Ο ρόλος του Παιδοψυχιάτρου

bigstock Mother Talking With Son Child 83206901 learning for all, recilient lives, Νέα Αμμοχώστου, ΠΑΙΔΙ, παιδοψυχίατρος, ΥΓΕΙΑ, ψυχολογία
Parenthood domestic life and children upbringing. Mother talking with son little sad boy isolated on white background

Ο Παιδοψυχίατρος είναι ο γιατρός που εξειδικεύεται στη διάγνωση και στη θεραπεία καθώς επίσης και στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών στα παιδιά και στους εφήβους από την ηλικία της γέννησης μέχρι και την ενηλικίωση των 18 ετών. Συγκεκριμένα ο παιδοψυχίατρος εξειδικεύεται στις δυσκολίες που αφορούν τη σκέψη, τα συναισθήματα και συμπεριφορές που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα των παιδιών, εφήβων αλλά και της ίδιας της οικογένειας τους. Προσφέρει στις οικογένειες τα πλεονεκτήματα της ιατρικής εκπαίδευσης καθώς και της ιατρικής ευθύνης για την παροχή ολοκληρωμένης και περιεκτικής φροντίδας.

Πρακτική

Ο παιδοψυχίατρος χρησιμοποιεί τη γνώση των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψυχοπαθολογίας. Αρχικά, διεξάγεται μια ολοκληρωμένη διαγνωστική εξέταση για την αξιολόγηση του σημερινού προβλήματος με προσοχή στους βιολογικούς, γενετικούς, αναπτυξιακούς, συναισθηματικούς, γνωστικούς, εκπαιδευτικούς, οικογενειακούς και κοινωνικούς παράγοντες. Φτάνει σε διαγνωστική εκτίμηση που μοιράζεται μαζί με τον ασθενή και την οικογένεια του.

Έπειτα διαμορφώνει ένα σχέδιο θεραπείας με βάση όλων των πιο πάνω παραμέτρων και το συζητά με το παιδί ή τον έφηβο και την οικογένεια. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει ατομική, ομαδική ή οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και στενή συνεργασία με άλλους γιατρούς ή επαγγελματίες από σχολεία, δικαστήρια ανηλίκων, κοινωνικούς φορείς ή άλλες κοινοτικές οργανώσεις. Επιπλέον, ο παιδοψυχίατρος είναι έτοιμος και αναμένεται να ενεργήσει ως συνήγορος υπέρ των καλύτερων συμφερόντων των παιδιών και των εφήβων. Ο παιδοψυχίατρος συντονίζει και οργανώνει πολυθε ματικές ομάδες σε διάφορα περιβάλλοντα (σχολεία, δικαστήρια ανηλίκων, κοινωνικοί φορείς).

Εκπαίδευση

Η ψυχιατρική εκπαίδευση παιδιών και εφήβων απαιτεί την φοίτηση και ολοκλήρωση ιατρικής σχολής και έπειτα πενταετή εκπαίδευση και απόκτηση του τίτλου ειδικότητας στην Παιδοψυχιατρική που περιλαμβάνει εξειδικευμένη εκπαίδευση στη Νευρολογία, στη Γενική Ψυχιατρική και στη Ψυχιατρική Παιδιών, Εφήβων και των Οικογενειών τους. Σε μερικές χώρες, περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση και στην Παιδιατρική. Στην περίοδο της γενικής ψυχιατρικής ο γιατρός επιτυγχάνει την εξειδίκευση του στα βασικά στοιχεία της θεωρίας και της πρακτικής της ψυχιατρικής.

Στην εκπαίδευση του στην παιδοψυχιατρική αποκτά διεξοδική γνώση της φυσιολογικής παιδικής και οικογενειακής ανάπτυξης, της ψυχοπαθολογίας και της θεραπείας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις διαταραχές που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία, όπως διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ADHD), μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές της νόησης, διαταραχές της διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές, εξάρτηση από τα ναρκωτικά και παραβατικότητα και διαταραχές συμπεριφορές. Ο Παιδοψυχίατρος εφαρμόζει και αναπτύσσει ψυχιατρικές δεξιότητες αντιμετωπίζοντας τα παιδιά,τους εφήβους και τις οικογένειές τους σε διάφορα περιβάλλοντα.

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση

Ο Παιδοψυχίατρος οφείλει να μελετά και να μαθαίνει τις νέες εξελίξεις γύρω από τα θέματα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων διαβάζοντας την επιστημονική βιβλιογραφία και παρακολουθώντας συνέδρια. Στη συνέχεια να εφαρμόζει τις νέες γνώσεις στη διαγνωστική, θεραπευτική και συμβουλευτική εργασία με παιδιά.

Η ομάδα που αποτελεί το  Resilient Lives – Centre for Social and Emotional Health είναι η Δρ. Ειρήνη Λόρδου – Παιδοψυχίατρος, η Δρ. Μάχη Κλεάνθους – Παιδοψυχίατρος, η Στέφανη Ναζίρη – Εκπαιδευτική / Σχολική Ψυχολόγος και  η Ελεάνα Χατζημηνά – Εκπαιδευτική / Σχολική Ψυχολόγος. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και συνεργάζονται με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Learning for all στο Παραλίμνι (Άντρια Αθανασίου – Εκπαιδευτική / Σχολική Ψυχολόγος και Μαρία Στάθη – Ειδική Παιδαγωγός). Περισσότερες πληροφορίες 22275700 – 23827800