ΓεΣΥ: Γυναικολόγοι επ. Αμμοχώστου – Ποιο το κόστος των γυναικολογικών εξετάσεων;

γυναικολογοι ΓΕΣΥ, Γυναικολόγοι

Κάθε γυναίκα πρέπει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να υποβάλλεται προληπτικά σε μια σειρά εξετάσεων. Οι γυναικολογικές εξετάσεις είναι αρκετά σημαντικές, αφού μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμα και καρκινικά κύτταρα. Τι ισχύει όμως στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και ποιο το κόστος σε σχέση με την προ ΓεΣΥ εποχή;

Η επίσκεψη σε γυναικολόγο δεν προαπαιτεί επίσκεψη σε προσωπικό ιατρό και παραπομπή στον γυναικολόγο, δηλαδή μπορεί μια γυναίκα να επισκεφθεί απευθείας γυναικολόγο, που είναι συμβεβλημένος στο ΓεΣΥ, αρκεί να είναι εγγεγραμμένη στους δικαιούχους και να διευθετήσει το ραντεβού της.

Όσον αφορά το κόστος των εξετάσεων, είναι αρκετά μειωμένο. Οποιαδήποτε εξέταση γίνεται στο χώρο του ιατρείου κοστίζει 6 ευρώ για τον ασθενή, συμπεριλαμβανομένου και το τεστ Παπανικολάου.

Αναλυτικά:

ΠΑΠ τεστ: θα κοστίζει 6 ευρώ με το ΓεΣΥ, κόστιζε 80-120 ευρώ πριν το ΓεΣΥ
Παραπομπή για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις (π.χ μαστογραφία):  θα κοστίζει 10 ευρώ με το ΓεΣΥ, κόστιζε 150 ευρώ πριν το ΓεΣΥ
Αναλύσεις αίματος: 1 ευρώ για κάθε επιλογή ανάλογα με την ανάλυση

Όσο αφορά τις γέννες, εμπίπτει στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ κατά τη δεύτερη φάση εφαρμογής του σχεδίου, από την 1η Ιουνίου 2020. Σε περίπτωση που χρειάζεται ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, η ασθενής πληρώνει όπως και προηγουμένως.

Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των φαρμάκων.

Μέχρι στιγμής έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ 45 γυναικολόγοι-μαιευτήρες, από τους οποίους οι 4 είναι από την επαρχία Αμμοχώστου.

Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι επ. Αμμοχώστου:

Διονύσιος Πολυχρονίδης
Σταμάτιος Καστανιάς
Μιχαήλ Πετραλλής
Μιχαλάκης Λουκά

Πηγή: Alphanews/ Χριστίνα Κάσια