Θετική η ανταπόκριση του κοινού στο ΓεΣΥ

giatros oikogeneiakos ΓΕΣΥ

Ημέρα με ηχηρά μηνύματα για το Γενικό Σύστημα Υγείας μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή, αφού από τις 7:00 το πρωί και πριν ανοίξουν επίσημα οι κατάλογοι για τις εγγραφές δικαιούχων (η επίσημη έναρξη είχε καθοριστεί για τις 9:00 το πρωί), δεκάδες χιλιάδες πολίτες εισέρχονταν στην «Πύλη Δικαιούχων» του ΓεΣΥ για να εγγραφούν στο μητρώο Δικαιούχων και να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό.

Αποτέλεσμα ήταν να τεθεί σε συναγερμό ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος κυριολεκτικά με το καλημέρα ήρθε αντιμέτωπος με την κατάρρευση της ιστοσελίδας του ΓεΣΥ εξαιτίας της υπερεπισκεψιμότητας και, όπως ήταν φυσικό, φωτιά πήρε και το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού με τους πολίτες να ζητούν επίμονα καθοδήγηση.

Ο μηχανισμός ασφαλείας ωστόσο του Οργανισμού, καθώς και οι τεχνικοί υποστήριξης του Συστήματος ενήργησαν με γοργούς ρυθμούς και γύρω στις 10:00 το πρωί δόθηκε στους πολίτες εναλλακτική πύλη εισόδου στο ΓεΣΥ.

Μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι είχαν εγγραφεί γύρω στις 15.000 πολίτες και στις 5:00 το απόγευμα ο αριθμός ξεπέρασε τις 30.000, για να ξεπεράσει αργά το βράδυ τις 40.000 με τη ροή εγγραφών να είναι συνεχής, αφού η κινητικότητα στην Πύλη δικαιούχων εξακολουθούσε να είναι αυξημένη και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των πολιτών ήταν το γεγονός ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της εναλλακτικής «πύλης» εισδοχής στο Σύστημα, καταγράφονταν μέχρι και 400 εγγραφές δικαιούχων το λεπτό, ρυθμός ο οποίος βεβαίως έπεσε με την πάροδο των ωρών.
Ακατάπαυστα εργάζονταν χθες στον ΟΑΥ και για τη συμπλήρωση του καταλόγου των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ, αφού η διαδικασία υπογραφής συμβολαίων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με το άνοιγμα των καταλόγων υπήρχαν αναρτημένα τα ονόματα 244 γιατρών παγκυπρίως και μέχρι το μεσημέρι ο αριθμός έφθασε τους 271. Η συνεχής ροή ονομάτων ανέβασε τον αριθμό των διαθέσιμων προσωπικών γιατρών στους 290 μέχρι τις 6:00 το απόγευμα και σε εκκρεμότητα βρισκόταν η εγγραφή άλλων περίπου 90 προσωπικών γιατρών για ενήλικες, οι περισσότεροι των οποίων αναμένεται ότι θα υπογράψουν τα συμβόλαιά τους κατά τη σημερινή ημέρα.

Κινητικότητα στο Σύστημα καταγράφηκε από πολύ νωρίς το πρωί και από πλευράς των γιατρών, αφού αρκετοί προσωπικοί γιατροί, οι οποίοι είχαν κάνει την προεργασία τους συμπληρώνοντας άτυπα τους καταλόγους των δικαιούχων τους, επίσης προσπαθούσαν να εγγράψουν τους ασθενείς τους στο μητρώο δικαιούχων και να ολοκληρώσουν έτσι και επίσημα τη διαδικασία από δικής τους πλευράς.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών ξάφνιασε, όπως ήταν φυσικό, ευχάριστα τους αρμόδιους στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, λειτουργοί του οποίου έσπευσαν να διευκρινίσουν στους πολίτες ότι η διαδικασία εγγραφής δεν έχει ημερομηνία λήξης και ως εκ τούτου οι εγγραφές στο Σύστημα και στους καταλόγους των προσωπικών γιατρών μπορούν να συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «με την πάροδο των ωρών αλλά και των ημερών και ο αριθμός των διαθέσιμων γιατρών θα αυξάνεται και ως εκ τούτου οι πολίτες θα έχουν περισσότερες επιλογές γιατρών στη διάθεσή τους».

Μήνυμα «για την προσμονή των πολιτών για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την ανυπομονησία τους να εφαρμοστεί το Σύστημα», χαρακτήρισε το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Με τη σημερινή μέρα, και παρά την πολεμική και το κλίμα άρνησης που καλλιεργήθηκε τους τελευταίους μήνες από κάποιους, το ΓεΣΥ παίρνει σάρκα και οστά και προχωρούμε στη σταδιακή υλοποίηση των στόχων μας», είπε ο κ. Ιωάννου και αναφερόμενος στις δυσκολίες που θα προκύψουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του ΓεΣΥ, εξήγησε ότι «το ΓεΣΥ δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι σε κάθε μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου κι αν επιχειρείται, αναφύονται προβλήματα».

Εθελοντές στα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ

Πυρετωδώς εργάζονται και οι αρμόδιοι λειτουργοί στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αφού και στην περίπτωση των προσωπικών γιατρών του Δημοσίου οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν τον γιατρό τους και να εγγραφούν στον κατάλογό του. Από την ερχόμενη Τρίτη στα Κέντρα Υγείας του Δημοσίου θα βρίσκονται εθελοντές της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων για να βοηθήσουν στην όλη διαδικασία με δεδομένο το γεγονός ότι στα Κέντρα Υγείας οι ασθενείς είναι κυρίως ηλικιωμένα άτομα τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Και επίσημα στο ΓεΣΥ το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου

Την ένταξή του στο ΓεΣΥ ανακοίνωσε χθες και επίσημα το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση λήφθηκε από το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου.

«Με βάση τις αξίες του Κέντρου, πρώτο μέλημά του είναι ο ασθενής και η ισότιμη παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, με βάση τις ανάγκες των ασθενών, ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες και την κοινωνική τους τάξη ή από άλλους συναφείς παράγοντες.
Η Διεύθυνση του Κέντρου εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε η παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς με καρκίνο να συνεχιστεί απρόσκοπτα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πηγή: Philenews