Παναγιώτα Κενδέου, Κατελίτσα Ζουβάνη Φυλακτού, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, Χρύσω Τσόκκου Παπαευέλθοντος, Χρύσω Προδρόμου, Αμαλία Χατζηγιάννη, Βασιλική Χατζηαδάμου & Ελένη Αρτυματά μιλούν στο FN
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Ιδιαίτερα κατά τη φετινή χρονιά, οι προκλήσεις παγκόσμια αυξάνονται ένεκα της ύπαρξης της πανδημίας, ενώ, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να δίνουν αγώνες για ύπαρξη ισότητας με τους άνδρες.
Οκτώ γυναίκες, που διαπρέπουν ή και διακρίνονται στον τομέα τους με καταγωγή την επαρχία Αμμοχώστου μίλησαν στο Famagusta.News για τις προκλήσεις η κάθε μία στον τομέα τους μετά την ύπαρξη της πανδημίας ενώ παράλληλα, έστειλαν και το δικό τους μήνυμα για τις γυναίκες γενικότερα.
Στο Famagusta.News μίλησαν οι Δρ Παναγιώτα Κενδέου, Κατελίτσα Ζουβάνη Φυλακτού, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, Χρύσω Τσόκκου Παπαευέλθοντος, Χρύσω Προδρόμου, Δρ Αμαλία Χατζηγιάννη, Βασιλική Χατζηαδάμου και Ελένη Αρτυματά
Τί αλλαγές έχει επιφέρει η πανδημία στον τομέα σας που αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον;
Είναι γεγονός ότι η πανδημία ήταν κάτι που μας βρήκε απροετοιμαστους, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν ζήσαμε κάτι τέτοιο. Με το πέρας της πανδημίας θα είμαστε πιο σοφοί. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις. Στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού, προμήθεια αναγκαίου και εξειδικευμένου εξοπλισμού και αύξηση κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η χρήση της τεχνολογίας (τηλεϊατρικης), συνεργασία ιατρικού και παραϊατρικου προσωπικού και η συνεργασία περισσοτέρων ειδικοτήτων είναι μερικές από τις αλλαγές που θα δούμε στο μέλλον. Επιπλέον απαιτείται μεγαλύτερος και καλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ένα μήνυμα προς τις γυναίκες
Η γυναίκα της Κύπρου ήταν πάντα παρούσα σε όλους τους αγώνες. Αποδείξαμε ότι μπορούμε. Όλες μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την θέση της γυναίκας στην κοινωνία και να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο.
Η Αμαλία Χατζηγιάννη γεννήθηκε στο κατεχόμενο χωριό Αχερίτου. Φοίτησε στην Ιατρική σχολή Αθηνών και απέκτησε τίτλο ειδικότητας καρδιολογίας και τίτλο διδάκτορ από την Ιατρική σχολή Αθηνών.
Από το 2004 εργάζεται στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου ως ειδικός καρδιολόγος. Από το 2016 εκτελεί χρέη Ιατρικής Διευθύντριας στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο από τις 11 Μαρτίου 2020 λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Τί αλλαγές έχει επιφέρει η πανδημία στον τομέα σας που αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον.
Με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, απευθύνω θερμό χαιρετισμό στις γυναίκες της Κύπρου και όλου του κόσμου. Σε όλες όσες αγωνίζονται καθημερινά κόντρα σε ένα σύστημα που αναπαράγει τις διακρίσεις, τις καταδικάζει στην φτώχεια, την ανεργία και την εκμετάλλευση. Σε όλες όσες αγωνίζονται για να κατακτηθεί η ισότητα και ισοτιμία σε όλους τους τομείς της ζωής. Οι γυναίκες έχουμε μπροστά μας δύσκολους και πολύ επιτακτικούς αγώνες να δώσουμε το επόμενο διάστημα και απαιτείται συντονισμός σε όλα τα επίπεδα.
Πρώτο σε επίπεδο υγείας, υγειονομικής περίθαλψης, φαρμάκων ακόμη και επιστημονικής έρευνας στο χώρο της ιατρικής και των φαρμάκων έχει πλέον αποδειχτεί ότι επήλθε ουσιαστικό χτύπημα στα δικαιώματα των λαών. Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά την ποιότητα της ζωής μας αλλά της ίδιας της ζωής μας. Ταυτόχρονα έχουν δικαιωθεί όσοι ισχυρίζονταν ότι η διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με το κέρδος έχει αντίκτυπο στην υγεία και στην ζωή των λαών. Το φιάσκο με την παραγωγή των εμβολίων, οι πατέντες, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η εμπλοκή γεωστρατηγικών πολιτικών και συμφερόντων στο ζήτημα, όσο και εάν γίνεται προσπάθεια να αποσιωπηθεί, έχουν οδηγήσει σε πισωγύρισμα στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.
Δεύτερο είναι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών. Εδώ και μερικά χρόνια οι νέες μορφές εκμετάλλευσης κρύβονται πίσω από έννοιες όπως, ευέλικτη απασχόληση, ευέλικτα ωράρια, εργασία από το σπίτι. Ταυτόχρονα με πρόσχημα την υγειονομική κρίση προχωρούν σε νέες μειώσεις μισθών, μειώσεις κεκτημένων που κερδήθηκαν με αγώνες.
Τρίτο, η ενδοοικογενειακή βία έχει ανεβεί στα ύψη. Έτσι και αλλιώς δεν υπήρχε σχεδόν σε καμιά χώρα ένα αποτελεσματικό και ικανοποιητικό πλαίσιο προστασίας των γυναικών από φαινόμενα βίας, το οποίο να ξεκινά από το εκπαιδευτικό σύστημα και να καταλήγει σε δομές στήριξης και ενδυνάμωσης των θυμάτων. Σήμερα όμως το ήδη μεγάλο ζήτημα της βίας έχει γίνει τσουνάμι και ουσιαστικά έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο.
Ένα μήνυμα προς τις γυναίκες
Το γενικότερο μήνυμα προς τις γυναίκες είναι “άμεσα οργάνωση για την ανατροπή της ανισότητας”. Τα προβλήματα των γυναικών δεν είναι επιμέρους και δεν βρίσκονται στις λεπτομέρειες ή κάποιες συμπεριφορές.
Η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά είναι Βουλεύτρια Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ).
Τί αλλαγές έχει επιφέρει η πανδημία στον τομέα σας που αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον.
Η πανδημία σίγουρα έχει αλλάξει την έρευνά μου. Στο εργαστήριό μου, επικεντρωνόμαστε στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε την κατανόηση της ανάγνωσης σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης ενός παιδιού. Μια μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στην ανάπτυξη και πρόοδο των παιδιών είναι η “απώλεια μάθησης”, δηλαδή η απώλεια γνώσεων, δεξιοτήτων, ακόμη και η αναστροφή της ακαδημαϊκής προόδου λόγω του κλεισίματος του σχολείου και της αναποτελεσματικής εξ αποστάσεως μάθησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ιδιαίτερες ανησυχίες έχουν δημιουργηθεί για τους μαθητές που εξακολουθούν να μαθαίνουν να διαβάζουν, αλλά και για τους μαθητές που μεταβαίνουν από το δημοτικό στο γυμνάσιο και το λύκειο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση του προβλήματος, αλλά έχουμε ήδη αρχίσει να ερευνούμε αυτό το ζήτημα.
Αυτό που έφερε η πανδημία στην επιφάνεια, επίσης, είναι η ανάγκη για ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα που να μπορεί να περιστρέφεται από την διαπροσωπική και με φυσική παρουσία εκπαίδευση στην απομακρυσμένη ή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γρήγορα και αποτελεσματικά. Μέχρι σήμερα, έχουμε αναπτύξει αρκετές εκπαιδευτικές τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτό (δείτε, για παράδειγμα, την πλατφόρμα Inference Galaxy). Σκοπεύουμε να κάνουμε περισσότερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα και να παρέχουμε στους μαθητές και τους δασκάλους ευέλικτες λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.
Τέλος, ένας τομέας στον οποίο σκοπεύουμε να αφοσιωθούμε περισσότερο είναι ο ψηφιακός γραμματισμός. Ειδικότερα, η διεισδυτική φύση της παραπληροφόρησης και της απουσάις πληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπογράμμισε την ανάγκη προετοιμασίας των μαθητών με ισχυρές δεξιότητες γνώσης ψηφιακών μέσων. Οι νέοι μας πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν το γεγονός από τη μυθοπλασία και να μάθουν πώς να παράγουν, να δέχονται και να αναπαράγουν υπεύθυνα τα μέσα πληροφόρησης. Πρόκειται για ένα περίπλοκο πρόβλημα που απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση, όπως έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε με το “Εγχειρίδιο Επικοινωνίας εμβολίων Covid-19”, μια διεθνή διεπιστημονική προσπάθεια παροχής κατευθυντήριων γραμμών για την αποτελεσματική διόρθωση παραπληροφόρησης. Η περίληψη έχει επίσης μεταφραστεί στα ελληνικά.
Ένα μήνυμα προς τις γυναίκες
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις αξιοσημείωτες γυναίκες στη ζωή μου, ειδικά για τη μητέρα μου, που με μεγάλωσε, στήριξε, ενέπνευσε, δίδαξε και με καθοδήγησε. Οι γυναίκες επιτυγχάνουν καταπληκτικά πράγματα όταν αλληλοϋποστηρίζονται. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για μεγαλύτερη εκπροσώπηση και εκτίμηση των προοπτικών και των συνεισφορών των γυναικών στην Κύπρο.
Η Δρ. Παναγιώτα Κενδέου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Πρόεδρος του τμήματος θεωρίας της ανάγνωσης “Guy Bond” στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Η Δρ Κένδεου κατάγεται από το Αυγόρου. Έλαβε το πτυχίο της στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (1998), και στη συνέχεια Μάστερ (2002) και Ph.D. (2005) στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην έρευνά της, η Δρ Κενδέου αναπτύσσει θεωρητικά μοντέλα που εξηγούν πώς οι μαθητές αποκτούν και κατανοούν τη γνώση κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και χρησιμοποιεί αυτά τα μοντέλα για σχεδιασμό και δοκιμή καινοτόμων, εκπαιδευτικών τεχνολογιών που μετασχηματίζουν τις οδηγίες ανάγνωσης και βελτιώνουν τα επιτεύγματα στον τομέα της ανάγνωσης. Η Δρ Παναγιώτα Κενδέου ερευνά επίση τον αποτελεσματικό τρόπο μείωσης του αντικτύπου της παραπληροφόρησης. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς πάνω από 120 δημοσιεύσεις και πάνω από 200 παρουσιάσεις και η δουλειά της έχει λάβει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Αριστείας στην Έρευνα από το Κολλέγιο Εκπαίδευσης και Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το 2020, το Βραβείο Early Career Impact Award από το Ίδρυμα FABBS το 2015, το Tom Trabasso Young Investigator Award από το Society for Text & Discourse το 2012, και το Research in Literacy Award από το UK Literacy Association το 2009. Η Παναγιώτα Κένδεου είναι επί του παρόντος αρχισυντάκτης του Περιοδικού Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, το κορυφαίο περιοδικό στον τομέα της. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA), της Αμερικανικής Ένωσης Εκπαιδευτικής Έρευνας (AERA) και της Εταιρείας για Κείμενο και Λόγο (ST&D). Το έργο της Παναγιώτας Κενδέου έχει προβληθεί σε εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Healthline, VICE, Voice of America, Morning Consult, Star Tribune, MplsStPaul Magazine και KSTP Channel 5 News.
Ποιες αλλαγές έχει επιφέρει η πανδημία στον τομέα σας που αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον.
Αδιαμφισβήτητα, καμία τεχνολογία δεν έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει την εμπειρία, τον ενθουσιασμό και την ανθρώπινη προσέγγιση στην εκπαίδευση. Από την άλλη, χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας, η εκπαίδευση των παιδιών ανά τον κόσμο θα είχε διακοπεί. Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα έπρεπε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά∙ και αυτό κάναμε. Oι τάξεις μας έγιναν αυτόματα διαδικτυακές. Εξάλλου, ήμασταν πανέτοιμοι να προσομοιώσουμε το σχολικό πρόγραμμα στην πλατφόρμα Microsoft Teams, την οποία είχαμε ήδη εντάξει στα τεχνολογικά εργαλεία μας. Η εκπαίδευση των παιδιών συνεχίστηκε απρόσκοπτα καθώς κρατήσαμε το σχολείο μας σε πλήρη λειτουργία, παρά τις έκρυθμες συνθήκες.
Στο Xenion Education δεν αντιμετωπίσαμε τα νέα δεδομένα ως απειλή αλλά ως ευκαιρία. Η ψηφιακή επικοινωνία, τα online συνέδρια και σεμινάρια και οι πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης ήρθαν για να μείνουν. Έχουμε περάσει σε μια νέα πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως το άνοιγμα προς τον εκσυχρονισμό της εκπαίδευσης και να ενισχύσουμε τα συστήματα διαχείρισης ψηφιακής μάθησης και επιμόρφωσης. Η πανδημία έχει επαναφέρει την ανάγκη διερεύνησης των ευκαιριών διδασκαλίας και εκμάθησης στο διαδίκτυο.
Ένα γενικότερο μήνυμα για τις γυναίκες
Η ημέρα της γυναίκας είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ευχαριστήσουμε όλες τις γυναίκες για όλα όσα προσφέρουν ως μάνες, γιαγιάδες, σύζυγοι, εργαζόμενες και νοικοκυρές. Η πανδημία έχει αναβαθμίσει τη συμβολή των γυναικών όχι μόνο στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία συνολικότερα. Τη φετινή ημέρα της γυναίκας ας την αφιερώσουμε στις γυναίκες-ηρωίδες που στελέχωσαν τα επαγγέλματα πρώτης γραμμής για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η γυναίκα πρέπει να έχει πίστη στις δυνατότητές της, να έχει όραμα και να ακολουθεί τη διαίσθησή της. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να πραγματοποιήσει η σημερινή γυναίκα.
Η κ. Κατελίτσα Ζουβάνη – Φυλακτού γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1957 στο Παραλίμνι. Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Παραλιμνίου. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου T.E.F.L. (Teaching of English as a Foreign Language). Ασχολήθηκε με τα εκπαιδευτικά δρώμενα αφού υπήρξε για χρόνια μάχιμη εκπαιδευτικός και δη από διευθυντική και διοικητική θέση. Είναι ιδρύτρια και Executive Managing Director του εκπαιδευτικού ιδρύματος Xenion Education. Είναι νυμφευμένη με το Χρίστο Φυλακτού, αφυπηρετήσαντα Επαρχιακό Διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής της Λαϊκής Τράπεζας και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών· του Γιώργου, της Ξένιας, του Μάριου και του Αβράμη. Έχει έξι εγγόνια. Ανήσυχη φύση και τελειομανής, ανέπτυξε πολυποίκιλη και καινοτόμο δράση στο χώρο της παιδείας. Την ιδέα για την ίδρυση του Xenion Education τη συνέλαβε αρκετές δεκαετίες πριν. Τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, οι αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και η αναγκαιότητα για ποιοτική και ουσιαστική παιδεία αποτέλεσαν το έναυσμα για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας. Η κ. Κατελίτσα Ζουβάνη-Φυλακτού είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Κύπρου και του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕ Αμμοχώστου και του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου. Διετέλεσε επίσης μέλος του συμβουλίου της ΚΟΓΕΕ (Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών). Έμπρακτη αναγνώριση της επιχειρηματικής της ικανότητας υπήρξε η βράβευσή της το 2004 από την ΚΟΓΕΕ ως “Γυναίκα Επιχειρηματίας της Χρονιάς”. Έχει τέλος, να επιδείξει πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.
Τί αλλαγές έχει επιφέρει η πανδημία στον τομέα σας που αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον.
Το 2020 είναι η χρονιά που όλοι οι άνθρωποι ανά το παγκόσμιο άλλαξαν τις προτεραιότητες τους. Η επόμενη μέρα της πανδημίας εύχομαι να μας βρει έτοιμους από κάθε άποψη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που συσσωρεύτηκαν μετά από 12 μήνες απίστευτης οικονομικής και κοινωνικής δοκιμασίας. Θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας. Θα χρειαστεί επίσης να συνηθίσουμε τις νέες πρακτικές προφύλαξης, απολύμανσης και υγιεινής που θα εξακολουθήσουν να παραμείνουν σε εφαρμογή. Αδιαμφησβήτητα η πανδημία έχει κτυπήσει πολύ σκληρά τον τουρισμό με όλες τις αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την χώρα μας. Αναμένουμε και απαιτούμε επιδέξιους χειρισμούς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε με υπευθυνότητα και με χρυσές ισορροπίες.
Ένα γενικότερο μήνυμα για τις γυναίκες
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας βρίσκει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω κορονοιου. Αξίζει φέτος, όσο ποτέ άλλοτε, να τιμηθούν όλες οι γυναίκες και να προβληθούν τα πάμπολλα παραδείγματα προς μίμηση. Αποτελούν εξαιρετικές πηγές έμπνευσης και είναι οι φάροι ελπίδας για τις επόμενες γενιές. Οι επιφανείς και αφανείς ηρωίδες βάζουν το δικό τους λιθαράκι για ένα πιο ισορροπημένο αύριο με περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Το χάσμα των δύο φύλων υφίσταται και ως μητέρα τεσσάρων μικρών παιδιών νιώθω ευθύνη να συνεισφέρω στην γεφύρωσή του. Από προσωπική εμπειρία, η θέση της γυναίκας στην επιχειρηματική και επαγγελματική ζωή εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη ανισότητα και να έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα διακρίσεων και περιορίζει περίπου τον μισό πληθυσμό σε δευτερεύοντα ρόλο. Ανεξάρτητα του ότι πιθανόν να είναι ανώτερης μόρφωσης και παραγωγικής ικανότητας. Υπάρχουν σύμφωνα με τους επιστήμονες πατριαρχικές και μητριαρχικές ικανότητες και αξίες. Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών υπάρχει σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα φύλου. Δίδω έμφαση περισσότερο στο θέμα της ενδυνάμωσης της γυναίκας καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι έχει καταλυτικό ρόλο για μία πιο υγιή, ισχυρή, ευαίσθητη και αποτελεσματική κοινωνία. Οφείλουμε να σπάσουμε τα όρια των προκαταλήψεων και να μην ενεργούμαι σε περιορισμένα πλαίσια όπως μας τα καθορίζουν οι υφιστάμενες νοοτροπίες. Πάρα πολλές άξιες γυναίκες απέδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στους πολλαπλούς ρόλους που η κοινωνία μας αναμένει από μία γυναίκα. Άρα το δίλλημα ‘καριέρα ή παιδιά’ δεν υφίσταται, αφού μπορεί να συνδυαστεί με πολλές θυσίες, προγραμματισμό και κόπο. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε τα υφιστάμενα θεμέλια περισσότερο για την επόμενη γενιά γυναικών. Ούτως ώστε να νιώσουν ακόμα περισσότερο το δικαίωμα να ονειρεύονται και να εμπνευστούν. Την ενδυνάμωση των γυναικών οφείλουμε να την πετύχουμε με αίσθημα ευθύνης προς τις αυριανές γυναίκες με ενημέρωση, εκπαίδευση, αποφασιστικές δράσεις, διαπαιδαγώγηση, αφύπνιση και εξάλειψη στερεοτύπων και κοινωνικών προκαταλήψεων.
Η Χρύσω Τσόκκου Παπαευέλθοντος αποφοίτησε από το University of London Kings College αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο MSc Human Resource Management and Organisational Analysis και από το University of Leicester με πτυχίο BA Management Studies. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Λυκείου Παραλιμνίου και επίσης διετέλεσε Πρόεδρος του Λυκείου Παραλιμνίου. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της, επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε σε όλα τα τμήματα της A. Tsokkos Hotels Public Ltd αποκτώντας σημαντικές εμπειρίες. Με στόχο να αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες και από άλλους μεγάλους οργανισμούς εργάστηκε στον Οργανισμό ΔΙΑΣ ως Client Service Manager. Σήμερα εργάζεται ως Εκτελεστικός Σύμβουλος στην A. Tsokkos Hotels Public Ltd. Είναι ενεργό μέλος σε διάφορους επαγγελματικούς, πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Συγκεκριμένα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της A. Tsokkos Hotels Public Ltd, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Dome Investments Public Company Ltd, Λειτουργός Συμμόρφωσης με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και Investor Liaison Officer της A. Tsokkos Hotels Public Ltd, Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, μέλος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης Άγιος Χριστόφορος (ΚΕΠΑ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κύπρια Φιλοξενία, μέλος της πλατφόρμας ‘The She Experts’ του MIGS Cyprus, Member στο Institute of Hospitality (HCIMA). Το Ιανουάριου του 2019 διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επαρχιακής επιτροπής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου για την περίοδο 2013-2018. Λαμβάνει μέρος σε διεθνής εκθέσεις, παρακολουθεί σεμινάρια και επιμορφωτικές ημερίδες και αρθρογραφεί στον τύπο. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Ε. Παπαευέλθοντος με τον οποίο απέκτησαν τέσσερα παιδιά, την Αναστασία, τον Ευέλθοντα, τον Ανδρέα και τον Χριστόφορο.
Τι αλλαγές έχει επιφέρει η πανδημία στον τομέα σας που αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον.
Πέραν του ότι έχουμε “ξυπνήσει” και αντιληφθεί πολλά και σημαντικά με τον ερχομό της πανδημίας ωστόσο έχουν επηρεαστεί όλες οι πτυχές της ζωής μας. Παραστάσεις ακυρώθηκαν, φεστιβάλ αναβλήθηκαν, μουσικές σκηνές έκλεισαν, πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και παραγωγές σταμάτησαν… Η πανδημία κράτησε τα πάντα στον πάγο και επιτάσσει τον επαναπροσδιορισμό των δεδομένων που επικρατούν στο χώρο του πολιτισμού και των ΜΜΕ. Πολύ φοβάμαι ότι θα επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη των πραγμάτων για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να κρατηθούμε. Έχουν γίνει αρκετές παραχωρήσεις. Έχουμε βάλει ήδη αρκετό νερό στο κρασί μας. Επικρατεί δυστυχώς κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και πολλές φορές απογοήτευσης.
Ένα γενικότερο μήνυμα για τις γυναίκες.
Η γυναίκα έχει δώσει μάχες μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους, έχει κερδίσει τους δικούς της δύσκολους και σκληρούς αγώνες, έχει υψώσει λάβαρα, έχει οραματιστεί, έχει ονειρευτεί, έχει επιτελέσει έργο επίπονο και απαιτητικό… Κάθε γυναίκα αξίζει και έχει το δικαίωμα να στέκεται ισότιμα με τον κάθε άντρα χωρίς βία, χωρίς καταπίεση, χωρίς εκμετάλλευση. Κάθε γυναίκα αξίζει και πρέπει να τυγχάνει στήριξης και εμπιστοσύνης! Γιατί μπορεί! Μπορεί να καταφέρει πολλά με αξιοπρέπεια, με ικανότητα, με αγάπη, με δεξιοτεχνία!
Η Βασιλική Χατζηαδάμου γεννήθηκε στο χωριό Σωτήρα της επαρχίας Αμμοχώστου. Από παιδί υπήρξε δραστήριο μέλος σε διάφορες οργανώσεις και ομίλους. Το 1999 φεύγει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Φοιτά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικών όπου παίρνει το πτυχίο της το 2004. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στο Κεντρικό Ωδείο Θεσσαλονίκης παίρνοντας το 2007 πτυχίο. Για δυο χρόνια παρακολουθεί μαθήματα Παλαιογραφίας στο Κέντρο Αγιολογικών Μελετών της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας όπου πήρε δίπλωμα. Κατά την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Επιστρέφοντας στην Κύπρο συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις συναυλίες που περιστρέφονταν γύρω από την παραδοσιακή μουσική τόσο της Κύπρου όσο και του ευρύτερου ελληνικού χώρου, παραδίδοντας παράλληλα φιλολογικά μαθήματα. Από το 2011 μέχρι το 2014 παρουσιάζει στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου το τηλεπαιχνίδι “Παίζουμε Κυπριακά” μαζί με το γνωστό Ελλαδίτη ηθοποιό Γιάννη Τσιμιτσέλη. Το 2014 παρουσιάζει τη βραδινή μουσική τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ “Σάββατο κι Απόβραδο”. Το 2015 αλλάζει τηλεοπτική στέγη και αναλαμβάνει την παρουσίαση της απογευματινής εκπομπής του Σίγμα “Ζήσε το” και παράλληλα τη βραδινή ψυχαγωγική – εκπαιδευτική εκπομπή “Παραδοσιακή Βραδιά” για δυο χρόνια. Το 2016 μέχρι το 2017 υπήρξε στην παρέα του Ράδιο Πρώτο παρουσιάζοντας την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή “Ξυπνώντας την Παράδοση”. Το 2018 ξεκινά η συνεργασία της με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου σε μια εβδομαδιαία μουσική εκπομπή με την ονομασία “Όσο υπάρχουν τραγούδια” στην οποία φιλοξενεί Κύπριους και Ελλαδίτες καλλιτέχνες σε αφιερώματα και θεματικές εκπομπές. Τον Ιανουάριο του 2018 εντάσσεται στην ραδιοφωνική οικογένεια του Active, του ομίλου Φιλελεύθερος, παρουσιάζοντας καθημερινά τη ψυχαγωγική μουσική εκπομπή “Μουσική Αυλαία”. Από το Φεβρουάριο του 2019 παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή “Παράδοση κατ’ οίκον” στον Άλφα Κύπρο. Στα πλαίσια των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών μετρά συνεντεύξεις σημαντικών καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα όπως Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δημήτρης Μπάσης, Χρόνης Αηδονίδης, Κώστας Μακεδόνας, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώτα Νέγκα, Χρήστος Νικολόπουλος, Μάριος Φραγκούλης, Γλυκερία κ.α Παράλληλα είχε την χαρά να επισκεφθεί, μετά από πρόσκληση, δημοτικά σχολεία στα πλαίσια διάφορων ημερίδων για αφήγηση κυπριακού παραμυθιού και παιχνίδι στην κυπριακή διάλεκτο. Συνεργάστηκε με μουσικά σχήματα σε Ελλάδα και Κύπρο όπως επίσης και με το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ για έντεκα χρόνια (μέχρι το 2017) σε συναυλίες εντός και εκτός Κύπρου. Από το 2017 δημιούργησε το δικό της μουσικό σχήμα και παρουσιάστηκε σε μουσικές σκηνές, εκδηλώσεις, συναυλίες σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς και καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2018 παρουσιάστηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας με μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχε σε διάφορες δισκογραφικές δουλειές. Έχει κυκλοφορήσει δυο δισκογραφικές δουλειές της στην Κυπριακή διάλεκτο. Το ” Άνθος Αμάραντον” και μια δουλειά με έντεχνα Κυπριακά τραγούδια με τίτλο “Αρχάγγελος” σε στίχους Πόλυ Κυριάκου και μουσική Αντρέα Κατσιγιάννη. Τον Οκτώβριο του 2018 βρέθηκε επι σκηνής με τα πιο γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής όπως η Ελένη Βιτάλη, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Μπάμπης Στόκας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και η Γιώτα Νέγκα.
Τί αλλαγές έχει επιφέρει η πανδημία στον τομέα σας που αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον.
Φυσικά και ο αθλητισμός δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την πανδημία. Αρχικά, κάποιοι προγραμματισμένοι αγώνες έχουν ακυρωθεί κι άλλοι αναβληθεί. Όπως για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα γίνουν τελικά φέτος το καλοκαίρι. Αυτό που βλέπουμε και θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη είναι η διεξαγωγή αγώνων χωρίς κοινό. Είναι περίεργο πολύ για τους αθλητές να αγωνιζόμαστε χωρίς τον κόσμο στις κερκίδες να μας σπρώχνει στις επιτυχίες.
Ένα γενικότερο μήνυμα για τις γυναίκες
Οι γυναίκες είναι πολύ δυνατές με πολλούς ρόλους στην καθημερινότητα. Γι αυτό και πρέπει να δίνουμε κάθε μας αγώνα δυναμικά, με χαμόγελο, επιμονή και υπομονή και να μην το βάζουμε κάτω μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας. Και αυτό είναι κάτι που αφορά όλες τις γυναίκες με ότι κι αν απασχολούνται.
Η Ελένη Αρτυματά γεννήθηκε στο Παραλίμνι. Διαθέτει μεγάλο αριθμό διακρίσεων στον στίβο, μεταξύ των οποίων, η 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων, 1η θέση σε Μεσογειακούς Αγώνες 200μ – 2009, 2013, 2018, 5η και 7η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 200μ., 8η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 200μ. Συμμετείχε, επίσης, σε τρεις διαδοχικές Ολυμπιάδες (2008-2012-2016 200μ) και προκρίθηκε για το Τόκιο 2021 στα 400μ. Είναι κάτοχος της Παγκύπριας επίδοσης στα αγωνίσματα: 200μ, 300μ, 400μ.
Τί αλλαγές έχει επιφέρει η πανδημία στον τομέα σας που αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση και απομόνωση όλων μας τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας, σίγουρα θα επιφέρει σε όλους μας δυσκολίες, στο επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά ιδιαιτέρα στα παιδιά μας. Συγκεκριμένα, στερούνται των κοινωνικών τους προγραμμάτων (επισκέψεις σε διαφόρους χώρους για εκπαίδευση/κοινωνικοποίηση εξόδους για καφέ ή φαγητό), που είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά με αναπηρία και ιδιαιτέρα για παιδιά με αυτισμό. Όλες αυτές οι δυσκολίες προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνική προσαρμογή τους
Ένα γενικότερο μήνυμα για τις γυναίκες
Το μήνυμά μου σε όλες τις γυναίκες είναι πάντα να αγαπάμε και να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Nα είμαστε σίγουροι ότι όλοι έχουμε εσωτερικές δυνάμεις οι οποίες θα εμφανιστούν στις δύσκολες μας στιγμές. Όταν είναι απαραίτητο να πολεμήσουμε και να προστατεύσουμε την οικογένειά μας, γινόμαστε πολεμιστές μητέρες, φροντιστές, προστάτες και πρέπει να εκτιμούμε και τους συντρόφους μας που μας υποστηρίζουν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας. Στην περίπτωσή μας η ομάδα είναι ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων, που όλοι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα όσα έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα. Πραγματικοί εθελοντές είναι εκείνοι που δεν έχουν παιδί με αυτισμό, αλλά είναι δίπλα στο Σωματείο και προσφέρουν βοηθούν αφιλοκερδώς και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, και πολύ τους ευχαριστούμε γι αυτό!
Η Χρύσω Προδρόμου, γεννήθηκε το 1967 στο Moseley Birmingham της Αγγλίας. Μεγάλωσε και μορφώθηκε στην Αγγλία. Αργότερα γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγό της Τρύφωνα το 1989 και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Το 2002, όταν το τέταρτο παιδί της, Στέφανος διαγνώστηκε τεσσάρων χρονών με Αυτισμό, άλλαξε όλη της η ζωή. Λίγα χρόνια μετά ξεκίνησαν την προσπάθεια για τη δημιουργία της πρώτης ειδικής μονάδας στο δημόσιο νηπιαγωγείο Αγίας Νάπας και αργότερα στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Νάπας. Και οι δυο μονάδες ήταν πρωτοποριακές για τα δεδομένα της τότε εποχής και της Επαρχίας μας. Aυτά ήταν τα θεμέλια του Autism Sυpport Famagusta και έτσι σιγά σιγά το όνειρο πήρε ζωή και έγινε πραγματικότητα! Πριν από 20 χρόνια, όταν τα παιδιά της διαγνώστηκαν, είχαν πολύ λίγη υποστήριξη από το κράτος και οι γονείς βρήκαν στήριξη μεταξύ τους. Ήταν και είναι η πεποίθησή τους ότι πρέπει να εργαστούν ομαδικά και να καταβάλουν προσπάθειες για να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών αντί να δείχνουν με το δάχτυλο και να κατηγορούν το σύστημα, τo κράτος κ.λπ. Η ενέργεια και η θέληση μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν χρησιμοποιηθεί σωστά και η ομαδική εργασία φέρνει πάντα αποτελέσματα. Ο Σύνδεσμος “Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου”, του οποίου είναι πρόεδρος, δημιουργήθηκε το 2013 από μία ομάδα γονιών, φίλων και εθελοντών με στόχο την παροχή βοήθειας και στήριξης στα άτομα με αυτισμό, αλλά και στις οικογένειές τους. Σε μια εποχή όπου τα ποσοστά των παιδιών με αυτισμό αυξάνονται ραγδαία με ρυθμούς επιδημίας, μεγάλωσε και έγινε πιο πιεστική η ανάγκη για δημιουργία κέντρου ημέρας για αυτά τα παιδιά. Ως εκ τούτου, προέκυψε η δημιουργία του SMILΕ Project το 2019 μετά από πάρα πολλές προσπάθειες. Πρόκειται για κέντρο ημερήσιας φροντίδας για παιδιά και ενήλικες με αυτισμό το οποίο στεγάζεται στο Παραλίμνι. Προσφέρει ειδικούς χώρους, εξειδικευμένες θεραπείες και φροντίδα αποκλειστικά για άτομα με Αυτισμό. Στην συγκεκριμένη περίπτωσή η ομάδα είναι ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων, που όλοι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα όσα έχουν επιτύχει μέχρι τώρα. Διοικητικό Συμβούλιο, Εθελοντές, Γονείς, Οικογένειες Φίλων, ο Δήμαρχος και ο Δήμος Αγίας Νάπας και αυτό απλώθηκε και σε όλους τους άλλους Δήμους και Συμβούλια της περιοχής της Αμμοχώστου. Είναι ευγνώμονες σε όλους, συμπεριλαμβανομένης της συμβούλου Angela Winstanley, που είναι δίπλα τους. Πραγματικοί εθελοντές είναι εκείνοι που δεν έχουν παιδί με αυτισμό, αλλά είναι δίπλα στην Σωματείο και προσφέρουν βοηθούν αφιλοκερδώς και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος!
Famagusta.News
Λευκωσία Γεωργίου Σούλα Βασιλέως Παύλου Α' 12Α Λευκωσία 22672502 Παπαβαρνάβας Βαρνάβας Αρμενίας 67β Στρόβολος 22264999…
Της Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και του Αγίου Ζωίλου είναι σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.Τα ονόματα που…
Λευκωσία Παφίτης Γιώργος Λυκαβυτού 42 Β Έγκωμη 22658161 Βασιλείου Αγγελική Χάρη Γρούτα 8, Κατ. 5…
Λευκωσία Μήτση Μάγδα Πινδάρου 18 Λευκωσία 22750672 Τρακκούδη - Κυπριανού Μαρία Αντρέα Αβρααμίδη 88Β Στρόβολος…
Λευκωσία Κυριακούδης Μιχάλης Πινδάρου 8 Λευκωσία 22344877 Γοτουχίδης Γεώργιος Αχαιών 5 Έγκωμη 22420303 Κουράτου Γιώργος…
Της Οσίας Αγλαΐας της Ρωμαίας και του Αγίου Άρεως μάρτυρος είναι σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.Τα…