Συνδέουν το Παραλίμνι με το 3ο κρούσμα του ιού Δυτικού Νείλου – Διαφωνεί ο Πυρίλλης

dytikos neilos Ιός Δυτικού Νείλου, Κρούσματα, Νέα Αμμοχώστου

Νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου έχει καταγραφεί στη Λευκωσία.

Όπως πληροφορείται η «Χαραυγή», διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ηλικιωμένος ο οποίος έχει προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος τις τελευταίες ημέρες παραθέριζε σε οικία στην περιοχή Αγίας Τριάδας στο Παραλίμνι, ενώ όπως μας έχουν καταγγείλει συγγενικά του πρόσωπα στην εν λόγω περιοχή υπάρχει ποτάμι με σταλωμένα νερά καθώς και καλαμιώνες, πιθανές εστίες μολυσμένων κουνουπιών.

Επίσης η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται κοντά στις κατεχόμενες περιοχές, γεγονός που εντείνει την ανησυχία και για τις υπόλοιπες περιοχές που γειτνιάζουν με τα κατεχόμενα, αφού υπάρχουν αρκετά σημεία όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά. Ενδεικτικό είναι και το σημείο στον ποταμό Πεδιαίο κοντά στα Δικαστήρια στη Λευκωσία. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πιρίλλης σημείωσε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει ποτάμι αλλά αρτεσιανά νερά. Ωστόσο, όπως είπε, τα συνεργεία του δήμου, όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά ακολουθούν πρόγραμμα ψεκασμών.

Αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα

Ο επιδημιολόγος δρ Μιχάλης Βωνιάτης επεσήμανε στη «Χαραυγή» πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, υπάρχει όμως λόγος επαγρύπνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου. Όχι μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Την ίδια ώρα ο δρ Βωνιάτης εκτιμά πως τα κρούσματα θα αυξηθούν, αφού οι ψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο συνήθως διαρκούν μέχρι και τον Οκτώβριο.

Επίσης έκανε λόγο για πρώτη φορά ενδογενούς μετάδοσης του ιού, αφού στο παρελθόν, όπως είπε, τα αρχικά κρούσματα αφορούσαν πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό ενώ αυτή τη φορά φαίνεται ότι ο ιός εκδηλώθηκε εντός Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιός δεν μεταφέρεται από άτομο σε άτομο, αλλά μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασθενείς και ανοσοκατασταλμένους. Στην πλειοψηφία του πληθυσμού δεν εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα ενώ μόλις ένας στους πέντε θα εκδηλώσει κάποια ήπια συμπτώματα, σημειώνει ο δρ Βωνιάτης, όπως είναι πυρετός, διάρροια, πονοκέφαλος, κνησμός, πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και εμετό. Συνήθως μετά από 4-5 μέρες τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν από μόνα τους. Εάν όμως τα συμπτώματα αυτά επιμένουν τότε, όπως είπε ο δρ Βωνιάτης, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας αφού μπορεί η νόσος να εξελιχθεί και να οδηγήσει σε σοβαρή μορφή, ακόμη και σε κωματώδη κατάσταση τον ασθενή.

Ενα ποσοστό λιγότερο από 1% θα εμφανίσει εγκεφαλίτιδα που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε θάνατο. Δεν υπάρχει ειδική θεραπευτική αγωγή για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ούτε έχει εφευρεθεί μέχρι στιγμής ειδικό εμβόλιο. Ωστόσο, ο δρ Βωνιάτης είπε πως μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα και από τους ίδιους τους πολίτες. Για παράδειγμα κατά τις βραδινές ώρες να φοράμε μακριά παντελόνια και πουκάμισα και να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά.

Τα συστήματα κλιματισμού βοηθούν επίσης, αφού τα κουνούπια δεν αρέσκονται στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης και στις αυλές μας όπου υπάρχει στάσιμο νερό, για παράδειγμα κουβάδες με νερό κ.ά., καλό είναι τα απομακρύνουμε. Nα σημειώσουμε πως στα κατεχόμενα τα κρούσματα ανέρχονται στα έξι.

Πηγή: Διάλογος/Ελένη Κωνσταντίνου