«Γρήγορο χρήμα» μέσω YouTube: Δρόμος στρωμένος με απάτες και λογοκλοπές

Το YouTube automation οδήγησε στη δημιουργία μίας μικρής βιομηχανίας με online influencers, οι οποίοι προσέφεραν μαθήματα και ευκαιρίες για γρήγορο χρήμα

b youtube

Ο Scott Mitchell ήταν πεπεισμένος ότι το YouTube θα τον έκανε πλούσιο.

Ο 33χρονος Mitchell πήρε την ιδέα αυτή πέρυσι από βίντεο τα οποία προωθούσαν μαθήματα για το πώς να χτίσει κανείς τα λεγόμενα cash cow channels, τα οποία συχνά σχηματίζονται μέσω μίας διαδικασίας που αποκαλείται αυτοματοποίηση YouTube (YouTube automation).

Έτσι, αγόρασε ένα μάθημα, κι ύστερα άλλο και έπειτα ένα ακόμα. Επίσης, πλήρωνε για υπηρεσίες μέντορα. Ο Mitchell ξόδεψε περίπου 15.000 δολάρια στο εγχείρημά του στο YouTube, αντιμετωπίζοντας εμπόδια σε κάθε στάδιο – μαθήματα που τον δίδασκαν λίγα, ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεβαν περιεχόμενο και τακτικές ανάπτυξης κοινού, οι οποίες του δημιούργησαν προβλήματα με το YouTube.

«Προσπάθησα τρία μαθήματα και έναν ειδικό παράλληλα, και το μόνο πράγμα που είδα ως αποτέλεσμα ήταν ένα άδειο πορτοφόλι», είπε ο Mitchell.

Το YouTube automation οδήγησε στη δημιουργία μίας μικρής βιομηχανίας με online influencers, οι οποίοι προσέφεραν μαθήματα και ευκαιρίες για γρήγορο χρήμα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά με τέτοιου είδους υποσχέσεις για γρήγορα χρήματα, η διαδικασία του YouTube automation μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία για φιλόδοξους επιχειρηματίες του Διαδικτύου, αλλά και μαγνήτη για «ψώνια» που θέλουν να πουλήσουν άχρηστες υπηρεσίες.

Το μοτίβο;

Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα βίντεο που να εφαρμόζει στο μοντέλο του YouTube automation, ωστόσο είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πόσα από αυτά έχουν φτιαχτεί από τους ιδιοκτήτες των καναλιών. Συνήθως έχουν έναν αφανή αφηγητή και έναν πιασάρικο τίτλο. Λένε ειδήσεις, εξηγούν ένα θέμα ή προσφέρουν μία λίστα top 10 για διασημότητες ή αθλητές. Συχνά, εμπεριέχουν βίντεο και φωτογραφίες από άλλες πηγές. Μερικές φορές, υπάρχει και πρόβλημα με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο όρος «YouTube automation» είναι κάπως εσφαλμένος. Συνήθως σημαίνει την ανάθεση έργων σε ελεύθερους επαγγελματίες αντί να στηρίζεται κανείς στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Δεν πρόκειται για κάποια καινούργια ιδέα, απλώς είναι μία ιδέα που έγινε δημοφιλής πρόσφατα. Η ανάθεση δουλειάς σε άλλους, επιτρέπει στον κόσμο να διαχειρίζεσαι πολλαπλά κανάλια, χωρίς να ασχολείται με τις χρονοβόρες διαδικασίες, όπως τη συγγραφή κειμένων, τη μαγνητοσκόπηση ή την επεξεργασία βίντεο. Και η διαδικασία προωθείται συχνά ως έναν ασφαλή τρόπο να βγάλει κανείς χρήματα. Για αρχή, χρειάζεστε χρήματα – για να εξασφαλίσετε τα μαθήματα και τους παραγωγούς βίντεο.

Τα μαθήματα δίνουν οδηγίες στον κόσμο για να βρίσκει ιδέες για βίντεο, τα οποία το κοινό θέλει απεγνωσμένα να δει. Αναφέρουν ότι πρέπει να προσλάβετε ελεύθερους επαγγελματίες από ψηφιακά marketplaces, όπου οι ανεξάρτητοι εργολάβοι προσφέρονται να διαχειριστούν τα κανάλια και να παράγουν βίντεο, τα οποία κοστίζουν από 30 περίπου δολάρια έως και περισσότερα από 100 δολάρια, ανάλογα με τις κριτικές τους. Και εκεί οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τα έσοδα

Τα κανάλια τέτοιου είδους με μεγάλο κοινό μπορεί να βγάζουν κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε έσοδα, ενώ τα μικρά κανάλια ίσως να μη βγάζουν και τίποτα. Το YouTube κοινοποιεί τα έσοδα από τις διαφημίσεις στον ιδιοκτήτη του καναλιού, αφότου το κανάλι αποκτήσει 1.000 εγγεγραμμένους και 4.000 ώρες παρακολούθησης. Τα κανάλια που βγάζουν χρήματα παίρνουν το 55% των χρημάτων από τα βίντεο που παράγουν – εφόσον δηλαδή καταφέρουν να αποσπάσουν τόση προσοχή. Το YouTube αρνήθηκε να σχολιάσει για την αυτοματοποιημένη μέθοδο.

Πέρυσι, ο Mitchell πλήρωσε 500 δολάρια για ένα μάθημα με τίτλο «Μαεστρία και Χρήματα στο Tube», το οποίο δίδασκε ο Matt Par, ο οποίος είπε ότι έβγαζε 30.000 δολάρια το μήνα από το YouTube. Είπε ότι οι επιτυχημένοι μαθητές έβγαζαν 20.000 δολάρια το μήνα.

Το μάθημα είχε βίντεο σχετικά με τις διαφορετικές πτυχές του YouTube automation, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του πιο προσοδοφόρου θέματος, της ανάθεσης εργασιών και της χρήσης λέξεων – κλειδιών, ώστε να μπορεί να εντοπίσει κανείς ευκολότερα τα βίντεο στην πλατφόρμα. Ο Par εξηγούσε επίσης πώς λειτουργούσαν οι αλγόριθμοι του YouTube.

Ωστόσο, ο Mitchell δήλωσε ότι το μάθημα είχε κενά – έλειπαν πληροφορίες για το πώς να φτιάχνει κανείς βίντεο υψηλής ποιότητας με καλό σενάρια. Αυτός και άλλοι μαθητές επίσης διαμαρτύρονταν σε ένα ιδιωτικό γκρουπ στο Facebook ότι ο περιεχόμενο του μαθήματος του Par ήταν ελεύθερα διαθέσιμο στη σελίδα του στο YouTube.

«Σου πουλάνε ουσιαστικά όνειρα», δήλωσε ο Michell. O Par δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Mitchell, ο οποίος ζήτησε από τους New York Times να μην αποκαλύψουν πού μένει, άρχισε το πρώτο του κανάλι πέρυσι, το Bounty Lux, το οποίο αφορά τον πλούτο και τις διασημότητες. Πλήρωσε έναν ελεύθερο επαγγελματία, που βρήκε μέσω Fiverr, 2.000 δολάρια για 20 βίντεο. Το YouTube κατέβασε ένα από αυτά τα βίντεο, το οποίο αναφερόταν στον Dwayne Johnson και είχε κλεμμένο περιεχόμενο από ένα άλλο κανάλι, προκαλώντας μία διαμάχη με τον ελεύθερο επαγγελματία. Τo Bounty Lux δεν έβγαλε χρήματα και δυσκολεύτηκε να συγκεντρώσει κοινό, και έτσι ο Mitchell το παράτησε.

Αργότερα, αγόρασε ένα μάθημα έναντι 1.500 δολαρίων και ξόδεψε τουλάχιστον 3.000 δολάρια, ώστε να διδαχτεί από έναν influencer της Pivotal Media, τον Victor Catrina. Πλήρωσε επιπλέον 3.000 δολάρια, ώστε η ομάδα του Catrina να φτιάξει βίντεο, αλλά δήλωσε πως οι ιδέες και τα σενάρια ήταν κλεμμένα από άλλα κανάλια.

Αφότου ο ελεύθερος επαγγελματίας χάθηκε για πέντε ημέρες, ο Mitchell αποφάσισε να σταματήσει να επενδύει στο μη κερδοφόρο κανάλι. Ο Catrina δήλωσε ότι εάν ποτέ ανακάλυπτε πως κάποιος από την ομάδα του παραποιούσε τα σενάρια άλλων καναλιών, θα τον αντικαθιστούσε.

«Δεν είμαι σε καμία περίπτωση τέλειος, ούτε και το πρόγραμμα», δήλωσε ο Catrina. «Και έχω στείλει ανοιχτά και με χαρά αποζημιώσεις σε όσους είτε είχαν οικονομικά προβλήματα είτε θεώρησαν ότι το πρόγραμμα δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες τους».

Ιστορίες…τρόμου

Ο Dave Nick, ένας Σέρβος creator, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Dejan Nikolic, προωθούσε το YouTube automation από το 2019. Ο 20χρονος Nikolic εμφανίζεται σε τρία κανάλια και δήλωσε ότι είχε τέσσερα κανάλια με αφανείς αφηγητές και 12 στο YouTube Sports, έναν ανταγωνιστή γρήγορων κλικ του TikTok.

youtube automation 4 3

(Marko Risovic/The New York Times)

Ο Nikolic δήλωσε ότι έβγαλε 1,4 εκατ. δολάρια το 2021, συμπεριλαμβανομένων όσων έβγαλε από τα δικά του μαθήματα και υπηρεσίες και ότι είχε ήδη συγκεντρώσει 1 εκατ. δολάρια φέτος. Το κλειδί ήταν το μάθημα των 995 δολαρίων, το οποίο ευθύνεται για το 70% του εισοδήματός του.

«Δεν υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν βγάλει περισσότερα από μερικά εκατομμύρια το χρόνο με το YouTube automation», δήλωσε. Οι ψηφιακές επιχειρηματικές υπηρεσίες είναι ο τρόπος να «φτάσεις στο οχταψήφιο» εισόδημα.

Ο Youri van Hofwegen, 21 ετών Ολλανδός creator, ο οποίος έγινε γνωστός online ως Youri Automation, δήλωσε ότι κάποιοι είχαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε ό,τι αφορά την επιτυχία στο YouTube.

youtube automation 5 1

(Marko Dukic/The New York Times)

«Θέλουν να πληρώσουν 200 δολάρια και να βγάζουν 20.000 δολάρια την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε. «Δεν είναι μυστικό, μαγική στρατηγική. Πρέπει να κάνεις την απαραίτητη δουλειά».

Ο Mitchell σκεφτόταν ακόμη και να πάρει δάνειο 30.000 δολαρίων για να αγοράσει ένα κανάλι στο YouTube.

«Είναι η τελευταία μου στρατηγική», δήλωσε. «Χρειάζομαι λίγο ακόμη χρόνο». Και ο Mitchell ενδέχεται να προσφέρει μάθημα ή ένα δικό του εγχειρίδιο, όταν αποφασίσει τι θέλει να διδάξει.

MoneyReview