Η Πρόεδρος της Βουλής Πρέσβειρα στο έργο WOMANIFESTO

Του πρώτου φιλμ-μανιφέστο της γυναικείας καλλιτεχνικής φωνής στην Ελλάδα και την Κύπρο του σήμερα

b womanifesto kathi

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είναι πρέσβειρα του Womanifesto, του πρώτου φιλμ-μανιφέστο της γυναικείας καλλιτεχνικής φωνής στην Ελλάδα και την Κύπρο του σήμερα, με υποστηρικτή την Λεβέντειο Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντης.

Σε δελτίο Τύπου της RUNONART που στάλθηκε την Τρίτη στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι η Έφη Σπύρου και η ομάδα της RUNONART, υποδέχονται με μεγάλη χαρά την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου ως Πρέσβειρα στο έργο σημειώνοντας ότι η συμμετοχή της «ολοκληρώνει τον εννοιολογικό άξονα του έργου: τέχνη, πολιτική, αειφορία δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης και έμπρακτης συμβολής στην προώθηση της βιοποικιλότητας των ιδεών, της φροντίδας και της ενδυνάμωσης της γυναικείας φωνής σήμερα χωρίς σύνορα».

Όπως αναφέρει η κ. Δημητρίου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, τo Womanifesto μέσα στον κυκεώνα των προκλήσεων, στις οποίες καλείται άλλοτε να «τσαλακωθεί» και άλλοτε να ορθώσει ανάστημα η ανθρωπότητα, επιχειρεί την ανάδειξη της γυναικείας φύσης, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, μέσα από την τέχνη, την πολιτική, την αειφορία, δίνοντας της φωνή και καυτηριάζοντας κάθε είδους παραβίαση.

«Το Womanifesto στην ολότητα του και μέσα από κάθε εικαστικό στοπ καρέ, επικοινωνεί την έννοια ενός φυτωρίου, ενός θερμοκηπίου ιδεών και αξιών, με την ελπίδα της «ανθοφορίας», της ωρίμανσης και της εξάπλωσης. Προσωπικά το να συμμετέχω, ως πρέσβειρα σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι ένα κάλεσμα που με τιμά ιδιαίτερα, εντάσσοντας με σε μια συνεχή, εξελικτική διαδικασία συλλογικής αφύπνισης και εγρήγορσης», σημειώνει η Πρόεδρος της Βουλής.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει την προβολή του έργου-φιλμ σε μία μοναδική εκδήλωση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η Διευθύντρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης, Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ είπε ότι η Πινακοθήκη στηρίζει εικαστικές αναζητήσεις και τους διαδρόμους επικοινωνίας που δημιουργούν τέτοιες εκδηλώσεις προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό όχι μόνο για τον καλλιτέχνη και τον θεατή ή τον επισκέπτη αλλά γιατί έτσι καταγράφονται στιγμές και δημιουργικές προτάσεις για την εικαστική έκφραση του σήμερα και πως αυτή θα παραμείνει και θα διατηρηθεί και θα προβάλλεται στο μέλλον.

Το πρώτο μέρος του φιλμ έχει ολοκληρωθεί και τα γυρίσματα του δεύτερου μέρους για το WOMANIFESTO II θα πραγματοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022 με την υποστήριξη οργανισμών και κοινού.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δράση να λειτουργήσει ως πρόσκληση, πρόκληση για να μπορέσει να διευρυνθεί με την προσθήκη καλλιτεχνικών μανιφέστο από όλο τον κόσμο έτσι ώστε ο διάλογος να υπερβεί τα σύνορα και να μπορέσει να φτάσει ριζωματικά τα 360 λεπτά φιλμ, 360 καλλιτεχνικά μανιφέστο από γυναίκες δημιουργούς.