Τεχνολογία

Γιατί ένα ρομπότ ζει με μία αποικία πιγκουίνων στην Ανταρκτική;

Ενώ η ζωή στην παγωμένη Ανταρκτική για μία αποικία 20.000 πιγκουίνων κυλούσε ομαλά, ένα ρομπότ εμφανίστηκε κάπου εκεί ανάμεσά τους.

Ωστόσο, τα θαλάσσια αυτά πτηνά, που δεν μπορούν να πετάξουν, δεν φαίνεται να ενοχλούνται από την παρουσία του. Ο στόχος μάλλον επετεύχθη.

Η κλιματική αλλαγή στην Ανταρκτική οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές και σε πτώση σε άλλες, προκαλώντας δραματικές αλλαγές στον πληθυσμό ζώων, έχουν αναφέρει στο παρελθόν διάφορες μελέτης. Μεταξύ αυτών των ζώων είναι κι ο πιγκουίνος που αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα εμβληματικό σύμβολο του παγωμένου νότου της Γης.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στο περιοδικό Nature έδειξε πως περισσότερα από 1 στα 5 είδη ερπετών παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση.

Το μέλλον των απειλούμενων ζώων είναι αβέβαιο για έναν παρόμοιο λόγο: Την κλιματική αλλαγή που έχουν προκαλέσει οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες στη φύση.

Ωστόσο οι επιστήμονες πρέπει να είναι όσο πιο κοντά μπορούν σε αυτά τα ζώα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη ζωή τους, να κατανοήσουν τις ανάγκες τους, και να αναζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα βοηθήσουν.

Σύμμαχός τους αποδεικνύεται η τεχνολογία, μέσω της οποίας, οι επιστήμονες έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των ζωών, ακόμα και αν αυτοί δεν βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον τους. Στο πλαίσιο αυτό, στο όνομα της επιστήμης και της σωτηρίας των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, επιστρατεύουν ακόμα και ρομπότ.

Ένα φωτεινό κίτρινο ρομπότ ξεχωρίζει ανάμεσα σε μία θάλασσα 20.000 αυτοκρατορικών πιγκουίνων που ζουν σε μια αποικία σε έναν κόλπο στην Ανταρκτική. Αλλά οι πιγκουίνοι δεν παρατηρούν πραγματικά το ρομπότ, καθώς περιφέρεται με κινήσεις που δεν τους είναι ενοχλητικές.

Με το όνομα ECHO, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος παρακολούθησης της ζωής των πιγκουίνων και του εύθραυστου οικοσυστήματός τους, που κινδυνεύουν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από την κλιματική κρίση.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι βασιλεύουν στην ξηρά, όπου δεν έχουν αρπακτικά, αλλά η επιβίωσή τους εξαρτάται από την παρουσία θαλάσσιου πάγου, όπου μεγαλώνουν τα νεοσσούς τους. Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν με τον τρέχοντα ρυθμό τους, το 98% του πληθυσμού των πιγκουίνων θα μπορούσε ουσιαστικά να εξαφανιστεί μέχρι το 2100 καθώς οι θερμοκρασίες θέρμανσης λιώνουν τον πάγο, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη χρήση του ρομπότ στις μελέτες τους, ελπίζουν ότι θα μειώσουν το ανθρώπινο αποτύπωμα σε ένα ήδη ευάλωτο μέρος.

in.gr

Ροη Ειδησεων

Έτοιμα τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων – Όλες οι πληροφορίες

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων, που εγράφησαν στους…

7 Μαΐου, 2024

Η Ελένη Φουρέιρα επέστρεψε στην Eurovision – Ξεσήκωσε το Μάλμε στην πρόβα για τον α’ ημιτελικό

Για τη νέα εμφάνισή της στη Eurovision η Ελένη Φουρέιρα επέλεξε ένα χρυσό outfit έχοντας…

7 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Mε παραδοσιακά παιχνίδια γιόρτασαν την Δευτέρα της Λαμπρής (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια…

7 Μαΐου, 2024

Τους τσάκωσαν με μεγάλη ποσότητα αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων

Μεγάλη ποσότητα καπνικών προϊόντων, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε χθες, εντός οχήματος στην Πάφο, από μέλη της…

7 Μαΐου, 2024

Γάζα: Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει σήμερα εντατικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, για…

7 Μαΐου, 2024

Αναβίωσαν παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια στη Δερύνεια (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα παραδοσιακά παιχνίδια του Δήμου Δερύνειας. Στην εκδήλωση αναβίωσαν…

7 Μαΐου, 2024