Ένα στα δύο διαβητικά άτομα δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη της νόσου, σύμφωνα με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία

imagew 1 2 διαβητικά άτομα, Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου, σακχαρώδης διαβήτης

Ένα στα δύο διαβητικά άτομα δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη της νόσου, αναφέρει η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου, η οποία σημειώνει ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης επηρεάζει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια άτομα ανά το παγκόσμιο, με τα κρούσματα να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η Ενδοκρινολογική Εταιρεία αναφέρει ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη.

Όπως αναφέρει, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, προσπαθεί να υποδείξει την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για σωστή και έγκαιρη διάγνωση όταν υπάρχει υποψία Σακχαρώδη Διαβήτη, σημειώνοντας ότι το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Συχνά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς κατά την διάγνωση της νόσου είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, η απώλεια βάρους, η κόπωση, η έλλειψη συγκέντρωσης, η θολή όραση και οι συχνές λοιμώξεις.

Ωστόσο, προσθέτει ότι πολλές φορές η νόσος δεν προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διάγνωσης και την πρόκληση επιπλοκών, ενώ συμπληρώνει ότι σύμφωνα με μεγάλες μελέτες η εμφάνιση της νόσου μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό με σωστή διατροφή και τακτή σωματική άσκηση.

Τέλος, διαμηνύει ότι είναι ευθύνη όλων η ευαισθητοποίηση για έγκαιρη διάγνωση σε άτομα πού είτε έχουν συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε είναι άτομα ψηλού κινδύνου, συμπληρώνοντας ότι αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνει με μια απλή ανάλυση αίματος.