Καλοκαίρι…σημαίνει παιχνίδι!

Kids On Beach learning for all, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΠΑΙΔΙ, παιχνίδια

Οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρουν πλήθος ερεθισμάτων και έχουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών. Οι γονείς μπορούν να αρπάζουν ακόμα και την παραμικρή ευκαιρία για μάθηση, να διδάσκουν τα παιδιά τους και να εμπλουτίσουν τον κόσμο των εμπειριών τους. Σας προτείνουμε μερικές απλές και εύκολες λύσεις για ένα δημιουργικό και ευχάριστο καλοκαίρι.

Το παιχνίδι στην παραλία έχει το χαρακτηριστικό της ψυχαγωγίας, καθώς ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για ελεύθερη δράση, για κίνηση, περιπέτεια, πειραματισμό και εκτόνωση. Το πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά στην παραλία είναι το κολύμπι, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Η παραμονή του παιδιού στην παραλία για αρκετή ώρα θα το κουράσει και εσείς θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα να του προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις.

16432947 29298 learning for all, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΠΑΙΔΙ, παιχνίδια

Η εξερεύνηση νέων πραγμάτων συναρπάζει όλα τα παιδιά.  Ενθαρρύνετε το παιδί να παρατηρήσει, να εξερευνήσει και να περιγράψει αυτό που βλέπει (τη θάλασσα, τα κύματα, την αμμουδιά, τις πέτρες, τα κοχύλια, τους βράχους, τις βάρκες κ.α.), συζητήστε μαζί του και δώστε του τις σχετικές πληροφορίες. Παράλληλα αναθέστε στο παιδί διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα να βρει πέτρες και κοχύλια και εκμεταλλευτείτε το υλικό που θα μαζέψει για καλοκαιρινές χειροτεχνίες στο σπίτι.

large 63 learning for all, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΠΑΙΔΙ, παιχνίδια

Τα παιχνίδια στην άμμο προσφέρουν κατάλληλες ευκαιρίες για ανάπτυξη της φαντασίας και τα παιχνίδια με μπάλες προσφέρουν χαρά και διασκέδαση ενώ παράλληλα τα παιδιά γυμνάζονται και αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Οργανωθείτε και εφοδιάστε το παιδί με τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορεί να σκαλίσει και να δημιουργήσει στην άμμο κάστρα, σπίτια, λίμνες, βουνά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί. Μπορείτε ακόμα με ένα κομμάτι ξύλο να γράφεται στην άμμο και να παίξετε διάφορα παιχνίδια με λέξεις.

112 learning for all, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΠΑΙΔΙ, παιχνίδια

Το καλοκαίρι όμως δεν σημαίνει μόνο παιχνίδια στην παραλία. Μια εκδρομή στο βουνό δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν κοντά στην φύση. Είναι σημαντικό να διεγείρονται όλες οι αισθήσεις των παιδιών. Ζητείστε τους να παρατηρήσουν και να περιγράψουν τα χρώματα γύρω τους, ζητήστε τους να κλείσουν τα μάτια και να προσπαθήσουν να ακούσουν τους διαφορετικούς ήχους, τα πουλιά αλλά και να μυρίσουν τις μυρωδιές της φύσης.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας σας δίνονται πολλές ευκαιρίες (στα ψώνια, στο μαγείρεμα, στη βόλτα ή στον κήπο) για εξάσκηση του περιγραφικού και αφηγηματικού λόγου. Όλες αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν στην ανταλλαγή απόψεων με το παιδί, στην απόκτηση γνώσεων και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου.

Άλλες σημαντικές εξορμήσεις που προσφέρουν γνώσεις και εμπειρίες στα παιδιά είναι η επίσκεψη σε ένα ενυδρείο, σε ένα ζωολογικό κήπο, σε ένα μουσείο, στο θέατρο, στο σινεμά και σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία και την παράδοση του τόπου τους.

Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε και να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού διαβάζοντάς του ιστορίες, παραμύθια και κουβεντιάζοντας μαζί του για γεγονότα που συνέβησαν στην διάρκεια της ημέρας. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να διαβάσει και εκείνο σε εσάς μια ιστορία. Κάντε το στην αυλή, στο πάρκο, στην παραλία ή όπου αλλού σας δοθεί η ευκαιρία. Τα βιβλία κατά τη διάρκεια των διακοπών πρέπει να έχουν ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Το βιβλίο πρέπει να είναι μέσο χαράς και διασκέδασης και να συμπληρώνει την ξεγνοιασιά των καλοκαιρινών διακοπών.

Ενθαρρύνετε το παιδί να φτιάξει ένα «ημερολόγιο καλοκαιρινών διακοπών». Καθώς το παιδί απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς μπορεί να καταγράφει τις εμπειρίες του και να κολλάει φωτογραφίες, εισιτήρια και άλλα ενθύμια από τις διακοπές.

Μαρία Στάθη – Ειδική Παιδαγωγός Εκπαιδευτικό Κέντρο Learning for all