Δέκα απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις για τον νέο Κορωνοϊό

Coronavirus ill trans NvBQzQNjv4BqNJjoeBT78QIaYdkJdEY4CnGTJFJS74MYhNY6w3GNbO8 Coronavirus

Hπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή του απλού κρυολογήματος προκαλεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος ωστόσο μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω της επαφής με ασθενή και σταγονιδίων που παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται, ενώ φαίνεται να μπορεί να μεταδοθεί και από άτομο που δεν νοσεί. Ο Ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με ερωτήσεις και απαντήσεις σκιαγραφεί το “προφίλ” του νέου κορωνοϊού που εξαπλώνεται με ταχύτητα παγκοσμίως.

Πώς μεταδίδεται ο νέος κορωνοϊός;

Μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων, τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο –σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα– μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του στις επιφάνειες.

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;

Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη μόλυνση από τον ιό και στην έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του νέου κορωνοϊού υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες με απώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κορωνοϊούς όπως ο MERS και ο SARS.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού;

Η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό στην πλειονότητα των περιπτώσεων (άνω του 85%) μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Σε τι διαφέρουν τα συμπτώματα μεταξύ του νέου κορωνοϊού, του ιού της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος;

Τα άτομα που νοσούν είτε από τον COVID-19, τον ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον ιό;

Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο νέος κορωνοϊός ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων.

Μπορεί ο COVID-19 να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Με βάση πρόσφατες αναφορές, η μετάδοσή του είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακές ασθένειες, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και στον έλεγχο της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον νέο ιό;

Όχι. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.