ΓΕΣΥ: Χωρίς πρόσβαση εκατοντάδες δικαιούχοι λόγω λογισμικού

635b9ca223c377e65c00683a46bdc3b5 ΓΕΣΥ, λογισμικό, Νέα Αμμοχώστου, ΟΑΥ, πρόβλημα

Μετά από έξι μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ, εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες δικαιούχοι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας λόγω τεχνικών προβλημάτων στο λογισμικό του ΟΑΥ. Πρόκειται για περιπτώσεις δικαιούχων οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους από τον περασμένο Μάρτιο, όπως γίνεται με όλους τους δικαιούχους πλην, όμως, δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓεΣΥ και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας διότι δεν είναι ενημερωμένο το λογισμικό τους από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Το πρόβλημα είναι γνωστό στον ΟΑΥ από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του συστήματος, όμως, μέχρι τώρα δεν επιλύθηκε.

Οι αρμόδιοι του ΟΑΥ στα παράπονα των δικαιούχων απαντούν ότι είναι θέμα ημερών η επίλυση του προβλήματος, όμως, η δικαιολογία αυτή επαναλαμβάνεται από μήνα σε μήνα, χωρίς μέχρι στιγμής να εξευρεθεί λύση. Η τελευταία διαβεβαίωση είναι πως το πρόβλημα θα επιλυθεί εντός Δεκεμβρίου.

Πολλοί δικαιούχοι παρότι καταβάλλουν τις εισφορές τους και θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς και να λαμβάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, να καταβάλουν υπέρογκα ποσά και να αγοράζουν τα φάρμακά τους. Το πρόβλημα άρχισε, πλέον, να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς πολλοί από τους δικαιούχους δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το εξωφρενικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας γνωρίζει και παραδέχεται το πρόβλημα δεν αναλαμβάνει και την ευθύνη για τους δικαιούχους, ώστε να τους προσφέρει εναλλακτικές λύσεις.

Ο αποκλεισμός δικαιούχων από την πρόσβαση στο ΓεΣΥ γίνεται διότι σε κάποια φάση είτε έκαναν διακοπή καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων, είτε διότι έμειναν άνεργοι, είτε διότι άλλαξαν εργοδότη. Το πρόβλημα αφορά, πρωτίστως, δικαιούχους που δεν έχουν κυπριακή υπηκοότητα, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι για 10 ή 20 χρόνια στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και καταβάλλουν εισφορές.

Πηγή: politis