση της ByteDance, στην οποία ανήκει το TikTok.

Σε ανακοίνωσή της που είχε εκδώσει σχετικά με τον θάνατο του κοριτσιού, η εταιρεία ανέφερε ότι «αυτό το ανησυχητικό challenge, για το οποίο άνθρωποι φαίνεται να μαθαίνουν από άλλες πηγές πέραν του TikTok, υπήρχε πολύ πριν από την πλατφόρμα μας».

Η μητέρα της 10χρονης, είπε σε συνέντευξή της ότι από τον θάνατο της κόρης της ανακάλυψε ότι η Nylah δεν ήταν το μόνο θύμα του «challenge».

«Είναι καιρός να τελειώσουν αυτά τα επικίνδυνα challenge, ώστε άλλες οικογένειες να μην βιώσουν την θλίψη που ζούμε καθημερινά», είπε.

Το «Blackout Challenge» εμφανίστηκε και σε άλλες εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μια ιατροδικαστική ανάλυση του κινητού τηλεφώνου της Nylah Anderson έδειξε ότι το TikTok χρησιμοποιήθηκε τη στιγμή του συμβάντος, δήλωσε ο Jeffrey Goodman, δικηγόρος της οικογένειας.

Πηγή: Bloomberg/Skai