7 κανόνες μαγειρέματος που βοηθούν στο αδυνάτισμα

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ αδυνάτισμα, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, κανόνες μαγειρέματος, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, Τρόποι
pan of boiling water with spaghetti on the cooker in the kitchen

Η απώλεια βάρους δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της επιλογής των κατάλληλων τροφών, αλλά και του τρόπου μαγειρέματός τους.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μελιτζάνα, η οποία είναι ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά «φτωχό» σε θερμίδες λαχανικό. Αν όμως την τηγανίσετε ή τη σοτάρετε, απορροφά τεράστια ποσότητα λαδιού.

Υιοθετώντας έξυπνες τεχνικές μαγειρέματος που διατηρούν το υψηλό θρεπτικό προφίλ των τροφών και αποτρέπουν την αύξηση του θερμιδικού φορτίου των γευμάτων, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας και να μαγειρέψετε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

Κόψτε τα λαχανικά σε μεγαλύτερα κομμάτια: Όσο μεγαλύτερα τα κομμάτια, τόσο μικρότερη η επιφάνεια που απορροφά λάδι ή άλλες λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα.

Μη βράζετε πολλή ώρα τα ζυμαρικά: Όσο περισσότερο βράζουν τα ζυμαρικά τόσο περισσότερα μόρια αμύλου διασπώνται, δίνοντας στο ζυμαρικό χαρακτηριστική πολτώδη υφή. Η διάσπαση του αμύλου συνεπάγεται ότι χάνονται φυτικές ίνες από το ζυμαρικό κι έτσι μετατρέπεται σε επεξεργασμένο υδατάνθρακα που διασπάται γρήγορα στον οργανισμό και προκαλεί απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. Προτιμήστε τα ζυμαρικά σας ελαφρώς σκληρά (αλ ντέντε) ώστε να διατηρήσετε μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και επομένως το γεύμα να είναι πιο χορταστικό.

Πειραματιστείτε με βότανα και μπαχαρικά: Τα βότανα και τα μπαχαρικά δίνουν γεύση σε ένα πιάτο χωρίς έξτρα θερμίδες. Επίσης, βοηθούν να περιορίσετε την ποσότητα αλατιού, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών και φούσκωμα. Τα περισσότερα βότανα και μπαχαρικά έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η εξουδετέρωση της φλεγμονής και η τόνωση του ανοσοποιητικού.

Διατηρήστε τις φλούδες: Μην απομακρύνετε τις φλούδες από τις πατάτες όταν τις ψήνετε στον φούρνο, αφού περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών που σας χορταίνουν.

Μαγειρέψτε το ψάρι ποσέ: Το ποσάρισμα (βράσιμο σε μέτρια φωτιά) είναι η ιδανική εναλλακτική έναντι του τηγανίσματος, καθώς δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι. Επίσης, σε σύγκριση με το βράσιμο, με το ποσάρισμα το ψάρι παραμένει ζουμερό και δεν διαλύεται.

Μαγειρέψτε τα λαχανικά στον φούρνο μικροκυμάτων: Το μαγείρεμα των λαχανικών στον ατμό με χρήση του φούρνου μικροκυμάτων βοηθά να αποφύγετε την προσθήκη λιπαρών ουσιών (όπως βούτυρο ή λάδι) αλλά και να διατηρήσετε τα θρεπτικά τους συστατικά. Όσο λιγότερη ώρα μαγειρεύετε τα λαχανικά, τόσο περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα συγκρατούν.

Χρησιμοποιήστε σχάρα όταν ψήνετε το κρέας στον φούρνο : Τοποθετήστε το κρέας επάνω στη σχάρα και αφήστε τα λίπη του να τρέξουν σε ένα ταψί που θα βάλετε από κάτω. Για να μην σκληρύνει το κρέας, προετοιμάστε το με μια μαρινάδα από κρασί και/ή χυμό λεμονιού.

Κόψτε τα λαχανικά σε μεγαλύτερα κομμάτια: Όσο μεγαλύτερα τα κομμάτια, τόσο μικρότερη η επιφάνεια που απορροφά λάδι ή άλλες λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα.

Πηγή: politis