Πέντε τροφές που χαρίζουν ενέργεια στην περίοδο της νηστείας

Εδώ και λίγες ημέρες – και συγκεκριμένα από την Καθαρά Δευτέρα – διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και αρκετοί

86b5400ac6dcc36aab9c5a947eaf6d32 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

svg%3E ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εδώ και λίγες ημέρες – και συγκεκριμένα από την Καθαρά Δευτέρα – διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και αρκετοί είναι εκείνοι που νηστεύουν. Απέχουν δηλαδή είτε από το κρέας είτε από το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Η αλήθεια είναι πως η νηστεία, πέρα από τους θρησκευτικούς λόγους που μπορεί κάποιος να την κάνει, είναι και μία καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού. Για όποιο λόγο και αν νηστεύεις, στην περίοδο αυτή υπάρχουν αρκετές τροφές που σου προσφέρουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες που χρειάζεται οργανισμός σου.

Υπάρχουν, όμως και κάποιες υπέρ-τροφές που θα πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου τώρα που νηστεύεις για να έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι.

Δες ποιες είναι αυτές:

Ξηροί καρποί: Μια μικρή ποσότητα φτάνει για να προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό.

Όσπρια: Από τις πιο σημαντικές πηγές ενέργειας λόγω της φυτικής πρωτεΐνης που περιέχουν. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ενώ δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.

Σόγια: Περιέχει φυτικές πρωτεΐνες, που αποτελούν υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων, ενώ αποτελεί πηγή μαγνησίου. Επίσης, οι φυτικές ίνες προάγουν το αίσθημα του κορεσμού.

Ταχίνι: Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικό. Αποτελεί πηγή  βιταμινών B1, B2 και E, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή και αντιοξειδωτική λειτουργία του οργανισμού.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Το μπρόκολο, συγκεκριμένα, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, όντας πλούσιο σε βιταμίνη C, A και E.

Πηγή