Πώς θα ξεπαγώσετε τα τρόφιμα χωρίς να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας

Πολλοί – και ειδικά αυτές τις ημέρες της καραντίνας – αγοράζουν τρόφιμα (κρέατα, λαχανικά κυρίως) και τα βάζουν στην κατάψυξη.

5780bf481dc52400168b45b5 απόψυξη, τροφιμα

svg%3E απόψυξη, τροφιμα

Πολλοί – και ειδικά αυτές τις ημέρες της καραντίνας – αγοράζουν τρόφιμα (κρέατα, λαχανικά κυρίως) και τα βάζουν στην κατάψυξη. Και όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουν, οι περισσότεροι τα βγάζουν από την κατάψυξη από το προηγούμενο για να ξεπαγώσουν.

Ωστόσο, η μέθοδος αυτή αν και αρκετά συνηθισμένη, δεν είναι και τόσο αθώα. Αντίθετα, μπορεί να αποδειχθεί ακόμη κι επικίνδυνη για την υγεία σας, αφού η απόψυξη δεν είναι ίδια σε όλα τα τρόφιμα. Μάλιστα, κάποια από αυτά κατά τη διάρκεια του «ξεπαγώματος» μπορούν να αναπτύξουν βακτήρια.

Δείτε, λοιπόν, παρακάτω ποιος είναι ο τρόπος για να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα, πριν τα μαγειρέψετε.

Αποφύγετε τη θερμοκρασία δωματίου

Πρέπει να θυμάστε ότι η «επικίνδυνη ζώνη» για την ανάπτυξη βακτηρίων είναι οι θερμοκρασίες από 5 έως 60 βαθμούς Κελσίου. Επομένως η «θερμοκρασία δωματίου» δεν είναι η κατάλληλη για να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας lifehacker.com.

Βάλτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στη συντήρηση

Αυτό μπορείτε να το κάνετε με: κρέας, φρούτα, κάποια λαχανικά και κατεψυγμένα φαγητά

Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές τεχνικές απόψυξης τροφίμων και μία από τις πιο ασφαλείς.

Βγάζετε το κατεψυγμένο τρόφιμο από την κατάψυξη και το βάζετε στη συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ. Μπορεί η διαδικασία απόψυξης να διαρκεί περισσότερο, όμως χάρη στο κρύο περιβάλλον του ψυγείου δε θα αναπτυχθούν βακτήρια.

«Κρύο ντους»

Αυτό μπορείτε να το κάνετε με: κρέας και φρούτα

Αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε τα τρόφιμα αμέσως και πρέπει να τα ξεπαγώσετε γρήγορα, τότε μπορείτε να τους κάνετε ένα «κρύο ντους».

Φροντίστε, όμως, να είναι τυλιγμένα καλά μέσα σε πλαστική σακούλα και να μην υπάρχουν διαρροές καθώς θα τα βυθίστε μέσα στο κρύο νερό.

Επίσης, θα πρέπει να αλλάζετε το νερό κάθε περίπου μισή ώρα, ενώ η διαδικασία απόψυξης μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρεις ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του τροφίμου.

«Ζεστό ντους»

Αυτό μπορείτε να το κάνετε με: λεπτά κομμάτια κρέατος και φρούτα

Τη διαδικασία αυτή την κάνετε αν βιάζεστε πολύ. Ιδανικά, μπορείτε να ξεπαγώσετε το κρέας με ζεστό νερό, στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων

Αυτό μπορείτε να το κάνετε με: λεπτά κομμάτια κρέατος, φρούτα, κάποια λαχανικά και κατεψυγμένα φαγητά

Αυτή τη μέθοδο πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε μόνο αν θέλετε να μαγειρέψετε κάτι άμεσα.

Θα πρέπει να έχετε κάνει όλη την προετοιμασία από πριν, προτού γυρίσετε το διακόπτη του φούρνου μικροκυμάτων στην ένδειξη «απόψυξη».

Ρίξτε λίγο ξύδι

Αυτό μπορείτε να το κάνετε με: κρέας

Μπορείτε να επισπεύσετε τη διαδικασία της απόψυξης ενός τροφίμου αν βάλετε λίγο ξύδι. Επίσης, το κρέας θα γίνει πιο μαλακό.

Ξεβγάλετε με νερό προτού μαγειρέψετε.

Μαγειρέψτε κατ’ ευθείαν

Αυτό μπορείτε να το κάνετε με: όλα τα λαχανικά

Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορείτε να τα ρίξετε απ’ ευθείας στη κατσαρόλα, χωρίς να χρειάζεται να τα ξεπαγώσετε πρώτα.

Πηγή