Εργαζόμενη μαμά: Οι φράσεις που δεν πρέπει να της πείτε όταν επιστρέφει στη δουλειά της

Το να είσαι μαμά είναι η πιο σημαντική και συνάμα η πιο δύσκολη και απαιτητική «δουλειά» στη ζωή μιας γυναίκας

shutterstock 637526335 εργαζόμενη μαμά

Το να είσαι μαμά είναι η πιο σημαντική και συνάμα η πιο δύσκολη και απαιτητική «δουλειά» στη ζωή μιας γυναίκας

Ωστόσο, η πλειοψηφία των μαμάδων αισθάνεται πολλές τύψεις όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψουν στη δουλειά. Και ο αποχωρισμός από το μωρό, μόνο εύκολος δεν είναι.

Ακολουθούν παρακάτω οι πλέον ακατάλληλες φράσεις που δεν πρέπει να ξεστομίσετε σε μια εργαζόμενη μαμά.

«Έχετε πραγματικά ανάγκη να εργαστείτε;»

Oι περισσότερες γυναίκες (και άνδρες) εργάζονται, επειδή χρειάζονται τα χρήματα λέει ο Δρ. Σέλτον, καθηγητής της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Όμως, η οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας δεν αφορά κανέναν και ακόμα και αν το εισόδημα του ενός συζύγου είναι αρκετό, ενδεχομένως, η οικογένειά να χρησιμοποιεί το δεύτερο για  «πολυτέλειες» ή ακόμα και για αποταμίευση, εξηγεί ο Δρ. Σέλτον .

«Αγαπώ τα παιδιά μου περισσότερο από τη δουλειά μου,  αλλά χρειάζομαι το συνδυασμό της πνευματικής διέγερσης» λέει η Τέρρυ Μπλάι, ιδιοκτήτρια μια μικρής επιχείρησης στο Σαίντ Πωλ. Μη διστάσετε να μοιραστείτε αυτή τη σκέψη με κάποιον που σας ρωτά αν πρέπει να εργαστείτε ή απλά εξηγείστε ότι δεν νιώθετε άνετα να συζητάτε τα οικονομικά της οικογένειάς σας.

«Δεν ανησυχείτε όταν λείπετε από το σπίτι;»

Κάθε ώρα και λεπτό! Όμως ακόμα κι αν λείπει μια μαμά από το σπίτι την τελική ευθύνη για τα παιδιά της και τη φροντίδα την έχει εκείνη, τονίζει η Μισέλ Λαρόου, συγγραφέας του βιβλίου Working Mom’s 411. Εκτός αυτού, η μαμά είναι εκείνη που θα διερευνήσει για το πού βρίσκεται το παιδί της τις ώρες απουσίας της και θα επιλέξει να μεγαλώνει με ασφάλεια και χαρά και με ανθρώπους που εκείνη εμπιστεύεται.

«Ακούσατε για εκείνη τη μελέτη για τις εργαζόμενες μητέρες;»

Όλοι έχουμε από έναν γνωστό, φίλο ή συγγενή που θα έχει διαβάσει μια έρευνα που «αποδεικνύει» ότι κάποιες  επιλογές των γονιών καταδικάζουν τα παιδιά. Αλλά μόνο μια μαμά και ένας μπαμπάς ξέρουν τι είναι καλύτερο για την οικογένεια τους. Με άλλα λόγια, οι  καλύτερες πρακτικές αλλάζουν τους κανόνες. Μη κάνετε εικασίες και αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις.

«Είσαι πολύ τυχερή που μπορείς να μείνεις για λίγο μόνη σου»

Πράγματι, η εργασία προσφέρει σε μια μαμά κάποιες στιγμές ιδιωτικότητας και αισθάνεται ότι συνεισφέρει  στην οικογένειά της γεγονός που τη γεμίζει με υπερηφάνεια. Υπάρχουν όμως και κάποιες μανούλες που εργάζονται μόνο για τις οικονομικές απολαβές ή ενδεχομένως η δουλειά που κάνουν να μην τις ευχαριστεί. Αυτή η παρατήρηση λοιπόν σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί άκομψη.

«Γιατί αποφασίσατε να κάνετε παιδιά αφού κάποιος άλλος τα φροντίζει;»

Άουτς! Η φράση αυτή υπαινίσσεται ότι γίνατε γονείς χωρίς να εξετάσετε όλες τις παραμέτρους. Το γεγονός ότι εργάζεστε δεν σημαίνει ότι αδιαφορείτε ή νοιάζεστε λιγότερο για το παιδί σας συγκριτικά με μια μαμά που δεν εργάζεται.

Φυσικά και η προτεραιότητα κάθε μητέρας είναι η οικογένειά της, ωστόσο όταν τα παιδιά βλέπουν μια μητέρα ικανοποιημένη και από την επαγγελματική της ζωή, νιώθουν διπλά ασφαλή. Είναι πολύ υγιές για ένα παιδί να βλέπει πως δεν είναι το επίκεντρο της ζωής της μητέρας του.

«Οι γυναίκες πρέπει να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους.»

Η φράση αυτή θα μπορούσε να ειπωθεί από κάποιον μεγαλύτερο αφού παλαιότερα ο ρόλος της γυναίκας περιοριζόταν στην φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού. Σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους δύο ρόλους έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι άντρες έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών τους και το απολαμβάνουν, ενώ οι γυναίκες αναπτύσσουν την ανταγωνιστικότητα που είναι απαραίτητη στο αντρικό πεδίο δραστηριοτήτων.

Εάν λοιπόν ακούσετε κάτι τέτοιο, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και σκεφτείτε ότι εκείνος που σας το λέει το βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία

Πηγή