Οδηγός επιβίωσης για μια εργαζόμενη μητέρα

Ποιος είπε πως το να είσαι εργαζόμενη μητέρα είναι εύκολο; Ο ρόλος της μητέρας είναι από μόνος του δύσκολος, γεμάτος

6e2167f1898ed30ca656173e3791297a εργαζόμενη μαμά

Ποιος είπε πως το να είσαι εργαζόμενη μητέρα είναι εύκολο; Ο ρόλος της μητέρας είναι από μόνος του δύσκολος, γεμάτος υποχρεώσεις. Πόσω μάλλον, εκείνος της μαμάς που εργάζεται.

Με το που ξεκινάει η ημέρα, τρέχει να τα προλάβει όλα. Να ετοιμάσει τα παιδιά, να ετοιμαστεί η ίδια για το γραφείο. Λείπει ώρες από το σπίτι κι επιστρέφει κουρασμένη με ένα κεφάλι «καζάνι».

Κι αντί να αράξει και να ξεκουραστεί, τρέχει και πάλι για να τα προλάβει όλα. Και στο τέλος της ημέρας, κατάκοπη έχει να σκεφτεί το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας και πώς θα τα προλάβει πάλι όλα.

Το να βρει τις ισορροπίες στην καθημερινότητά της, η εργαζόμενη μητέρα δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συμβουλές, που θα φανούν χρήσιμες. Ιδού, ποιες είναι αυτές:

Σταμάτα να νιώθεις ενοχές

Η ημέρα έχει μόνο 24 ώρες. Δεν φταις εσύ, αν μέσα σε αυτήν δεν καταφέρνεις πάντα να τα προλάβεις όλα. Υπάρχει και η επόμενη ημέρα. Επίσης, καμιά μαμά – εργαζόμενη ή μη – δεν είναι τέλεια. Και οι ώρες που περνάς μακριά από το παιδί ή παιδιά σου, να είναι πολλές, όμως δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές. Σκέψου πως με την εργασία σου συνεισφέρεις σημαντικά στα οικονομικά της οικογένεια.

Ανάθεσε τη φροντίδα του παιδιού σε πρόσωπο που εμπιστεύεσαι

Εάν δεν το κρατά κάποιος από τους γονείς, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα το φροντίζει όσο θα λείπεις, να είναι εμπιστοσύνης. Έτσι και εσύ η ίδια θα αισθάνεσαι πιο ήρεμη.

Οργάνωσε καλύτερα τα πρωινά σου

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην ξεκινάς το πρωινό με γκρίνια, φωνές και άγχος να προλάβετε όλοι. Μπορείς να βρεις τα ρούχα τα δικά σου και των παιδιών από το προηγούμενο βράδυ, να είναι οι τσάντες έτοιμες καθώς και το κολατσιό και να μην αφήνεις εκκρεμότητες του τύπου: έχω δύο πιάτα άπλυτα θα τα κάνω τσακ μπαμ το πρωί. Όσες λιγότερες κινήσεις τα πρωινά, τόσο το καλύτερο.

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Ναι, ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να παραμελείς τον εαυτό σου. Ξέκλεψε ώρα και αφιέρωσέ την σε εσένα. Για έναν καφέ με τις φίλες, για ψώνια. Ή να πας στο κομμωτήριο ή για μία περιποίηση.

Αφιέρωσε χρόνο στο σύντροφό σου

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια εκείνα που με τον ερχομό ενός παιδιού πέφτουν στην παγίδα της αποξένωσης. Χωρίς να το καταλάβουν και οι ίδιοι, απομακρύνονται. Αφιέρωσε λοιπόν χρόνο στο σύντροφό σου για μία έξοδο για δύο. Ή το βράδυ που τα παιδιά κοιμούνται, μείνετε λίγο μόνοι και μιλήστε, δείτε μία ταινία, χαλαρώστε. Είναι σημαντικό να μην αφήσετε τη ρουτίνα να «καταπιεί» τη σχέση σας.

Μην παίρνεις δουλειά στο σπίτι

Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που θα χρειαστεί να δουλέψεις για κάποια ώρα στο σπίτι, φρόντισε να την κάνεις όταν τα παιδιά κοιμούνται.

Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά

Είναι και το πιο σημαντικό. Μην αφήσεις την κούραση και το άγχος της ημέρας να επηρεάσει τη σχέση σου με τα παιδιά. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά μοιράσου χρόνο μαζί τους, χωρίς παρεμβολές. Ακόμη και αν αυτός είναι λίγος, φρόντισε να είναι ποιοτικός. Κλείσε υπολογιστή και τηλέφωνα και παίξε μαζί τους, γελάστε, μιλήστε, κάντε κάτι μαζί. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν πως για τη μαμά είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητά της.

Πηγή