Οι αλλαγές που ‘μαγειρεύει’ το Facebook δείχνουν ότι θέλει περισσότερα χρήματα

Zakerberg

Μπορεί ο Ζάκερμπεργκ να είπε ότι θέλει οι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας να περνούν πιο πολύτιμο χρόνο σε αυτή, αλλά πίσω απ’ αυτό οι ειδικοί βλέπουν μια αύξηση στις τιμές των χορηγούμενων διαφημίσεων σε βάρος media και εταιρειών

Σε αναξιόπιστο «συνεργάτη» των media αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά το Facebook, καθώς ο ιδιοκτήτης του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ετοιμάζει νέες αλλαγές και περιορισμούς στη διακίνηση ειδήσεων, στο όνομα της ευτυχίας των χρηστών και του πολέμου κατά των fake news.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη πως σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των posts (αναρτήσεων) που προέρχονται από επιχειρήσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης στο News Feed και να δώσει προτεραιότητα σε όσα γίνονται από φίλους και μέλη της οικογένειας του κάθε χρήστη.

Ο CEO του Facebook δήλωσε ότι η «παθητική» κατανάλωση updates από media και εταιρείες δεν είναι καλή για τη ψυχική υγεία των ανθρώπων και ότι η εταιρεία θέλει να ενθαρρύνει τους χρήστες να αλληλεπιδρούν με φίλους και να μοιράζονται φωτογραφίες. Το σκεπτικό της απόφασής του είναι ότι δεν επηρεάζεσαι τόσο συναισθηματικά απ’ το να κοιτάζεις μια σειρά τίτλων ειδήσεων, νιώθεις όμως πιο χαρούμενος όταν επικοινωνείς με τους φίλους σου. Αυτή η ισορροπία δεν υπάρχει στο News Feed, λέει τώρα το Facebook. Ο αλγόριθμος της πλατφόρμας άλλωστε είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να σε κάθε χρήστη να εμφανίζονται κυρίως posts χρηστών με τους οποίους αλληλεπιδρά περισσότερο.

Αν και οι προθέσεις των ιθυνόντων για τη ψυχική υγεία είναι υπό συζήτηση, όταν για καιρό σφυρίζουν αδιάφορα στα αποτελέσματα μελετών, το Facebook κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του ως προς τη νέα πολιτική που θα κομίσει στο κομμάτι των ειδήσεων. Κι αυτό είναι κάτι που αναμένεται να πλήξει αρκετά σοβαρά μέσα ενημέρωσης που οφείλουν ένα σημαντικό μέρος της κίνησής τους στην προσέλκυση χρηστών μέσω FB, και όχι μόνο όσα αρέσκονται στη διασπορά fake news.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δεδομένα απ’ την πλατφόρμα μετρήσεων Parsely τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι το Facebook αντιστοιχεί στο 26% της κίνησης στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Υπ’ αυτή την έννοια είναι προφανές πως οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτούς τους αριθμούς αποτελεί ζήτημα για τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Απ’ την άλλη οι εκδότες είναι από καιρό υποψιασμένοι ότι το Facebook θέλει περισσότερα χρήματα. «Η υποψία ήταν πάντα ότι κόβοντας την απήχηση των εμπορικών εκδοτών στο Facebook τους αναγκάζει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στη διαφήμιση προκειμένου να προωθήσουν τις αναρτήσεις τους», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Business Insider ο Ian Maude, διευθυντής της διαφημιστικής εταιρείας Be Heard Group. Παρολ’αυτά, η εκτίμησή του είναι πως δύσκολα θα εγκαταλείψουν την πλατφόρμα οι εκδότες.

Ο αντιπρόεδρος του Facebook στο κομμάτι του product management, John Hegeman, φέρεται να υποστήριξε ότι η διαφήμιση δεν πρόκειται να επηρεαστεί απ’ τις όποιες αλλαγές, σύμφωνα με το Reuters.

Παράγοντες όμως της βιομηχανίας της διαφήμισης στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναμένουν αύξηση των τιμών στις χορηγούμενες διαφημίσεις.

«Είναι απλά μαθηματικά για μια επιχείρηση: Λιγότερος χρόνος στο Facebook και λιγότερες διαφημίσεις μπορούν μόνο να σημαίνουν ότι οι διαφημίσεις που εμφανίζονται θα είναι πιο ακριβές», επισημαίνει ο Paul Mead, επικεφαλής της VCCP Media, με έδρα το Λονδίνο.

Οι υποσχέσεις του Ζάκερμπεργκ

Με το ξεκίνημα του 2018, ο Ζάρκεμπεργκ είχε υποσχεθεί ότι φέτος θα «διορθώσει» το Facebook και αυτό είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. «Η εστίασή μας δεν θα είναι πια το Facebook να σας βοηθήσει να βρείτε σχετικό με σας περιεχόμενο, αλλά να σας βοηθήσει να έχετε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που έχουν νόημα», έγραψε στο προφίλ του και προανήγγειλε κι άλλες αλλαγές μέσα στους επόμενους μήνες.

«Έχουμε δεχθεί αντιδράσεις από την κοινότητά μας ότι το δημόσιο περιεχόμενο -οι αναρτήσεις από εταιρείες, επώνυμες εμπορικές μάρκες και μέσα ενημέρωσης- εξοβελίζουν τις προσωπικές στιγμές μας, οι οποίες μας οδηγούν να συνδεόμαστε περισσότερο μεταξύ μας», ανέφερε ο Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με το BBC και το Reuters.

Όπως είπε, αισθάνεται την ευθύνη να διασφαλίσει ότι το Facebook ωφελεί την ευτυχία των ανθρώπων. «Με αυτές τις αλλαγές», τόνισε «περιμένω ότι θα μειωθεί ο χρόνος που οι άνθρωποι περνάνε στο Facebook, αλλά επίσης θα γίνει πιο πολύτιμος».

(AP Photo/Jeff Roberson)

  

Πηγή: News247