Έλον Μασκ: Σχέδιο για περικοπές αμοιβών και απολύσεις στο Twitter

Οι προτάσεις του Μασκ προς τις τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσει δάνεια για την μεγάλη εξαγορά του Twitter

musk twitter scaled 1024x656 1

Τον δραστικό περιορισμό των παχυλών αμοιβών των στελεχών και του διοικητικού συμβουλίου της Twitter Ιnc υποσχέθηκε ο Έλον Μασκ στις τράπεζες που συμφώνησαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της εξαγοράς του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με αυτή την κίνηση θα επιδιώξει να μειώσει το κόστος, ενώ πρόσθεσε πως θα αναπτύξει νέους τρόπους δημιουργίας εσόδων από τα tweets.

Ο Μασκ έκανε αυτή την κίνηση προς τις τράπεζες επιδιώκοντας να εξασφαλίσει δάνεια για τη μεγάλη εξαγορά λίγες ημέρες μετά την υποβολή της προσφοράς του στο Twitter στις 14 Απριλίου, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters. Η αποδοχή των δεσμευτικών όρων των τραπεζών στις 21 Απριλίου ήταν το κλειδί για να αποδεχτεί το διοικητικό συμβούλιο του Twitter την «καλύτερη και τελική» προσφορά του.

Ο Μασκ έπρεπε να πείσει τις τράπεζες ότι το Twitter παρήγαγε αρκετές ταμειακές ροές για να εξυπηρετήσει τα δάνεια που ζητούσε. Εν τέλει, εξασφάλισε δάνεια 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εξασφάλιση έναντι του Twitter και δάνειο περιθωρίου 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνδεδεμένο με τη μετοχή του στην Tesla. Να σημειωθεί ότι συμφώνησε να πληρώσει για το υπόλοιπο της εξαγοράς με δικά του μετρητά.

Ασάφεια για τις περικοπές

Η προσφορά του Μασκ στις τράπεζες αποτελεί ένα πρώτο σχέδιο και όχι σταθερές δεσμεύσεις, ανέφεραν οι πηγές. Επομένως οι ακριβείς περικοπές κόστους που θα επιδιώξει μόλις αποκτήσει το Twitter παραμένουν ασαφείς.

Ο Μασκ σε tweet που έκανε σχετικά με την κατάργηση των μισθών των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, εκτιμά πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην πρότασή του προς τις τράπεζες, ο Μασκ επεσήμανε επίσης το μεικτό περιθώριο κέρδους του Twitter, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι του Facebook και του Pinterest της Meta Platform, υποστηρίζοντας ότι αυτό αφήνει σημαντικά περιθώρια για να διευθύνει την εταιρεία με πιο οικονομικό τρόπο.

Ερχονται και απολύσεις

Το Bloomberg News ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη ότι ο Μασκ προτίθεται να προβεί σε περικοπές θέσεων εργασίας ως μέρος της προσφοράς του στις τράπεζες. Μία από τις πηγές είπε ότι ο Μασκ δεν θα λάβει αποφάσεις για περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι να αναλάβει την ιδιοκτησία της εταιρείας αργότερα φέτος.

Ο Μασκ είπε στις τράπεζες ότι σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει λειτουργίες για την αύξηση των επιχειρηματικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένων νέων τρόπων για αποκόμιση χρημάτων από tweets που περιέχουν σημαντικές πληροφορίες ή γίνονται viral, ανέφεραν οι πηγές.

Οι ιδέες που ανέπτυξε περιλάμβαναν τη χρέωση με τέλος όταν ένας ιστότοπος θέλει να παραθέσει ή να ενσωματώσει ένα tweet από πιστοποιημένα άτομα ή οργανισμούς.

Σε ένα tweet νωρίτερα αυτόν τον μήνα που διέγραψε στη συνέχεια, ο Mασκ πρότεινε και μια σειρά αλλαγών στη συνδρομητική υπηρεσία του Twitter, Blue premium, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της τιμής, της απαγόρευσης της διαφήμισης και της δυνατότητας πληρωμής με κρυπτονόμισμα dogecoin. Η premium υπηρεσία Blue του Twitter κοστίζει τώρα 2,99 δολάρια το μήνα.

Σε ένα άλλο tweet που επίσης διέγραψε, πρόσθεσε ότι θέλει να μειώσει την εξάρτηση του Twitter από τη διαφήμιση για μεγάλο μέρος των εσόδων του.

Πηγή: OT.gr