3.500 νέα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο

α Καρκίνος

Στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 3.500 νέα περιστατικά καρκίνου και το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται δίπλα στον Κύπριο καρκινοπαθή και στους οικείους του, για να θεραπεύσει και να συμβουλέψει για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του καρκίνου.

Αυτό δήλωσε η Ανδρούλλα Βασιλείου, πρώην Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με την ευκαιρία της 4ης  Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου, σημειώνοντας ότι «με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και της Τράπεζας Κύπρου ξεκινά η αντικατάσταση και των τριών γραμμικών επιταχυντών του Κέντρου με γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας».

Ο πρώτος γραμμικός επιταχυντής αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο, ενώ το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως είπε η κ. Βασιλείου, «φέτος, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο είναι διαπιστευμένο με το διεθνές κριτήριο ποιότητας CHKS, ολοκληρώνει 20 χρόνια προσφοράς με καταγεγραμμένους 36.400 και πλέον ασθενείς».

Πρόσθεσε ότι «το περασμένο έτος, στο Κέντρο καταγράφηκαν 51.479 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, 11.540 συνεδρίες χημειοθεραπείας και ορμονοθεραπείας και 34.486 συνεδρίες ακτινοθεραπείας».

Η κ. Βασιλείου είπε ότι «με τη συλλογική στήριξη των συνδέσμων των ασθενών, την εμπειρία των ιατρών, νοσηλευτών και άλλου παραϊατρικού προσωπικού του Κέντρου και τη συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση επιτυγχάνουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίζουμε και να πολεμούμε τον καρκίνο καθημερινά».

Σημείωσε ότι «στο Ογκολογικό Κέντρο Τραπέζης Κύπρου δρούμε ολιστικά μέσω πολυθεματικών ομάδων, στις οποίες οι επαγγελματίες υγείας αποφασίζουν για τη βέλτιστη και εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενή βασισμένη σε διεθνή αναγνωρισμένα πρωτόκολλα. Το Κέντρο πλαισιώνεται επίσης από υπηρεσίες ψυχολόγου, διατροφολόγου και σύντομα φυσικοθεραπευτή».

Στον χαιρετισμό της η Ανδρούλα Βασιλείου είπε ότι «πολύ σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση, καθώς οι πλείστες μορφές καρκίνου μπορεί να είναι ιάσιμες αν διαγνωστούν έγκαιρα».

Ανέφερε ότι «σύμφωνα με άρθρο της Πέμπτης στο ιατρικό περιοδικό THE LANCET, η επιβίωση των καρκινοπαθών εμφανίζει γενικά βελτίωση σε όλο τον κόσμο επομένως οφείλουμε όλοι μας να ακολουθούμε τις συστάσεις των επαγγελματιών υγείας και να διεξάγουμε τις ενδεδειγμένες διαγνωστικές εξετάσεις τις οποίες προτείνουν».

«Πρέπει να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να προλάβουμε τον καρκίνο και να τον αντιμετωπίσουμε στα αρχικά του στάδια», είπε η κ. Βασιλείου.

Για το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου, «Μπορούμε! Μπορώ!», η κ. Βασιλείου, ανέφερε ότι «προσεγγίζει θετικά, σφαιρικά και προληπτικά την αντιμετώπιση του καρκίνου τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες είναι εφικτές, αλλά χρειάζονται στοχευμένη και συστηματική δράση».

Πρόσθεσε ότι  «η εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου επικεντρώνεται τόσο στις συλλογικές αλλά και στις ατομικές δράσεις μιας και ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο τον ασθενή, αλλά όλη την οικογένεια και τον περίγυρο του».

«Ο καθένας μας μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση  του προβλήματος που ταλανίζει τον ασθενή και το περιβάλλον του», είπε η κ, Βασιλείου, καταλήγοντας.

Στα πλαίσια της εβδομάδας ενημέρωσης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα τα οποία αφορούν την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Την παγκύπρια εκστρατεία διαφώτισης για τον καρκίνου διοργανώνουν από κοινού ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, η Europa Donna Κύπρου, ο Europa Uomo Κύπρου, το Καραϊσκάκειο ίδρυμα, το Ίδρυμα Χριστίνα Αποστόλου, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου, ο οργανισμός Γκολ στη Ζωή και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Φοιτητών Ιατρικής, με συντονιστή το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και τη στήριξη της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ