Οι πιο συχνοί μύθοι για το αυγό

Το αυγό είναι από τις τροφές που έχουν πολλά διατροφικά οφέλη, ενώ μάλλον όχι τυχαία, οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως

shutterstock 299952926 αυγό

svg%3E αυγό

Το αυγό είναι από τις τροφές που έχουν πολλά διατροφικά οφέλη, ενώ μάλλον όχι τυχαία, οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως την «τέλεια τροφή». Ωστόσο, είναι και από τις πιο παρεξηγημένες τροφές, αφού το συνοδεύουν διάφοροι μύθοι, που μοιάζουν πλέον ως γεγονότα και έχουν να κάνουν με το πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία μας.

Δείτε παρακάτω ποιοι είναι οι πιο συχνοί μύθοι για το αυγό.

Αυξάνει την χοληστερίνη

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη για αρκετά χρόνια το αυγό  σχεδόν απαγορευόταν σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα κι αυξημένη χοληστερίνη. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί κι έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι η χοληστερίνη των αυγών εκείνη που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος, αλλά η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές.

Τα λευκά αυγά είναι ανώτερα ποιοτικά

Το χρώμα των αυγών εξαρτάται αποκλειστικά από το χρώμα της κότας που τα γεννάει. Οι λευκές κότες κάνουν λευκά αυγά και οι καφετιές καφέ. Το χρώμα δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του αυγού. Άρα το λευκό δεν είναι ανώτερο ποιοτικά.

Δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυγό μίας ημέρας

Κι, όμως, τα αυγά -λένε οι ειδικοί- είναι ασφαλή για κατανάλωση από την πρώτη ημέρα. Μάλιστα, από την 1η έως την 4η ημέρα θεωρούνται έξτρα φρέσκα ή ημέρας.

Οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι

Η άποψη ότι οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι και όχι τον κρόκο του αυγού, είναι ιδιαίτερα συχνή, αλλά δεν ισχύει. Αυτό ισχύει μόνο σε περιπτώσεις αθλητών που χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερα από ένα αυγά την ημέρα προκειμένου να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή τους.

Πηγή