Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αποφασίζει σήμερα αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό

Στους 17 ανήλθαν μέχρι στιγμής οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό

fcbe1c52e1f5febbb73e33aefe201eb6 κοροναϊός, παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κοροναϊου, που προκαλεί ένα είδος πνευμονίας, ο οποίος ξέφυγε από τα σύνορα της Κίνας, με κρούσματα να κάνουν την εμφάνισή τους σε Ρωσία, ΗΠΑ, και σε πολλές χώρες της Ασίας.

Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 17, με περισσότερα από 571 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται.

Οι κινεζικές Αρχές αποφάσισαν να θέσουν πρακτικά σε καραντίνα τους εννέα εκατομμύρια κατοίκους της πόλης Ουχάν, από όπου ξεκίνησε ο φονικός κοροναϊός, αναστέλλοντας τις άμεσες σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με αυτήν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα.αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό. Αν το πράξει, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Το πρωί θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε. για την αξιολόγηση των κινδύνων και των μέτρων, που θα πρέπει να ληφθούν.

Η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι χώρες η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα προστασίας με ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης στα αεροδρόμια, ταξιδιωτικές οδηγίες και αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες τους.

Σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης γίνονται, ήδη, έλεγχοι πυρετού, κατά την είσοδο των επιβατών σε πτήσεις εξωτερικού, καθώς υπάρχει έντονη κίνηση, λόγω των διακοπών της κινέζικης πρωτοχρονιάς με εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων να ταξιδεύουν προς δημοφιλής προορισμούς στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, γεγονός που προκαλεί πρόσθετη ανησυχία.

Οι ειδικοί εφιστούν επαγρύπνηση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για τη δημόσια υγεία.

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαμοργή σχέδιο για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού από την Κίνα δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
16 πρόσωπα, που ήλθαν σε επαφή με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού, που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Πηγή: sigmalive