Δύσκολη υπόθεση να είσαι γυναίκα και το 2017, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

o GENDER INEQUALITY facebook life, Γυναίκα, θέση γυναικών, ισότητα φύλων, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Θα πιστεύαμε πως το κενό στα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει καλυφθεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες και πως το σκηνικό όλο και καλυτερεύει, έπειτα από διαρκείς αγώνες και διεκδικήσεις φυσικά, καθώς τίποτα δεν χαρίζεται. Λάθος. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην έκθεσή του για το 2017, υποδεικνύει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από την επιθυμητή.

Όπως αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό του δημοσίευμα, με τα τρέχοντα στοιχεία, θα χρειαστούν περίπου 100 χρόνια ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν πλήρη ισότητα με τους άντρες στα τέσσερα πεδία που εξετάζει το ΠΟΦ και τα οποία είναι τα εξής: πολιτική ενδυνάμωση, συμμετοχή στην οικονομία, την υγεία και την εκπαίδευση. Πολύ αποθαρρυντικό ως συμπέρασμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ίδια έκθεση του 2016 υπολόγισε τον εκτιμώμενο χρόνο άμβλυνσης των ανισοτήτων στα 83 χρόνια.

«Ήταν μια απογοητευτική χρονιά», δηλώνει η Saadia Zahidi, υπεύθυνη του τομέα εκπαίδευσης, εργασίας και φύλου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, συσχετίζοντας την παγκόσμια οικονομική ύφεση με τη γενικότερη επιβράδυνση της προόδου στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Πολιτική ανισορροπία

Στην πολιτική, για παράδειγμα, οι γυναίκες στις ΗΠΑ αποτελούν λιγότερο από το 20% του Κογκρέσου και μόλις το 17% των εργαζομένων του γραφείου του προέδρου Τραμπ, ανισότητα που κατά το ΠΟΦ καθιστά τη χώρα μόλις στο 12% της πορείας της για πλήρη ισότητα των φύλων. Ωστόσο, οι γυναίκες χαίρουν ισοτιμίας στο εκπαιδευτικό σύστημα και βρίσκονται πολύ κοντά με τον αντρικό πληθυσμό στις μετρήσεις της υγείας και της επιβίωσης.

Η Ινδία, που βρίσκεται στην αποκαρδιωτική 108η θέση συνολικά (πτώση 10 θέσεων από το 2006), είναι το αντίπαλον δέος των ΗΠΑ, καθώς οι γυναίκες έχουν υψηλή συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αλλά μοιάζουν σχεδόν αποκλεισμένες από την υγεία, την παιδεία και την οικονομία.

Η Κίνα δεν βρίσκεται καν στις 100 πρώτες, αφού καταλαμβάνει την 144η θέση όσον αφορά στον τομέα της υγείας. Χαρακτηριστική είναι η μέτρηση για το προσδόκιμο ζωής των γυναικών. Οι γυναίκες στην Κίνα ζουν κατά μέσο όρο δύο φορές λιγότερο από τους Κινέζους άντρες. Επιπλέον, ενώ περίπου το 70% των γυναικών στη χώρα συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, κερδίζουν μόνο το 64% των μισθών των αντρών για τις αντίστοιχες θέσεις.

Σημάδια προόδου

Παρά τις ανησυχητικές ενδείξεις, δεν είναι όλα μαύρα. Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, εξακολουθούν να εργάζονται για την περαιτέρω πρόοδο στο ζήτημα της ισότητας των φύλων. Για παράδειγμα, οι γυναίκες στην Ισλανδία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση, αναμένεται σύντομα να θεωρούνται ισότιμοι παράγοντες στην εθνική οικονομία της χώρας. «Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να λάβει όλος ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε η Zahidi.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνεργάστηκε με την εφαρμογή LinkedIn για να εμβαθύνει σε οικονομικά δεδομένα σε επιλεγμένες χώρες, επικεντρώνοντας στην ανισότητα των φύλων ανά τομέα βιομηχανίας. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ οι συμμετοχή των γυναικών έχει αυξηθεί σε όλους τους εξεταζόμενους τομείς, εξακολουθούν να μην κατέχουν ηγετικές θέσεις σε κανέναν από αυτούς, ακόμη και σε τομείς όπως η εκπαίδευση, όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Η ισότητα των φύλων πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν συνολικό τρόπο, δεν αρκεί η επί μέρους πρόοδος», δήλωσε η Zahidi.

 

Πηγή: Huffpost