«Κόφτες» στην κατάχρηση του ΓεΣΥ

ΓΕΣΥ, κατάχρηση, ΟΑΥ

Τρέχει να αναχαιτίσει τις καταχρήσεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αφού η αυξητική τάση που παρατηρήθηκε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο στη χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ και συνεχιζόταν μέχρι και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτώβρη, εξακολουθούσε να καταγράφεται μέχρι και χθες στο λογισμικό. Η ανάλυση, εξάλλου, των δεδομένων βοήθησε τον ΟΑΥ να καθορίσει τις προτεραιότητές του και ήδη έχουν αποφασιστεί οι περιορισμοί που θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα και ύστερα από τις υποδείξεις και των επαγγελματιών υγείας του συστήματος, θα αρχίσουν να μπαίνουν «κόφτες» στο λογισμικό για να περιοριστεί πρώτα η ανεξέλεγκτη παραπομπή ασθενών σε εργαστηριακές εξετάσεις (μέχρι τις 15 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 820.449 παραγγελίες για εργαστηριακές εξετάσεις με τον αριθμό των δικαιούχων να είναι 737.000). Στη συνέχεια και ύστερα από την ανάλυση των δεδομένων του λογισμικού συστήματος, αποφασίστηκε και έχει προωθηθεί η διαδικασία εφαρμογής περιορισμών και σε άλλες ιατρικές πράξεις, για τις οποίες το λογισμικό του ΓεΣΥ έχει δώσει ενδείξεις για υπερβολική χρήση με το πρόβλημα να αφορά, αυτή τη στιγμή, κυρίως τις ειδικότητες της καρδιολογίας, γυναικολογίας, ορθοπεδικής, οφθαλμιατρικής και γαστρεντερολογίας.

Η διαδικασία, όπως ανέφερε στον «Φ» ο ανώτερος λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Κωνσταντίνος Παναγίδης, «θα είναι συνεχής και εκεί και όπου παρατηρούνται καταχρήσεις ή αδικαιολόγητη χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ, σε συνεργασία πάντα με τους επαγγελματίες μας θα τίθενται οι απαραίτητοι περιορισμοί». Οι περιορισμοί αυτοί, εξήγησε, «θα λειτουργήσουν και προς όφελος των ίδιων των επαγγελματιών υγείας» αφού μεταξύ άλλων οι καταχρήσεις επηρεάζουν και το ύψος των αποζημιώσεών τους, σε κάποιες περιπτώσεις.

«Οδηγοί ενδείξεων»

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα που έδωσε στον ΟΑΥ η ανάλυση των στοιχείων που καταγράφηκαν στο λογισμικό κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, από τις προηγούμενες ημέρες άρχισε η διαδικασία εφαρμογής περιορισμών που αφορούν στον τρόπο «παραγγελίας» εργαστηριακών εξετάσεων από τις διάφορες ιατρικές ειδικότητες.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν όλες οι ιατρικές ειδικότητες να παραπέμπουν ασθενείς για όλες τις κατηγορίες εργαστηριακών εξετάσεων», είπε ο κ. Παναγίδης και εξήγησε ότι «για παράδειγμα, κάποιες ενδοκρινολογικές εξετάσεις, με τους περιορισμούς που άρχισαν να τίθενται, δεν θα μπορεί ένας οφθαλμίατρος να παραπέμψει ένα δικαιούχο του ΓεΣΥ ανεξέλεγκτα». Επιπρόσθετα, ετοιμάζονται και θα ενταχθούν στο λογισμικό και «οδηγοί ενδείξεων», δηλαδή, ο γιατρός θα έχει στη διάθεσή του κατευθυντήριες γραμμές υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων για το πότε παραπέμπεται ένας ασθενής σε συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι «ο γιατρός θα γνωρίζει υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να παραπέμπει τον ασθενή του για εξειδικευμένες αναλύσεις ή ακόμα και για άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Δηλαδή, για κάθε μια από αυτές τις εξετάσεις θα είναι καθορισμένες το ποιες άλλες εξετάσεις ή ιατρικές πράξεις θα πρέπει να έχουν προηγηθεί και ποιες ενδείξεις θα πρέπει να μας έχουν δώσει αυτές οι εξετάσεις που προηγήθηκαν».

Αυτοί οι «οδηγοί ενδείξεων» θα αποτελέσουν, όπως υποστήριξε ο κ. Παναγίδης, «και ένα είδος άμυνας και ασφάλειας για τους γιατρούς, οι οποίοι, όπως οι ίδιοι μας αναφέρουν από τη μέχρι τώρα εμπειρία τους στο ΓεΣΥ, πολλές φορές δέχονται πιέσεις από τους ασθενείς τους και δεν μπορούν εύκολα να επιβάλουν την επιστημονική τους άποψη. Με την εφαρμογή αυτών των προϋποθέσεων, θα νιώθουν και οι γιατροί πιο ασφαλείς να κάνουν όπως εκείνοι κρίνουν σωστά τη δουλειά τους».

Πηγή: philenews